Vitralii

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Despre vitralii


VITRALII PAGANE  In biserica catolica a Sfantului Ambrosie din Buffalo, New York gasim vitralii budiste si catolice, la un loc. Sus, avem pe Dumnezeu-Tatal si Dumnezeu-Fiul. Mai jos, Moise si Mhamed (observati semiluna de pe turban?), iar sub ei avem pe Buda in centru, de-a dreapta pe zeita Shiva, in timp ce Horus, zeul egiptean, fiul lui Isis este reprezentat in stanga lui Buda.
VITRALII PAGANE In biserica catolica a Sfantului Ambrosie din Buffalo, New York gasim vitralii budiste si catolice, la un loc. Sus, avem pe Dumnezeu-Tatal si Dumnezeu-Fiul. Mai jos, Moise si Mhamed (observati semiluna de pe turban?), iar sub ei avem pe Buda in centru, de-a dreapta pe zeita Shiva, in timp ce Horus, zeul egiptean, fiul lui Isis este reprezentat in stanga lui Buda.[1]


Arta Monumentala SRL va pune la dispozitie o gama larga de materiale pentru vitralii. Tehnica de lucru o puteti primi GRATUIT odata cu lansarea comenzii de materiale. Pledam pentru tehnica Overlay, o tehnica simpla dar prin care se pot obtine lucrari de mare valoare artistica. Noi nu suntem porducatori de vitralii tocmai pentru ca dumneavoastra sa gasiti in noi un partener si nu un concurent. Dorim sa gasiti in noi un sprijin la care sa puteti apela oricand, cu incredere. Multumim tuturor clientilor nostri fideli care au inteles de ce este atat de important ca noi sa NU fim producatori de vitralii. Cunoastem valoarea artistica a lucrarilor clientilor nostri si vom recomanda intotdeauna pe cei mai buni.[2]

Ce sunt vitraliile?

Originile vitraliilor se pierd in istorie. Tehnica a fost derivata probabil din fabricatia bijuteriilor si mozaicurilor. Vitraliile, asa cum le cunoastem azi, se pare ca au aparut o data cu construirea bisericilor, cele mai vechi datand din secolul X. Dintotdeauna sticla a fost privita ca un lucru misterios. O forma solida cu proprietati ale lichidelor sau mai degraba un lichid solidificat. Capteaza lumina si straluceste, desi este fabricata din nisip. In timp, sarurile si oxizii metalici au dat culoare sticlei: cobalt pentru albastru, argint pentru galben, cupru pentru verde si caramiziu.

Tehnica vitraliului, in linii mari neschimbata pana astazi, a fost descrisa de calugarul Teophilus pe la anul 1100. Stilul gotic, cu biserici din ce in ce mai inalte, dar si mai luminoase, a folosit vitraliile la o scara nemaintalnita pana atunci. Calugarul Abbot Suger de la manastirea St. Denis a reconstruit biserica manastirii, oferindu-ne unul din primele exemple de stil gotic in care vitraliul a jucat un rol definitoriu. In jurnalul sau, tinut pe tot parcursul lucrarilor, si-a exprimat credinta ca lucrurile frumoase ridica omul mai aproape de Dumnezeu.

Mesterii medievali au ilustrat in tehnica vitraliului imagini realiste, folosind in egala masura culori saturate, vibrante, cat si nuante de alb laptos si griuri.

In secolul XV, in plin apogeu al goticului, atitudinea fata de vitraliu s-a schimbat, acesta devenind mai mult pictura si mai putin element generator de atmosfera. Culorile au devenit mai pale, figurile reprezentate acopereau adesea intreaga fereastra. Pictura a devenit mai sofisticata, iar noile tehnici descoperite sau redescoperite au permis redarea detaliilor galbene si aurii. Nervurile de plumb acceptate pana atunci ca necesare si decorative au devenit un "rau necesar", camuflat cat mai bine prin compozitia desenului.

Renasterea a generat o lunga perioada in care vitraliul a existat doar ca sticla pictata. Simbolismul original si tehnicile au fost aproape uitate.

In aceasta perioada, vitraliul pictat a devenit un accesoriu la moda in locuinte, cladiri publice si biserici. Semnele heraldice realizate in aceasta maniera, pe fond transparent, erau foarte populare in epoca.

In secolul XVIII, majoritatea vitraliilor medievale au fost inlocuite cu sticla pictata, iar majoritatea informatiilor despre vitralii a inceput sa se piarda.

In mijlocul anilor 1800, Anglia a cunoscut o revitalizare a interesului pentru arhitectura gotica. Cativa istorici amatori si oameni de stiinta au redescoperit tehnicile de lucru si au dezvaluit secretele producerii sticlei colorate. Atelierele de sticlarie au inceput sa produca versiuni de ferestre in tehnica si stilul medieval.

