Urologi

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. aru.ro
  2. 2,0 2,1 2,2 medic.pulsmedia.ro

Cuprins

Urologi

Urolog

Medic specialist in urologie (specialitate chirurgicala care studiaza si trateaza afectiunile aparatului reno-urinar si ale organelor genitale masculine).

ASOCIATIA ROMANA DE UROLOGIE

Urologia romaneasca, Urologie europeana

E. Proca - Fondator si fost Presedinte al Societatii Romane de Urologie

Ca in aproape toate tarile lumii, urologia romaneasca s-a dezvoltat ca o specialitate independenta din chirurgia generala spre sfarsitul secolului XIX.

Desi muguri ai practicii urologice moderne au inflorit din anul 1861, societatea noastra s-a nascut oficial pe 14 octombrie 1909 sub numele de Societatea Romana de Urologie la Spitalul Coltea, o bijuterie a arhitecturii lacaselor medicale, veche de 300 de ani.

Primul Presedinte a fost Prof. Petre Herescu, un stralucit chirurg, fost asistent al Profesorului Felix Guyon la Paris, Presedinte al Societatii Franceze de Urologie la acel moment. Alti membri fondatori s-au specializat la Paris, Berlin, Viena, asadar noi consideram ca inca de la inceputuri, urologia romaneasca a fost intotdeauna europeana in concepte, informatii si teluri. Petre Herescu poseda remarcabile calitati chirurgicale si in anul 1910 a efectuat prima cistectomie totala urmata de substitutia vezicala ortotopica cu segment ileal.

Cum multi chirurgi urologi romani si-au dat viata in timpul primului razboi mondial pe campurile de lupta si numarul membrilor sai a scazut dramatic, Societatea noastra a fost obligata sa fuzioneze in 1927 cu Societatea Romana de Chirurgie. In 1934, sub presedintia Prof. N. Hortolomei, Societatea noastra a renascut, precum pasarea Phoenix din propria cenusa, o Revista Romana de Urologie a fost fondata si importante legaturi stiintifice cu tari europene dezvoltate au fost intarite.

Si, din nou, al doilea razboi mondial a dat o lovitura devastatoare Societatii, care a fost din nou inglobata de catre Societatea Romana de Chirurgie, al carei Presedinte era un remarcabil urolog, Profesorul Th. Burghele. Ulterior, urologia romaneasca a progresat rapid si in 1989 Societatea a reaparut, impreuna cu o noua Revista Romana de Urologie, fondatorul si Presedintele sau pentru 11 ani fiind autorul acestei condensate istorii urologice. Numerosi urologi ai generatiei mele, inclusiv eu, am fost educati in Anglia, Franta, Germania si Statele Unite ale Americii si, in consecinta, saltul nostru inainte a fost uimitor.... mai mult...[1]


Neuro-urologia sau urologia functionala

Neuro-urologia este o noua specialitate medicala ce se ocupa cu aspectele functionale ale patologiei urologice si se adreseaza tulburarilor de functionare a aparatului urinar inferior, respectiv tulburarilor de stocare si de evacuare a urinei. Articolul prezinta indicatiile, metodele de diagnostic si de tratament ale acestei specialitati.... mai mult...[2]

Introducere

Neuro-urologia este o noua specialitate medicala ce se ocupa cu aspectele functionale ale patologiei urologice. Tulburarile mictionale sunt tot mai frecvent investigate urodinamic. Ca urmare, au aparut noi clasificari ale tulburarilor de umplere si de golire a vezicii urinare bazate pe datele oferite de urodinamica si electromiografie. Initial, obiectul ei de activitate a fost restrans la pacientii para si tetraplegici, dar, ulterior, s-a descoperit ca multe alte tulburari mictionale au origine mixta, neurologica si urologica. Neuro-urologia a pus bazele unor noi metode de tratament cum ar fi neuro-modularea si neuro-stimularea.

In timp ce urologia este o specialitate mai mult chirurgicala care se adreseaza bolilor organice, tumorilor, malformatiilor, calculilor aparatului urinar, neurourologia se adreseaza tulburarilor de functionare a aparatului urinar inferior, respectiv tulburarilor de stocare si de evacuare a urinei.... mai mult...[2]

Indicatii

Pacientii carora li se adreseaza cel mai frecvent neuro-urologia sunt cei care urineaza des, putin si des si cei care pierd urina, incontinentii. De asemenea, pacientii paralizati sau cei cu tulburari neurologice dupa accidente vasculare cerebrale sau cei cu boala Parkinson, cei cu scleroza multipla pot prezenta tulburari de urinare care sa necesite prezentarea la un neuro-urolog. Diabetul zaharat si hernia de disc intervertebral sunt alte doua maladii in care apar frecvent tulburari urinare ce pot fi tratate de neuro-urolog. O categorie importanta de pacienti este reprezentata de femeile care pierd urina. Cel mai frecvent, ca urmare a nasterii, femeile pierd din tonusul musculaturii perineale, cea care participa la asigurarea continentei uri-nare.

Totodata, nasterea, mai ales in cazurile cand este vorba de un nou-nascut mai “greu” de 3.500 grame, altereaza in grade variabile nervii din pelvis, printre care sunt si cei care coordoneaza stocarea si evacuarea urinei. Aparatul urinar inferior are o particularitate functionala, este sub control atat reflex, cat si constient. De asemenea, aparatul sfincterian este dublu reprezentat, existand un sfincter neted si unul striat. Sfincterele si detrusorul sunt interconectate la nivel medular sacrat, centrii sacrati fiind sub permanenta neuromodulare superioara, de la centrii din punte si scoarta cerebrala. Aceasta arie intinsa a centrilor implicati in controlul urinarii face lezarea lor posibila in foarte multe afectiuni ale sistemului nervos de la toate nivelurile. Orice patologie care afecteaza acesti centri nervosi poate determina tulburari de urinare.

Bolile care afecteaza centrii din creier, cum ar fi boala Parkinson, accidentele vasculare, traumatismele, vor avea ca urmare imperiozitatea mictionala; pacientul va urina des, nu va putea sa amane urinarea, la prima senzatie trebuie sa se duca la toaleta, eventual putand aparea si pierderea de urina pana sa ajunga la toaleta. Un astfel de pacient are un hadicap relativ, confortul lui fiind dependent de proximitatea unei toalete, aceasta situatie afectandu-i calitatea vietii. Bolile care afecteaza integritatea maduvei spinarii determina cel mai frecvent tuburari de urinare, care in functie de gravitatea lor pot pune chiar viata pacientului in pericol. Cele mai frecvente sunt traumatismele coloanei vertebrale, dar aici pot fi incluse si tumorile si infectiile maduvei spinarii.

Acesti pacienti prezinta frecvent o combinatie de simptome aparent paradoxala, sunt incontinenti si in acelasi timp vezica lor nu se goleste, urina ramasa in vezica putandu-se infecta. Acestea se datoreaza faptului ca un astfel de pacient urineaza fara ca sfincterele sa se relaxeze; vezica se contracta impotriva unui sfincter inchis, o parte din urina reusind sa iasa, iar o alta parte ramanand in vezica sau mai grav, cand presiunea din vezica este foarte mare, urina poate sa ascensioneze in rinichi, alterandu-l sau infectandu-l. Alte boli, cum este hernia de disc intervertebral, altereaza partial integritatea maduvei spinarii. Tulburarile de urinare la acesti pacienti, cand apar, pot fi variate, de la urinat des la golirea incompleta a vezicii. La fel diabeticii sau alcoolicii pot prezenta alterari ale nervilor periferici care sa afecteze felul in care urineaza.... mai mult...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte