Vopseluri

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Scurt istoric al vopselei

2600 i.Hr. Cea mai veche consemnare a utilizarii vopselelor in China

715 i.Hr. Vopsirea lanii devine mestesug recunoscut la Roma

331 i.Hr. La cucerirea Susei, capitala persiei, Alexandru cel Mare gaseste in trezoreria regala robe de purpura vechi de 190 de ani, in valoare echivalenta cu 6 milioane de dolari de azi.

327 i.Hr. Alexandru cel Mare mentiona ca "bumbacuri frumos imprimate" in India

236 i.Hr. Un papirus egipteam mentioneaza despre vopsitori ca erau niste indivizi care "puteau a peste, cu ochi obositi si maini ce lucrau necontenit.

55 i.Hr. Romanii au gasit in Galia "picti", oameni ce-si pictau pielea cu extras de drobusor(indigo). secolele II si III d.Hr. Morminte romane continand tesaturi vopsite cu indigo si estras de roiba, ce inlocuiau pentru prima data Purpura Imperiala secolul III Century Intr-un mormant din Alexandria este gasit de catre viceconsulul Suediei un papirus scris in greaca ce continea prima reteta scrisa de vopsea (pentru imitatie de purpura).

400 d.Hr. Murexul (molusca din care se extrage purpura) ajunge in pragul extinctiei in zona Europei datorita supracererii de pe piata romana. secolul VIII Chinese manuscript mentions dyeing with wax resist technique (batik)

925 Apare in Germania breasla vopsitorilor de lana

1188 Prima mentiune despre o breasla a vopsitorilor in Londra

1197 Ioan fara de tara convinge Parlamentul sa introduca un standard pentru vopsirea lanei. secolul XIIIRucellia din Florenta a redescoperit metoda antica a obtinerii vopselei purpurii din licheni proveniti din Asia Mica

1290 Drobusorul incepe a fi cultivat extensiv in germania, pentru a obtine indigoul, singura vopsea albastra cunoscuta la acea vreme.

1321 Lemnul rosu originar din India este prima data mentionat ca sursa de vopsea. Ulterior, arbori cu lemn rosu au fost descoperiti si in Brazilia.

1327-1377 Regele Edward III, oferea protectie tuturor celor care veneau in sprijinul industriei textile britanice. inceputul secolului XV Cennino Cennini din Pd.Hr.ova descrie ...mai mult[2]

Trucuri bune pentru zugravit

Vrei sa-ti renovezi casa si nu stii de unde sa incepi? Esti in cautare de idei si de mici trucuri care sa iti faca munca mai usoara? Noi te ajutam!

Inainte sa te apuci de zugravit trebuie sa estimezi costurile, timpul necesar lucrarii, dar si felul in care vrei sa arate casa dupa ce vei termina. Crezi ca poti sa faci aceste lucruri singura sau preferi sa angajezi o echipa de profesionisti? Exista calculatore online cu ajutorul carora poti sa estimezi eventualele costuri. Poti sa vezi cam cat ar costa diferitele finisaje si materiale. De obicei o galeata de vopsea lavabila este de ajuns pentru o camera, dar acest lucru depinde de suprafata peretilor si de culoarea dorita. Dupa ce ai estimat costurile, cumpara toata cantitatea de vopsea necesara pentru a nu te gasi in postura de a lua o alta nuanta decat cea dorita in cazul in care nu ai luat suficienta. Cantitatea de vopsea necesara pentru a zugravi o casa depinde de suprafata ei si de felul vopselei dorite. Textura suprafetei este la fel de importanta pentru ca se stie ca o textura mai aspra necesita mai multa vopsea.

Lucruri bune de stiut

- nu lasa vopseaua la indemna copiilor si a animalelor deoarece aceasta poate fi foarte periculoasa

- foloseste manusi de cauciuc sau din latex in timp ce utilizezi vopseaua si materialele pentru vopsit

- tine minte ca materialele pentru vopsit sunt inflamabile

- pastreaza o cantitate din vopseaua folosita pentru orice retusuri pe care vrei sa le faci ulterior

- asigura-te ca peretii sunt perfect curati. Poti folosi jetul de apa pentru a indeparta insectele

- indeparteaza tot ce se gaseste pe pereti

- scoate toata mobila din camera sau, in cazul in care acest lucru nu este posibil, adun-o in mijlocul camarei

- pune folie pe jos in locul in care vopsesti

- foloseste o banda pe care sa o aplici pe locurile unde nu vei vopsi

- daca ai ales sa iti vopesti singura casa iata un truc foarte important: incepe cu tavanul, continua cu peretii si abia apoi vopseste usile si ferestrele, pentru ca astfel riscul de a atinge locurile deja vopsite este mult mai mic

Zugravirea exteriorului

Multi proprietari de case prefera sa isi zugraveasca exteriorul singuri. Dar e bine sa stii cateva lucurui inainte sa iti sufleci manecile si sa te apuci de treaba. Selectarea vopselei, a materialelor speciale pentru aplicarea acesteia precum si prepararea vopselei sunt lucruri esentiale pentru obtinerea unui efect armonios. Alegerea culorii trebuie facuta in concordanta cu imprejurimile. O idee buna pentru zugravirea unui exterior este alegerea unei culori deschise pe peretii casei si a unei culori mai inchise pentru acoperis. Exista mai multe optiuni pentru alegerea vopselei potrivite. Cele pe baza de ulei sunt mai durabile si rezista abraziunilor, se aplica usor si isi mentin culoarea.

Vopsirea exteriorului trebuie facuta dimineata devreme cand razele soarelui nu sunt puternice pentru ca asta grabeste uscarea vopselei. Nu te apuca de zugravit daca afara sta sa ploua. Razuieste bine vopseaua veche inainte s-o aplici pe cea noua. Dupa ce ai terminat peretii, vopseste ramele geamurilor si tocul usilor. Ferestrele pot fi acoperite cu o folie pentru a evita eventualele pete.

O folie sau un material textil pot previni murdarirea pardoselii si actioneaza ca o aparatoare. Aplica doua straturi pentru ca asa vei prelungi viata vopselei. Alege pensula de marime potrivita, iar daca ai suprafete mai mari poti folosi un trafalet. Ai grija sa indepartezi surplusul de vopsea prin apasarea pensulei de marginea galetii.

Toate suprafetele de metal care se afla in exteriorul casei trebuie bine curatate inainte de a fi vopsite pentru ca nu trebuie sa existe urme de rugina, mizerie sau grasime. Suprafata trebuie sa fie lina si trebuie data cu o solutie anti-coroziva rezistenta. Suprafetele de lemn pot fi date cu ulei de in mai ales daca vrei ca lemnul sa aiba o culoare naturala si sa reziste intemperiilor vremii.

Zugravirea interiorului

Zugravirea interiorului se face dupa ce s-a ales o culoare potrivita pentru ambianta dorita. Trebuie sa tii cont si de culoarea mobilei si a accesoriilor. Zugraveste casa doar in doua sau trei culor. In timp ce culorile deschise fac casa sa para mai mare, culorile inchise pot fi folosite cand vrei sa atragi atentia asupra anumitor detalii. Trebuie sa tii cont si de aspectul pe care il doresti, lucios sau mat. Suprafetele lucioase sunt mai usor de curatat, dar dau o senzatie de imperfectiune. Cele mai putin lucioase au un aspect mai placut si sunt usor de aplicat. Vopselele lucioase sunt ideale pentru a evidentia o anumita zona a casei sau anumite detalii. Vopselele emailate sunt o optiune pentru locurile des circulate cum ar fi baia sau bucataria. Poti opta pentru o formula acrilica in dormitor sau in sufragerie.

Alegerea unui trafalet corespunzator pentru zugravirea interiorului este esentiala pentru calitatea finisajului. Trafaletele din lemn si cele din piele de miel sunt mult mai scumpe dar merita banii. Grosimea trafaletului trebuie aleasa in functie de peretii pe care ii zugraviti. O suprafata fina poate fi facuta cu un trafalet mai subtire pe cand o suprafata texturata nu poate fi facuta decat cu un trafalet mai gros. Daca folosesti pentru prima data un trafalet ar fi bine sa faci niste exercitii inainte.. Misca trafaletul din zonele nevopsite catre cele vopsite si de la exterior catre interior. Traseaza linii drepte altfel vei avea un perete dungat. Aplica doua straturi de vopsea pentru peretii camerelor si asigura o buna ventilatie a camerei pentru uscare.[6]

Unelte personale
Trusa de unelte