Fratii Bolton, englezi emigranti, au infiintat primul atelier de vitralii in America si au produs ferestre in stil gotic care au devenit un fel de norma pana in momentul dezvoltarii unui stil distinctiv american.

John LaFarge si Louis Comfort Tiffany, doi pictori americani, au inceput sa experimenteze, independent unul de celalalt, incercand sa produca o sticla ce avea capacitatea de a crea efecte vizuale fara a fi pictata. Curand, cei doi au devenit concurenti. LaFarge a creat si brevetat in 1879 sticla opalescenta. Tiffany a dezvoltat si popularizat produsul si curand numele lui a devenit sinonim cu acesta. Folosind taieturi complicate si sticla bogat colorata, dispusa in straturi ce dau un plus de textura si profunzime, cei doi au devenit principalii furnizori atat pentru biserici, cat si pentru resedinte private. Procedeul de utilizare a foliei de cupru ca substitut pentru plumb, i-a permis lui Tiffany crearea de abajururi, bine primite o data cu introducerea iluminatului electric. Stilul sau a avut numerosi imitatori, sticla opalescenta ramanand foarte populara pana la sfarsitul secolului XIX.

Dupa primul razboi mondial, gusturile s-au schimbat. LaFarge moare in 1910, iar Tiffany in 1933, fapt care atrage dupa sine si falimentul atelierelor sale.

Cu exceptia ferestrelor pentru biserici, vitraliul cunoaste un declin pana la al doilea razboi mondial. Abstractionismul si expresionismul in pictura influenteaza un nou grup de artisti sa exploreze valentele oferite de sticla. Ferestrele de biserica devin, in foarte multe aspecte, asemanatoare goticului timpuriu. Scenele greu de identificat, atmosfera pura de lumina si culoare inspira la atitudine contemplativa.

Vitraliul, sau mai corect poate, arta sticlei, este din ce in ce mai prezenta astazi. Explozia de interes din ultimii 30 de ani a dus la dezvoltarea unor noi si imaginative forme ale acestei arte. Noile tehnologii si cresterea interesului in vitralii ca hobby, au dus la ceea ce a fost numita "o noua epoca de aur a sticlei". Vitraliul aplicat (Overlay) este un produs pentru decorarea geamurilor ce aduce in casa caldura si frumusetea vitraliilor clasice asigurand in acelasi timp o mai buna protectie, fiind si usor de montat. Noile case sunt frecvent completate cu spectaculoase intrari din sticla, ferestre de baie cu vitralii, abajururi Tiffany. Panouri decorative sunt achizitionate pentru a fi atarnate in dreptul unei ferestre insorite. Forme minunate decoreaza mese, pereti, ferestre. Noii artisti combina, creeaza si dezvolta forme si stiluri unice. Si se pare ca va dura.... mai mult... [2]

Vitralii OnLine


Bine ati venit la Vitralii-OnLine.ro! La editia a 10 a a CER GLASS, PREMIANTI DE NOTA 10 FIRMA Doru Art Glass a obtinut Diploma de excelenta si trofeu - pentru expresivitatea colectiei. (Buletin de informatii, 26 mai 2007, Centrul de Presa ROMEXPO). Firma noastra a prezentat in cadrul expozitiei o colectie de vitralii si produse ce utilizeaza aceasta tehnica - tablouri, veioze.

Doru Art Glass isi desfasoara activitatea in domeniul decoratiunilor interioare, oferind in pricipal vitralii, oglizi decorative cu rame din vitralii, lampi, aplice, tablouri confectionate folosind vitralii si alte produse din vitralii dar si servicii de montare, restaurare sau intretinere pentru vitralii.

Firma noastra isi propune sa va ofere produse decorative de calitate pentru a face un loc cu adevarat placut, confortabil si unic din casa sau biroul dumneavoastra. In galeria noastra puteti gasi o gama larga de modele de vitralii si produse din vitralii, dar noi oferim clientilor nostri si posibilitatea de a isi creea propriile modele de vitralii si elemente decorative din vitralii.

Fie ca sunt clasice, moderne sau abstracte, vitraliile ofera un aspect cu totul aparte interioarelor dv. Veti asigura eleganta si mai ales originalitatea spatiilor decorate utilizand vitralii.

Vitralii se pot folosi pentru decorarea ferestrelor si a usilor, dar si oriunde in interiorul sau exteriorul casei dumneavoastra unde este utilizata sticla: pereti despartitori, tavane, tablouri din vitraliu, aplice, lampi sau oglinzi.... mai mult...[3]


Vitralii Unicat

“Arta nu inseamna gustul cultivat. Inseamna sa cultivi gustul” Nikki Giovanni


Arta se prezinta sub mai multe forme. Unele sunt deja foarte cunoscute de catre publicul iubitor de arta si frumos, insa o parte a ramas inca in «umbra». Acest lucru se datoreaza faptului ca, in ultimul timp, tehnicile moderne au luat locul celor vechi, apuse, date uitarii. Insa, cateodata este necesar ca acestea sa iasa la suprafata, mai ales atunci cand sunt de calitate si ele insele reprezinta o arta. Un foarte bun exemplu in acest sens il reprezinta vitraliul, cunoscut ca si arta sticlei.

Istoria vitraliului, de la inceputurile ei, a prezentat atat ascensiuni, cat si declinuri. Vitraliile dateaza inca din secolul al XII-lea, fiind prezente indeosebi in bisericiile in stil gotic. Calugarul Teophilus a fost cel care a descris tehnica vitraliilor. Incepand cu secolul al XV-lea, atitudinea fata de vitraliu s-a schimbat, acesta transformandu-se in pictura si, totodata, pierzandu-si din semnificatia propriu-zisa. Daca pana atunci nervurile de plumb erau acceptate si esentiale in realizarea vitraliilor, acestea au inceput sa-si piarda din integritate. O data cu instalarea simbolismului, vitraliul a devenit o sticla pictata.

La mijlocul anilor 1800, englezii si-au reindreptat interesul catre arhitectura gotica si, implicit, catre redescoperirea tehnicii de realizare a vitraliului.

In America, un suflu nou in interpretarea si crearea vitraliului il confera John LaFarge si Louis Comfort Tiffany. Incepand cu al doilea razboi mondial, vitraliul cunoaste un declin. Astazi, tehnica vitraliilor a fost reluata de multi artisti. Numeroase case sunt luminate de obiecte din sticla, creand un aspect medieval intr-un spatiu in care parca timpul si-a pierdut din valoare. De asemenea, Lumina si-a recapatat puterea, de mult apusa si devenita aproape inexistenta. Era si cazul.

A face dintr-un obiect aparent banal, o arta, nu este usor si nu este, de asemenea, la indemana oricui. A pune cap la cap "cioburi" de sticla si a le conferi o anumita insemnatate nu o poate face oricine. Numai cineva care are talentul de a imbina culorile si de a nu le pune deloc la intamplare. In acest sens, pictorul Gheorghe Dican ofera o gama diversa de produse din sticla: vitralii unicat, veioze, lampi, aplice etc. Cu o experienta in domeniul picturii de cateva decenii, interesul pictorului pentru vitralii nu este o pura intamplare.

Vitraliile unicat, create de Gheorghe Dican, sunt realizate dupa “tehnica plumbului”. Acestea presupun mai multe procese. Prima etapa o reprezinta desenul propriu-zis (schita), in care artistul creaza in asa fel incat satisfactia clientului sa fie pe masura, amandoi fiind pe deplin multumiti. Relatia foarte buna dintre client si artist este vitala. Cea de-a doua etapa reprezinta transpunerea desenului la dimensiunile reale, ca apoi sa fie trasata linia plumbului si sa se pozitioneze bucatile de sticla. Mentinerea si unirea bucatilor de sticla se face cu ajutorul cositorului.

La fel ca si vitraliul, pictura reprezinta un alt mod al artistului Gheorghe Dican de a se exprima. Pentru Gheorghe Dican, atelierul este spatiul in care creatia incepe sa prinda forme pe panza. Fie ca este pictura abstracta sau figurativa, artistul isi transpune propriile ganduri si sentimente prin intermediul culorii.... mai mult...[4]


  • Vitralii Cluj

NOI - avem LINIA si CERCUL si gandul ca TU cauti sa-ti incanti privirea. Mai punem culoare si suflet. E gata.

Asteptam sa transferi in locuinta ta frumosul din gandul si maiestria mainilor noastre. Adauga valoare casei tale cu un vitraliu si te asiguram ca vei avea un unicat de care vei fi mandru privindu-l de azi in fiecare zi. Cu cat il vei privi mai mult, vitraliul te va incanta mai mult. In zori e unul, la pranz un altul, iar seara ...... mirific.


Va puteti decora cu vitralii un panou despartitor, un perete in hol, un geam spre o terasa, o masa imensa cu un blat de vitraliu, un tablou de dormitor, o usa de sufragerie, living ...

Asiguram intreg procesul de fabricatie:

- propunere proiect, solutii, sugestii pentru client

- intocmire proiect

- executie vitralii... mai mult...[5]

Unelte personale
Trusa de unelte