Publicitate

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Publicitate - scurt istoric

3000 - 500 i.e.n - Firma exterioara, una dintre primele forme de publicitate, era de obicei un semn, pictat foarte atragator pe peretele unei cladiri. Cele mai vechi semne au fost descoperite în ruinele Babilonului, Romei Antice si ale orasului Pompei. 500 de ani mai târziu, comerciantii egipteni amplasau de-a lungul drumurilor publice bucati de stânca în care erau sculptate diverse mesaje în scopul informarii calatorilor în legatura cu produsele sau serviciile oferite. Era debutul a ceea ce numim acum "publicitate outdoor". În perioada anilor 500 î.e.n., în vechea Roma, mesajele erau pictate pe pereti în scopul promovarii jocurilor publice, a afacerilor locale sau pentru a chema alegatorii la vot.

Perioada medievala - se caracterizeaza prin aparitia unor noi forme de publicitate, simpla, dar eficienta: folosirea asa-numitilor "strigatori". Acestia erau cetateni, angajati de catre comercianti, care laudau prin strigate calitatile marfurilor acestora. Mai tarziu, ei au devenit figuri familiare si pe strazile asezarilor coloniale americane. Acesti "strigatori" sunt predecesorii crainicilor moderni care difuzeaza reclame radio sau TV.

1453 - o data cu inventarea presei tipografice de catre Johann Gutenberg, tipografii, si mai tarziu comerciantii, incep sa utilizeze mici "fluturasi" pentru a-si promova produsele. Aceste mici bucati de hartie adesea contineau simboluri specifice breslei si de multe ori erau lipite pe zidurile orasului. Aceasta forma de publicitate a fost folosita foarte mult timp, pana in epoca moderna si s-a caracterizat printr-o flexibilitate deosebita, afisele putand fi purtate cu usurinta dintr-o zona in alta.

1472 - 1730 - prima reclama a aparut in anul 1472, in limba engleza, sub forma unei mici bucati de hartie distribuita manual, anuntand vanzarea unei carti de rugaciuni. 200 de ani mai tarziu a fost publicat primul anunt in ziar prin care se oferea recompensa pentru recuperarea a 12 cai furati. In coloniile americane, in primul ziar publicat cu regularitate, Boston Newsletter, au inceput sa se publice anunturi din 1704. Aproximativ 25 de ani mai tarziu, Benjamin Franklin a facut reclamele mai atractive tiparind titlurile cu litere mai mari.

1841 - 1869 - in SUA primele forme ale publicitatii au aparut in Philadelphia, Pennsylvania, cand Volney B. Palmer a deschis un magazin, considerat predecesorul agentiilor de publicitate din zilele noastre. Agentii sai contractau cu ziarele spatii de publicitate la preturi continand discount-uri, urmand apoi ca ele sa fie vandute catre diversi clienti, la un pret mai mare. In 1869 Francis Ayer a fondat N.W. Ayer & Son, agentie care exista si in zilele noastre. Ayer a modificat practica de pana atunci a agentiilor de publicitate facturand clientilor acelasi pret pe care il contractase, plus un comision agreat de ambele parti ...mai mult[1]

Publicitatea in Romania - scurt istoric

David Adania - Prima agentie de publicitate din Romania
David Adania - Prima agentie de publicitate din Romania

Prima conditie ca un produs sa fie vandut este ca oamenii sa il cunoasca, si cine poate obtine astazi mai bine acest lucru daca nu publicitatea.

Acum publicitatea poate descoperii si utilizeaza in acelasi timp pana si cele mai ascunse slabiciuni ale oamenilor pentru a-si atinge scopul suprem, vanzarea produsului promovat. Primele forme de publicitate au aparut inca din antichitate, cele mai vechi semne fiind descoperite in ruinele Babilonului si al Romei antice sub forma unor desene atragatoare.

Publicitatea din Romania a trecut prin mai multe forme:

- strigatul mărfurilor în faţa prăvăliilor

- anunturile care circulau sub forma unor texte scurte aparute in ziarele vremii incepand cu 1829

- a culminat cu ceea ce noi numim astazi publicitatate in adevaratul sens al cuvantului, publicitatea realizata prin toate mijloacele media: ziare, televizor, radio, si evident internet.

Prima agentie de publicitate din Romania ...mai mult[2]

Publicitate - afisul francez

Fie el comercial sau cultural, traditionalist sau menit sa socheze, afisul publicitar este mai mult decat prezent in viata omului contemporan. Atunci cand a fost creat, posterul a fost conceput ca un instrument al comunicarii, in scopul declarat al vanzarii unui produs sau a unei idei. In afara acestei functii comerciale, afisul poate fi examinat dintr-o perspectiva artistica sau ca o marturie a curgerii timpului. Care anume a fost momentul ce a marcat nasterea interesului pentru publicitate? Greu de apreciat. Propaganda – ca si modalitate de vanzare a unei idei – este cea mai veche forma de publicitate, In timp strigatul poate fi considerat o forma preistorica de publicitate. In mod neoficial, istoria preocuparilor pentru publicitate incepe cu tablitele celor 10 Porunci primite de Moise.

Adevaratul inceput al artei afisului asa cum il cunoastem noi astazi a fost marcat, la sfarsitul secolului XVIII, de ideea lui Alloys Senefelder de a-si ilustra singur propriile piese de teatru. Intrucat era sarac lipit, el a cautat o modalitate de a folosi altceva decat materialele scumpe utilizate de tipografii vremii, inlocuind plumbul prin piatra. Procesul, numit litografie, permitea reproducerea unui desen realizat pe o piatra cu o substanta grasa. Introdusa intr-o solutie acida, piatra retine doar cerneala aplicata pe partile imbibate in substanta grasa, iar desenul apare ...mai mult[3]

Tipuri de publicitate

Publicitate cu autocolant printat
Publicitate cu autocolant printat

Publicitatea presupune procesul de promovare a produselor sau serviciilor unei companii ce are ca scop principal generarea de vanzari dar si popularizarea brand-ului sau comunicare schimbarilor la un produs sau serviciu.

mica publicitate

Publicitatea este un element esential al oricarei afaceri iar companiile mari cheltuiesc o parte considerabila din nugetul lor pe publicitate. Principalele tipuri sau metode de publicitate sunt:

- Publicitatea printata. - Adica reclama in ziare, pe fluturasi publicitari si alte materiale de promovare printate. Este o forma de publicitate foarte populara in zilele noastre si de aceea oarecum scumpa. Pretul pentru reclama intr-un ziar variaza in functie de tirajul ziarului, natura publicului caruia i se adreseaza, frecventa aparitiilor sau calitatea hartiei.

- Publicitatea prin sponsorizarea unor evenimente. - Exemplu cel mai la indemana sunt sponsorizarile unor jocuri de fotbal, a unor competitii, a altor agenti economici (de exemplu o firma care inchiriaza chioscuri pentru ziare isi poate afisa reclama pe chioscurile respective in speranta ca alti antreprenori pot dori o afacere similara si deci vor apela la serviciile lor).

- Publicitatea prin mass media: televiziune, radio si internet Este una dintre cele mai raspandite forme de publicitate datorita eficientei de care se bucura. Televiziunea, radioul si internetul au milioane de utilizatori si deci milioane de posibili clienti pentru produsele si serviciile companiilor. Tot din acest motiv costul unei reclame TV este direct proportional cu audienta postului, la fel si pe internet costurile unei campanii sunt de obicei direct proportionale cu numarul de vizitatori care vor vedea reclama, domeniul lor de interes sau pozitionarea geografica, dupa caz.

- Publicitatea mascata. - Este o forma de publicitate interzisa la TV si Radio dar destul de raspandita pe internet sau in ziare. Presupune promovarea unui produs sau serviciu fara a declara intentia de promovare, de exemplu prezenta intr-un interviu a unei persoane ce poarte un tricou cu insemnele vizibile ale unei companii sau scrierea unui articol in care se face referire la o anumita marca sau brand. Indiferent de mijloacele alese pentru publicitate, promovarea ramane una dintre cele mai importante aspecte ale oricarei afaceri.[4]

- Publicitatea de informare eate folosita in special atunci cand se lanseaza pe piata o noua categorie de produse. In acest caz, obiectivul il constituie crearea unei cereri primare . Astfel, producatorii de aparate pentru compact-discuri i-au informat initial pe consumatori despre avantajele oferite de CD-uri in privinta sunetului si comoditatii.

- Publicitatea de convingere devine tot mai importanta pe masura ce concurenta se intensifica. In aceasta situatie, obiectivul firmei este acela de a crea o cerere selectiva. De pilda, cand aparatele cu CD au fost acceptate de marea masa a consumatorilor, Sony a inceput sa incerce sa-I convinga pe acestia ca marca sa oferea cel mai bun raport calitate-pret.

- Publicitatea de reamintire este importanta pentru produsele ajunse in etapa de maturitate, pentru ca ea mentine interesul consumatorilor fata de produs. Recalmele costisitoare difuzate de Coca-Cola la televiziune au scopul de a reaminti oamenilor despre existenta sa, nu doar de a-l informa sau convinge.

Stabilirea bugetului pt. publicitate

Dupa ce a determinat obiectivele publicitatii, firma urmeaza sa stabileasca bugetul de publicitate pentru fiecare produs in parte. Rolul publicitatii este de a crea cerere pentru un anumit produs, iar firma doreste sa cheltuiasca atat cat este necesar pentru realizarea desfacerilor planificate. In continuare sunt prezentati cativa factori specifici de care trebuie sa se tina seama in elaborarea acestui buget:

- Etapa din ciclul de viata al produsului. De regula, produsele noi necesita un buget de publicitate consistent, pentru a-i informa pe consumatori de existenta lor si a-i determina sa le incerce. Marcile mature necesita , de obicei, bugete mai mici, calculate ca procent din valoarea vanzarilor

- Cota de piata.In mod obisniut, marcile cu cote de piata superioare necesita cheltuieli mai mari cu publicitatea decat marcile cu cote inferioare. Cheltuielile respective vor putea fi calculate ca procent din valoarea ...mai mult[5]

Mesajul publicitar

Elaborarea mesajului publicitar

Un buget de publicitate consistent nu garanteaza reusita unei campanii de publicitate.

Doua firme pot cheltui aceeasi suma cu activitatea respectiva si sa obtina rezultate complet diferite. Cercetarile demonstreaza faptul ca mesajele creative pot avea o importanta mai mare pentru succesul campaniilor de publicitate decat sumele de bani cheltuite.

Indiferent cat de mare este bugetul, aceasta activitate poate fi incununata de succes numai daca reclamele atrag atentia si comunica ni mod eficient mesajele.

Asadar, banii trebuie investiti in elaborarea unor mesaje de publicitate eficiente.

Specialistii de publicitate se confrunta cu un mediu din ce in ce mai aglomerat de publicitate. Consumatorul obisnuit poate audia sau viziona numeroase programe de radio si televiziune si are de ales intre mii si mii de publicatii. La acestea se adauga numeroase nenumarate cataloage, reclame prin posta si multe alte mijloace de informare. Aceasta aglomeratie creeaza mari probleme sponsorilor insisi, publicitatea fiind extrem de costisitoare.In plus, reclamele sunt intercalate cu alte anunturi si spoturi publicitare, indifernt de ora difuzarii lor.

