Maternitati

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. suntgravida.ro
  2. kidz.ro

Maternitati

Contextul cultural si maternitatea

Asupra setului de asteptari si de reprezentari ale gravidei isi pune puternic amprenta conditionarea culturala: normele, valorizarea si perceptia sociala asupra sarcinii. De pilda, in Anglia epocii victoriene, desi unica vocatie autentica a femeii era socotita menirea de a fi mama, a-ti expune pantecele tuguiat in circumstante publice era considerat tabu. De aceea, pentru a nu provoca un afront la adresa “bunelor moravuri”, femeia insarcinata trebuia sa ramana in propriul camin si sa isi mascheze pe cat posibil sarcina, care era perceputa ca un fel de boala si indeobste stigmatizata. Cutume si practici socio-culturale similare se întalnesc astazi in tarile asiatice unde predomina traditionalismul, dublat de politicile anti-nataliste.

Dimpotriva, in cadrul unor triburi antice descrise de antropologi, cultul fertilitatii este foarte pretuit, si, in consecinta, femeile gravide constituie “titlul de glorie” al oricarei comunitati, fie ca sunt sau nu legitim casatorite cu tatal copilului.

In zilele noastre, in cultura occidentala, majoritatea tinerelor dau prioritatea dezvoltarii unei cariere, specializarii si succesului profesional. In aceste conditii, intemeierea unei familii si maternitatea mai au de asteptat: ele sunt atent planificate, insa de regula sunt amanate si inlocuite de forme alternative ale casniciei (coabitare consensuala, celibat, familii fara copii etc.) care castiga tot mai multi adepti. Asa se explica si declinul natalitatii ce influenteaza fenomenul ingrijorator de imbatranire demografica. ... mai mult...[1]


Cum sa te descurci in maternitatile din Romania

Vorbesc aici,evident,despre maternitatile de stat, nu cele private, unde contra unei sume considerabile beneficiezi de absolut tot ce are nevoie de femeie care naste(chiar asa?!)...

In primul si in primul rand, cand pleci la spital, va trebui sa iti iei dupa tine cam jumatate din casa, sau in fine, aproape jumatate din casa. Da, va trebui sa iti iei de acasa pana si hartia igienica, in spital nu ai sa gasesti! Decat pe spaga (despre asta ,mai incolo). Bagajul de spital trebuie musai sa contina: obiectele de igiena personala (aici fiecare stie foarte bine ce are nevoie,ideea e doar sa nu lasati nimic acasa), 2-3 camasi de noapte, de preferat cu nasturi in fata ca sa puteti alapta lejer (nu va dati banii pe debenhams, mothercare, marks& spencer, o sa curga muuuuuult sange si e pacat...), un sutien pentru alaptat, crema pentru calmarea ranilor la san (apar, inevitabil, in primele zile), o pompa de san (de preferat tip para, cu putere mare de suctiune pentru desfundarea canalelor), o centura elastica abdominala. Majoritatea obiectelor sunt legate de alaptare, fiindca dupa ce nasti cam asta este tot ce poti face: sa alaptezi si sa dormi (eu am reusit sa ma odihnesc foarte bine in spital). Daca vroiai sa iti dai banii pe o rezerva cu tv, jacuzzi si internet, mai bine fa altceva cu ei, oricum nu vei avea nevoie decat de un pat si de o buda (si pentru 3 zile, parerea mea e ca orice buda functionabila si dotata cu apa calda non-stop, e ok). Si sa fim seriosi, la cat costa o rezerva "moderna" intr-o materitate din Romania, iti poti aranja o minivacanta intr-o capitala Europeana.


Inca ceva important, nu trebuie sa iti lipseasca in bagajul de spital "farmacia": sunt spitale in care nu vei primi mai nimic, sunt spitale in care vei primi medicamente, dar este enervant sa stai mereu dupa o asistenta ca sa primesti un amarat de paracetamol. Asa ca, ia-ti la tine supozitoare cu glicerina ( o sa te prinzi la ce folosesc, dupa ce nasti, mai ales daca nasti normal), supozitoare cu diclofenac, calmante pentru dureri- daca apelezi la rahianestezie sau la peridurala, ia-ti ceva pentru durerile de cap ce pot aparea in urma manevrelor respective), daca intamplator ai prin casa xilina ia-o si pe aia (sa nu ai surprize...), trusa pentru anestezie peridurala (iarasi, sa nu ai surpriza ca se termina trusele din spital fix cand nasti tu), vata, betadine solutie, pansamente sterile. Mai bine cumparati-le din timp, decat sa iti pui sotul sa alerge pe la farmacia spitalului dupa ce nasti. Daca maternitatea are sistem de "rooming-in", adica iti vor da bebelusul cu tine in camera, nu uita sa iei si pentru el cele necesare: un sapun pentru bebelusi, un prosopel, crema pentru iritatii (bepanthen), baneocin pudra, pampersi nr 1 sau 2, servetele umede. De imbracat, ar trebui sa fie suficiente 4-5 body-uri de bumbac si eventual inca 4-5 pijamalute (de preferat cele cu nasturei pe mijloc, sunt usor de imbracat). Ia-ti gandul de la haine de lana, paturi s.a.m.d (citeste si tu despre supraincalzire si sindormul de moarte subita la sugar, o a te lamuresti).

Ok,am rezolvat bagajul,l-ai facut,ai plecat la spital. Cand te internezi, de regula trebuie sa ai la tine niste "chestii" (daca nu le ai la momentul respectiv, ti le cer la externare): adeverinta din care sa reiasa plata asigurarilor sociale in ultimele 12 luni, de preferat sa ai dosarul cu analize si ecografii din timpul sarcinii, carnetul gravidei s.a.m.d, si un bagaj usor doar pentru sala de travaliu (adica apa, trusa pentru peridurala, ceva usor de mancare, o revista sau un mp3 player, ceva care sa te relaxeze pe timpul travaliului).


Sfaturi pretioase: incearca sa identifici persoanele "de comitet": trebuie sa mai existe si asistente tinere, dragute, care inca nu sunt cu nervii pe bat si mai cred in meseria pe care o practica. Cand nu iti convine ceva, spune, nu iti fie jena, daca trebuie fa scandal, pana la urma e vorba de tine si de copilul tau, nu? Incearca sa obtii in permanenta informatii despre starea ta si ce urmeaza sa ti se intample, cum, cand.... mai mult ...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte