Branduri

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Branding

Metonimia brandului

Brandul. Pentru unii e un moft, pentru ceilalti neologism. Multe voci din marketingul si advertisingul romanesc sustin ca “marca” ar fi echivalentul nostru pentru “brand”. In acest articol voi incerca sa arat ca “brand” are o incarcatura diferita de “marca” si ca in Romania se practica o metonimie a brandului.

Ganditi-va la "SONY”. Inovatie, tehnica sau termeni inruditi cu acestia va vin cel mai probabil in minte. Cati dintre dumneavoastra s-au gandit doar la slogan sau logotip? Acum incercati acelasi exercitiu cu “ICE FELIX”. Daca privim fiecare produs sau familie de produse drept o persoana, marca este infatisarea acesteia: frizura, hainele, pantofii si poate chiar parfumul. Dar pana si o papusa gonflabila poate fi aranjata in exterior! SONY nu este o papusa dichisita, este o persoana in carne si oase, care are un suflet, o viziune, niste principii in viata. Infatisarea SONY, felul cum se prezinta in comunicarea cu clientii, nu este doar creatia unor agentii de publicitate sau branding, ci este urmare a ADN-ului pe care l-au definit fondatorii sai. Si la fel stau lucrurile si cu Starbucks, Coca Cola sau Nike.

Brandul este ca un mecanism de ceas. Valorile sale sunt rotitele, iar arcurile care pun in miscare acest angrenaj sunt insasi afacerea. Din acest motiv avem prea putine branduri romanesti. Afacerile care trebuie sa nasca si sa creasca branduri nu au vointa necesara sa imprime miscare mecanismului. Poate de aici si superficialitatea cu care este tradus termenul brand in romaneste. In momentul in care napolitana nu trebuie decat sa arate destul de normal si sa fie cat se poate de ieftina, afaceristul nu isi bate capul sa imprime valori intreprinderii sale, agentia de publicitate nu are de ce sa conceapa mai mult decat un slogan atragator si produsul nu devine decat o papusa gonflabila coafata. Marca este unul din efectele brandului pentru ca e construita in functie de acesta.

De la cowboy incoace, brandul reprezinta mai mult decat un semn care marcheaza proprietatea si este un set de valori impartasite de familia si angajatii ranchului respectiv. Marca este doar urma lasata de fierul inrosit. Brandul este blazonul familiei.... mai mult...[1]

Marca inregistrata

Marca inregistrata este cel mai valoros drept in patrimoniul intelectual al firmei. Marca inregistrata poate fi tranzactionata, data in gaj sau transmisa prin licenta exclusiva sau neexclusiva. Marca se inregistreaza in patrimoniul firmei in contul activelor intangibile iar valoarea acesteia  creste in timp.
Marca inregistrata este cel mai valoros drept in patrimoniul intelectual al firmei. Marca inregistrata poate fi tranzactionata, data in gaj sau transmisa prin licenta exclusiva sau neexclusiva. Marca se inregistreaza in patrimoniul firmei in contul activelor intangibile iar valoarea acesteia creste in timp. [2]
  • Marca inregistrata este un nume, termen, simbol sau desen (ori o combinatie a acestora) menit sa individualizeze bunurile sau serviciile unui comerciant (sau ale unui grup de comercianti) si sa le diferentieze de cele ale concurentei fiind singurul mijloc de a cuceri si pastra clientela ... mai mult[3]
  • ...cele mai cunoscute 50 de branduri europene de dulciuri, ca (în ordine alfabetică):

Ahoj, Baur, Bodegasdocampo, Brésilienne, Callebaut, Cavendish & Harvey, Champy, Cremino, Cuppper, Domaines Barons de Rotschild, Duplo, Ferrero-Küsschen, Freya, Friedel, Gianduia, Gianduiotti, Hanuta, Haribo, Heidel, Kalfany, Kinder, Kraft Foods, Jacali, Lady Grey, Les Maisons de Campagne, Lindt & Sprüngli, Logo-Kekse, Lorenz, Maoam, Mars, Maxim's De Paris, Mayka, Merci, Minor, Mon Chéri, Oebel, Prosecco, Pulmoll, Ritter, Sally, Snickers, Splenda, Storck Riesen, Storz, Tic-Tac, Tschibo, Twix, Vivil, Weiss, Wicklein etc. ... mai mult[4]

  • Loteria Română a rămas în 2008 cel mai valoros brand din România, estimat la 36 milioane de euro, cu un milion de euro mai mult decât în 2007, şi ocupă locul 694 într-un clasament european care cuprinde 3.000 de mărci, se arată într-un studiu realizat de Institutul European pentru Branduri.