Odata cu dezvoltarea retelei de televiziune prin cablu, a sistemelor de inregistrare pe casete video si a dispozitivelor telecomandate, publicul de azi poate evita reclamele, fie vizionand posturi necomerciale, fie eliminandu-le in timpul vizionarii programelor inregistrate. Cu ajutorul telecomenzii oamenii pot reduce instantaneu sonorul televizorului in timpul difuzarii reclamelor sau pot comuta pe alte canale. Astfel, data fiind existentaa sute de alte mesaje care cauta sa atraga atentia si ca urmare a faptului ca un mesaj este putin probabil sa retina atentia un timp indelungat, specialistii in publicitate se confrunta cu sarcina provocatoare de a concepe mesaje care care sa acapareze si sa mentina atentia audientei, dar sa o si motiveze sa raspunda...mai mult [5]

Generarea mesajului publicitar

Mesajul reprezinta ideea care sta la baza comunicarii. Atunci cand concep mesajul, specialistii trebuie sa tina seama de publicul vizat9 cui ii este adresat) si de obiectivele publicitatii ( felul raspunsului sugerat de mesaj celor care-l receptioneaza).Firmele pot adopta una din urmatoarele strategii creative ...mai mult[5]

Evaluarea si alegere mesajului publicitar

Mesajele de publicitate trebuie sa aiba trei caracteristici:

- Sa aiba un inteles scotand in evidenta avantaje le care fac produsul mai dezirabil sau mai interesant pentru consumatori

- Sa fie distincte, comunicand consumatorilor prin ce se impune produsul in fata marcii concurente

- Sa fie credibile. Aceasta ultima caracteristica este greu de indeplinit, pentru ca multi consumatori pun la indoiala veridicitatea publicitatii in general. In urma unui studiu s-a constatat ca o treime din totalul consumatorilor apreciaza mesajele de publicitate ca fiind " nedemne de incredere"

Executia mesajului publicitar

Impactul produs de mesaj depinde nu doar de ce se spune , ci si cum se spune. Executia mesajului vizeaza tocmai aceste aspecte. Ea este o operatiune dificila pentru motivele pe care le-am mentionat anterior: atentia scazuta pe care consumatorii o acorda de obicei reclamelor, aglomeratia mijloacelor publicitare si saturatia cu mesaje concurente. Specialistul in publicitate trebuie sa prezinte mesajul intr-un mod care sa atraga atentia si interesul publicului vizat, adica sa creeze un mesaj care sa "capteze".

Cei care apeleaza la publicitate incep, de regula prin a mentiona obiectivul si abordarea corespunzatoare reclamei dorite:

De exemplu, firma Hopen König si-a propus sa utilizezez publicitatea cu scopul de a creste gradul de cunoastere si familiaritatea marcii, precum si pentru a-i crea o imagine de bere pentru care faci orice la care se adauga calitatea intinseca a sa(ingrediente, procesul de fabricatie, singura bere cu traditie adevarat germana).Segmentul vizat este format din consumatorii tineri,dinamici, cu o viata sociala activa, care au un statut social si profesional bine definit. Ceea ce a iesit a fost un spot de ...mai mult[5]


Publicitate online

Publicitatea pe internet in Romania

Publicitatea online este un domeniu ce urmeaza o linie ascendenta.

Advertiserii opteaza pentru publicitatea on line datorita avantajelor pe care aceasta le prezinta in legatura cu publicul tinta care este dinamic, modern, cu spirit tanar si de asemenea publicitatea poate atinge publicul in timpul orelor de serviciu, cand nu este targetat de nici un alt canal media.

Si sa recunoastem acest tip de media are costuri relativ mici in comparatie cu alte tipuri de publicitate. De asemenea, campanie de publicitate poate fi monotorizata la scurt timp de la lansarea ei. Publicitatea online presupune comunicarea directa si personalizata cu consumatorul. Advertiserii pot accesa segmente precise de consumatori, datorita existentei siturilor specializate. Pe langa avantajul ca poate arata un profil al publicului mult mai bine definit decat multe din media traditionale(offline), new media prezinta un atu incontestabil al clientilor de publicitate  :un instrument de masurare al traficului ce nu da gres. Spre deosebire de sistemul de evaluare a audientei si ratingului in TV, bazat pe peoplemetre si pe esantioane de populatie, traficul online se masoara mult mai exact si foarte important in timp real. Site-urile de statistici online afiseaza chiar grafice cu evolutia numarului de vizitatori si de afisari pe luni, saptamani si chiar pe ore ale zilei  !

Cei mai mari consumatori de publicitate pe acest support sunt ...mai mult[2]

Publicitate online vs. Publicitate la radio


Publicitate la radio

Oamenii sunt, in medie, de patru ori mai exputi reclamelor radio decat spoturilor TV sau machetelor de presa, iar publicitatea radio poate avea ca efect o crestere a vanzarilor in medie cu 9%, conform rezultatelor publicate zilnic pe site-ul britanic www.rab.co.uk, dedicat investitorilor in publicitatea radio.

Procentul poate ajunge pana la 30% daca reclamele indeplinesc criterii care tin de creativitate, relevanta pentru brand si simplitate si daca se inscriu in linia campaniei desfaturate pe celelalte canale de comunicare utilizate. Din punctul de vedere al imaginii, radiourile sunt nitte branduri atipice si reprezinta principalul canal de promovare a propriului mesaj.

Jucatorii din domeniu recunosc ca doar sustinerea constanta pe partea audio nu este suficienta fara campania de imagine. In plus, intr-un mediu in care consumatorii suporta zilnic asaltul a peste 6.000 de mesaje publicitare diferite, suportul audio si cel vizual trebuie...mai mult[6]


Publicitate aeriana

Publicitate aeriana
Publicitate aeriana

Publicitatea aeriana este in primul rand vizibila. Oamenii sunt fascinati de obiectele ce zboara. Este in instinctul fiecaruia dintre noi sa priveasca spre cer, mai ales atunci cand ceva se misca pe acesta. Prin intermediul unui dirijabil, mesajul dumneavoastra publicitar va fi cu siguranta remarcat si toti si-l vor aminti multa vreme dupa aceea.

Mesajele publicitare transmise prin forme traditionale ating din ce in ce mai greu publicul tinta. Publicitatea realizata prin intermediul unui dirijabil nu poate fi ignorata, ea atrage atentia iar mesajul publicitar este cu siguranta remarcat.

Pe langa impactul ridicat pe care publicitatea “la inaltime” il aduce, manevrabilitatea dirijabilului permite amplasarea sa in asa mod incat sa ofere o expunere maxima afacerii dumneavoastra. Mesajul publicitar poate fi expus in zona in care considerati ca ar avea cel mai mare impact asupra publicului tinta. Altfel spus mesajul va fi receptat de cei carora acesta li se adreseaza ...mai mult[7]

Contractul de publicitate

Inserarea publicitatii

Tehnica inserarii mesajelor publicitare trebuie sa respecte criteriile de durata, incompatibilitatile expres prevazute in Decizia nr. 105 (durata emisiunii, felul acesteia), precum si principiile specifice anumitor categorii de produse.

Forma publicitatii

Forma mesajului publicitar trebuie sa-i asigure la difuzare atat detasat de restul programului cat si corecta intelegere a din partea consumatorilor. Publicitatea mascata, in cadrul unei emisiuni fara declararea sau delimitarea spatiului publicitar este interzisa.

Prezentarea publicitatii

Spoturile publicitare izolate se pot difuza in cadrul unor programe prin realizarea unor ecrane neutre cu o durata de cel putin o secunda. Cand transmisia unei emisiuni nu se poate realiza cu respectarea normelor privind forma publicitatii, realizatorul sau producatorul va evita - prin alegerea unghiurilor de filmare - prezentarea unor produse sau marci prezente in cadrul acelor emisiuni.

Durata publicitatii

Cu privire la acest aspect, in Decizia 105/93 se stipuleaza urmatoarele principii privind intervalele orare:

1. Timpul destinat publicitatii nu trebuie sa depaseasca 15% din timpul transmisiilor zilnice. Exceptia de la aceasta regula este permisa daca activitatea de publicitate se adreseaza direct publicului pentru: vanzarea-cumpararea de produse/servicii; inchirierea unor produse sau furnizarea de servicii dar fara a se depasi limita de 15% din spatiul transmisiei zilnice.

