Zugravi

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

afaceriarhitecturacurateniedistribuitoriflorimenajmobilier
anunturiconstructiidecoratiunifirmegradinamobilascaune
Trafalet 25cm elitakolor
Trafalet 25cm elitakolor[1]

Cuprins

Tehnici speciale de zugrăvit

Sponging (tufuire)

Creaza un efect moale, de suprafata patata. Decide in primul rand culoarea de baza si tonul de suprafata. Cu cat este mai mare diferenta dintre tonuri cu atat mai mare va fi profunzimea creata. Foloseste mai multe straturi de vopsea pentru un efect colorat. Aminteste-ti ca ultima culoare este cea care va iesi cel mai mult in evidenta. Foloseste un burete natural si nu unul sintetic intrucat cel sintetic tinde sa lase un aspect dur, inestetic. Ca sa obtii o suprafata pufoasa, bine definita, zugraveste peretele in culoarea dorita. Apoi inmoaie buretele in culoarea secundara. Stoarce excesul de vopsea ca sa eviti scurgerile neplacute si aplica buretele la intamplare pe perete ca si cum ai puncta, in timp ce lasi gaurile din burete sa-si imprime textura. Daca vrei sa obtii un efect mai subtil, asemanator cu cel de pergament, aplica stratul de vopsea si apoi indeparteaza-l usor cu buretele uscat. Cu cat indepartezi mai mult cu atat va arata mai simplist.

Ragging (vibrare/ modulare)

Creaza un efect vibrant peretelui tau. Stabileste culoarea de baza si culoarea secundara. Tonuri diferite din aceeasi culoare creaza un efect mai subtil. Foloseste bumbac, dantela, mohair, panza sau alte tesaturi pentru efecte speciale. Zugraveste peretii in culoarea dorita. Inmoaie carpa mototolita in vopseaua secundara, stoare excesul si aplica pe peretele vopsit schitand un anumit model sau pur si simplu punctand. Ca sa diversifici modelul mai sifoneaza carpa si continua sa acoperi peretele examinand cu atentie rezultatele.

Smooshing (monotipie)

Dupa ce ai vopsit peretele in culoarea de baza asteapta sa se usuce. Se poate lucra si pe perete umed, dar intreg procedeul se va complica. Cand peretele s-a uscat ia o folie de celofan, de dimensiune medie, de preferat cu forma neregulata, si imbib-o, cu ajutorul trafaletului, in culoarea secundara. Culoarea secundara ar trebui sa fie apropiata de cea de baza, dar nu e o regula batuta in cuie! O culoare secundara contrastanta poate ajuta la obtinerea unui efect vizual inedit. Aplica pe perete celofanul imbibat in vopsea si preseaza usor. Dezlipeste apoi cu grija folia si aplic-o in continuare, pana cand vopseaua de pe el s-a consumat de tot. In functie de dorinta ta, poti reveni in locurile pe care ai aplicat deja folia.

Color washing (patinare)

Produce un efect fin de matase, asemanator cu tapetul. Dupa ce zugravesti in culoarea de baza, aplica culoarea secundara cu o perie sintetica. Examineza rezultatul pe o suprafata mica si daca esti multumita acopera intreg peretele in felul acesta. In cazul in care intre primul si al doilea strat de vopsea sunt diferente mari cromatice, pentru a le estompa si a crea un efect mai subtil putem folosi o folie de smirghel fin cu care vom slefui suprafata in mod inegal. Poti repeta procedeul de mai multe ori, pentru fiecare strat aplicat. Nu exagera totusi pentru a nu incarca foarte mult peretele.

Antiquiting (invechire)

Simuleaza un aspect de perete decolorat, un decor rustic. Folosit pe usi sau mobila vibreaza suprafetele inspirand o atmosfera antica. Zugraveste peretele in culoarea dorita. Aplica cu un trafalet vopseaua secundara si apoi indeparteaz-o de pe suprafete mici cu un alt trafalet, de data asta uscat. Ai grija sa mentii cel de-al doilea trafalet cat mai uscat cu putinta. Poti repeta acest procedeu de mai multe ori cu mai multe nuante in functie de preferintele tale si de cat de antic doresti sa para peretele la final.... mai mult[2]

Sfaturi pentru zugrăvit

  • In randurile care urmeaza va voi da cateva sfaturi pentru zugravit, indiferent in ce stare sunt peretii, daca sunt dati cu huma sau var, sau chiar cu vopsea lavabila.

Pentru zugravit peretii se recomanda vopseaua lavabila care este mai mult sau mai putin mata in emulsie apoasa ce adera bine la suprafetele tencuite sau gletuite, la lemn, la metal si chiar la metale plastice, avand proprietatea de a nu se lua, ca varul sau huma.
Va puteti da seama ca peretele este dat cu lavabila daca suprafata peretelui apare mata, semilucioasa, cu aspect de vopsea de ulei si nu se ia pe degete.
In caz ca peretele a fost zugravit cu huma, aceasta se va indeparta prin spalarea cu apa calda, nu trebuie neaparat si sapun, prin umezire cu pensula sau bidineaua, dupa care se va inlatura prin radere cu spaclul. Dupa ce se usuca, se gletuieste, apoi se freaca cu hartie de slefuit. Dupa uscare se zugraveste cu bidineaua si cu vopsea lavabila amestecata cu apa in raport volumetric de 1:1.
Daca peretele a fost zugravit cu var si nu este bine nivelat, se poate slefui cu hartie de slefuit sau se gletuieste. Apoi se da in mai multe straturi cu lavabila.
Daca suprafata de zugravit a fost data cu vopsea lavabila este necesar sa se spele aceasta cu apa calda si detergent. Dupa uscare se slefuieste cu hartie de slefuit dupa care se aplica in 2 sau 3 straturi vopsea lavabila. Daca vreti sa vopsiti colorat, in cantitatea de vopsea lavabila, in toata cantitatea, introduceti colorantul lichid.... mai mult[3]

Scule si accesorii pentru zugravit

  • trafaleti,folii,benzi adezive,suporti smirghel,pistoale silicon,spume silicoane,pensule si bidinele.... mai mult[4]
Unelte personale
Trusa de unelte