Cea mai mare companie de jocuri de noroc din România şi-a majorat în 2008 valoarea mărcii cu un milion de euro, respectiv 2,9%. Anul trecut, brandul românesc s-a plasat pe locul 758 în topul celor mai valoroase companii la nivel european.

Totuşi, valoarea mărcii Loteria Română este de peste 100 de ori mai mică decât a brandului companiei lider în clasamentul european, Nokia, estimat la 38,283 miliarde de euro.

Valoarea celor mai importante zece branduri din România a crescut anul acesta cu 2,3% faţă de studiul din 2007, la 88 milioane de euro.

Nokia este urmată în clasamentul european al celor mai valoroase mărci de compania franceză de bunuri de lux LVMH, cu o valoare estimată la 34,907 miliarde euro, şi de operatorul de telefonie mobilă Vodafone, al cărui brand este evaluat la 24,128 miliarde euro.

Clasamentul european este completat de Telefonica (22,550 mld. euro), Unilever (21,638 mld. euro), Mercedes-Benz (21,359 mld. euro), BMW (20,061 mld. euro), RBS (19,135 mld. euro), France Telecom (19,123 mld. euro) şi Deutsche Bank (18,172 mld. euro).

Pentru realizarea studiului, institutul a examinat peste 3.000 de branduri din 24 de state şi 16 industrii.[5]

Branduri

Pentru a va incadra in standardele sociale trebuie ca vestimentatia sa fie de bun gust si de calitate. Adevarata calitate este data de marca sub care este produs acel obiect. Adevaratele marci, cu traditie, care asigura calitatea produsului si care astazi impun si tendintele in moda nu sunt foarte mult: Antico Borgo, Guy Laruche, Olymp, Bruno Saint Hilaire, Luca Grimaldi, Marcus, Navigare, Pierre Cardin, Samsonite, Seroussi, Stratos, Lui di Lancetti, Faciba, Woolmark, Sartoria Italia, Vintage Sorbino, Roberto Rovi, Tipo’s Slim, Ever Best, Enrico Coveri, Royal Cup, Sea Barrier, New Sport Swear, Mixture, F.B.Class, Mauro Colucci, Kemitch.[6]

Brandul România: defecte

Dl. Turcan, preşedintele - ASG şi şeful grupului de lucru pentru brandingul de naţiune al României postează recent un - articol pe - Branding Romania . Eu văd asta ca dovadă că proiectul contează şi că o iniţiativă "civilă" poate comunica şi convieţui cu una oficială (lucru rar pe la noi).
Articolul a plăcut comentatorilor de pe Branding Romania, iar motivul principal pentru asta este acela că spune lucruri neplăcute, greu de înghiţit:
Ca naţiune, avem o incapacitate cronică de a gestiona procese
Nimic rău nu-i al nostru
Tentaţia naţională de a nu juca la mize mari
România încă mai traieşte fie din legendele proiectate în exterior de dezinformarea planificată de spionajul comunist, fie din acţiuni precum "Revoluţia 89 în direct"...
Dacă lucrurile astea vor fi luate în seamă de viitorul proiect oficial de branding pentru România, se va chema că facem un pas bun înainte. Sper ca ele să nu fie omorâte de un stil consensual de luare a deciziilor, mare duşman al adevărurilor incomode.[7]

Brandul 1001

Reteaua 1001 este formata din cumulul mai multor domenii .ro cu indicativul 1001. In acest moment avem in portofoliu peste 200 de domenii de tipul 1001(abcd).ro, din care peste 100 reprezinta proiecte distincte menite sa sustina reteaua de portaluri locale (ex: proiectul 1001dorinte.ro).

Marca 1001 este inregistrata la OSIM si nu poate fi folosita decat cu acordul proprietarului.... mai mult...[8]

Unelte personale
Trusa de unelte