2. Timpul destinat publicitatii in intervalul unei ore de transmisie nu trebuie sa depaseasca 20%. Acest interval orar (60 de minute) se delimiteaza prin luarea in considerare a orei exprimata in numere intregi.

3. Durata publicitatii pentru timpii de emisie din afara intervalelor orare intregi, nu va depasi 20% din durata respectivei fractiuni orare. [8]

Femeia in publicitate

O femeie priveste seducator drept in fata, are parul ravasit, iar vestimentatia sa consta doar intr-o pereche de ciorapi si, desi nimic nu este explicit, privitorul are suficient la vedere incat sa isi imagineze restul. Aceasta nu este o scena dintr-un film pentru adulti, ci descrierea unei... reclame. Reclamele nu sunt doar hartie sau film, ele spun cate ceva despre modul in care sunt vazuti femeile si barbatii in societate, iar acesta nu este deloc unul flatant pentru noi, Evele.

Intre sexi si cratita

Dupa cum arata sociologul Arabela Baican, reclamele contin stereotipuri privind rolul femeilor in societate, iar de cele mai multe ori ele sunt prezentate fie in calitate de casnice, fie bombe-sexi. Aceste afirmatii pot fi sustinute de cercetari efectuate in domeniu. "O serie de concluzii trase de mine in urma unei cercetari ample, coordonata de Laura Grunberg si publicate in volumul: «Mass-media despre sexe», arata ca ce invatam de regula despre femei si barbati din publicitate tine de faptul ca fiecare gen isi are vocatia si «regatul sau». Regatele femeilor sunt: baia, bucataria, podeaua. Prima "vocatie" a femeilor este cea de menajere si ingrijitoare. A doua «vocatie» este cea de ispititoare foarte sexi. Ele nu au timp liber, stau, vorbesc intre patru pereti, sunt fiinte de interior. Rar, cand ies din casa, o iau glont spre magazine. Alte ipostaze ale femeii in publicitate ...mai mult[9]

Cele mai influente sloganuri din publicitate

Just Do It ... Nike
Just Do It ... Nike

Apreciat, imitat sau parodiat, atâta timp cât oamenii îşi aduc aminte de el, sloganul şi-a îndeplinit scopul. Repetat destul de des, el devine parte din conversaţiile noastre obişnuite şi din conştiinţa colectivă.

Got mlk? by California Milk Processor Board
Got mlk? by California Milk Processor Board

Conform unui sondaj realizat de către TaglineGuru.com, sloganul cu cea mai mare influenţă asupra oamenilor este “Got milk?” (“Ai lapte?”), realizat în 1993 de agenţia Goodby, Silverstein & Partners, pentru compania California Milk Processor Board. La sondaj au participat o sută dintre cele mai mari agenţii de publicitate la nivel mondial, care au ales cele mai influente 100 de sloganuri din 300, după cum urmează:

1. Got milk? (1993) --- > California Milk Processor Board

2. Don’t leave home without it. (1975) ---> American Express

3. Just do it. (1988) ---> Nike

4. Where’s the beef? (1984) ---> Wendy’s

5. You’re in good hands with Allstate. (1956) ---> Allstate Insurance [10]

Vezi tot clasamentul

Cui ii e frica de publicitate

Putini stiu ca publicitatea este un domeniu, o lume aparte - chiar daca mai tanara - dar oricum o Lume.

Specific acestei lumi este originalitatea, pitorescul, combinatia intre stiinta si arta (creatie) sau riscul care-i confera atribute de adevarata afacere.

Recent, unul dintre clasicii (pana nu demult) in viata ai acestei lumi ne-a parasit.

La 21 iulie 1999 s-a stins discret David Ogilvy, dupa ce, in urma cu un an, agentia fondata de el isi aniversase semicentenarul. David Ogilvy a fost un exemplu viu de reusita prin propriile forte. Iata trei citate care[1][8]

Unelte personale
Trusa de unelte