Tranzactie

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Codul civil - Despre Tranzactie

Art. 1704 Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintimpina un proces ce poate sa nasca. (C. civ. 943, 945, 947, 1179).

Art. 1705 Tranzactia trebuie sa fie constatata prin act scris. (C. civ. 1191, 1197).

Art. 1706 Tranzactie pot face numai acei ce pot dispune de obiectul cuprins in ea. Acei insa ce nu pot dispune de obiectul cuprins in tranzactie, nu pot transige decit in formele stabilite de legi speciale. (C. civ. 946 si urm., 1307).

Art. 1707 Se poate transige asupra unei actiuni civile ce deriva din o infractiune.

Art. 1708 In tranzactie se poate stipula o penalitate contra celui ce nu se va tinea de dinsa. (C. civ. 1066).

Art. 1709 Tranzactiile se marginesc numai la obiectul lor; renuntarea, facuta in toate pretentiile si actiunile, cuprinde numai ceea ce se reporta la princinile, asupra carora a urmat tranzactie. (C. civ. 984, 1710, 1716).

Art. 1710 Tranzactia nu se intinde decit asupra princinilor de care trateaza, fie intentia partilor manifestata prin expresii speciale sau generale, ori rezulte ea ca o consecinta necesarea din ceea ce s-a expres (exprimat).

Art. 1711 Tranzactiile au intre partile contractante puterea unei sentinte neapelabile (definitiva) (C. civ. 1200, 1201).

Art. 1712 Este admisibila actiunea de nulitate (in anulare) contra unei tranzactii, pentru eroarea asupra persoanei sau obiectului in proces. (C. civ. 953 si urm., 1716, 1717, 1900).

Art. 1713 Asemenea se poate ataca tranzactia facuta spre executarea unui titlu nul, afara numai cind partile ar fi tratat expres despre nulitate. (C. civ. 954, 966, 1167, 1190).

Art. 1714 Tranzactia facuta pe documente dovedite in urma de false este nula. (C. civ. 966).

Art. 1715 E asemenea nula tranzactia asupra unui proces finit prin sentinta neapelabila (definitiva), despre care partile sau una din ele n-aveau cunostinta. Cind sentinta necunoscuta partilor ar fi inca apelabila, tranzactia va fi valida. (c. civ. 954, 966, 1201, 1712).

Art. 1716 Cind partile au transigeat in genere asupra tuturor afacerilor ce ar putea sa existe intre dinsele, documentele ce le-ar fi fost necunoscute lor in timpul tranzactiei si care s-ar fi descoperit in urma nu constituie un titlu de anularea tranzactiei, afara numai atunci cind ar fi fost ascunse prin fapta uneia din partile contractante. Insa tranzactia va fi nula, cind ea nu ar cuprinde decit un singur obiect si s-ar dovedi, din documentele in urma descoperite, ca una din parti nu avea nici un drept asupra celui obiect. (C. civ. 998, 1714).

Art. 1717 Invederata greseala in socoteli, urmata la facerea tranzactiei, nu pagubeste pe nici una din parti, si trebuie sa se repare. (C. civ. 1712)....mai mult[1]

Din 2009, nicio tranzactie imobiliara fara certificat energetic

Persoanele care vor sa-si vanda apartamentul trebuie sa prezinte la notariat certificatul de performanta energetica a cladirii, in scopul incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar in cazul inchirierii, trebuie sa prezinte certificatul la administratia fiscala pe raza careia de afla cladirea. Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Principalele modificari se refera la afisarea certificatului de performanta energetica la cladirile aflate in proprietatea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, obligativitatea existentei documentului amintit la receptia lucrarii si prezentarea acestuia in cazul incheierii actului de vanzare-cumparare sau inchiriere, precum si realizarea unei baze de date la Institutul National de Cercetare-Dezoltare in Constructii si Economia Constructiilor (INCERC) dupa ce ele vor fi fost centralizate. Certificatul de performanta al cladirii este eliberat proprietarului. Cel pentru cladirile noi se prezinta comisiei intrunite in vederea receptiei finale si se introduce in cartea tehnica a constructiei....mai mult[2]

Tranzacţiile imobiliare s-au prăbuşit cu 20% într-o singură lună

Piaţa imobiliară îşi restrânge activitatea de la o lună la alta, pe măsură ce băncile acordă din ce în ce mai puţine credite, iar românii se abţin de la cumpărăturile de case şi terenuri.

În lună lună a acestui an s-au parafat cu 21% mai puţine tranzacţii imobiliare comparativ cu luna decembrie a anului trecut, potrivit datelor comunicate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În acelaşi interval, notarii au înscris cu 16% mai puţine ipoteci, adică în jur de 7.600, cel mai redus nivel din ultimii patru ani. Situaţia era cu totul alta în luna octombrie – când criza financiară internaţională a început să-şi facă simţită prezenţa şi în România -, la o cifră a ipotecilor de aproape 20.000. Atunci, agenţiile imobiliare au încheiat în jur de 63.000 de tranzacţii. ...mai mult[3]

Impozitul pe tranzactiile imobiliare

Art. 41. Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt urmatoarele:

- venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 61;(inchirieri)

- venituri din transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 771;

Art. 77 (1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:

a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:

- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:

- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:

a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;(dobandirea unui titlu de proprietate)

b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.

(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

(4) Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiza, cu exceptia tranzactiilor incheiate intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti, caz in care impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate....mai mult[4]

Tranzactie-procedura de judecata

Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce, tranzactia este un act de dispozitie, implicand deci capacitatea de exercitiu deplina, iar in cazul celor lipsiti de capacitate, autorizatia prevazuta de lege.

Tranzactia trebuie sa aiba un caracter licit, instantele judecatoresti fiind obligate sa verifice legalitatea ei. De exemplu, este inadmisibila tranzactia care are ca obiect drepturile persoanei incadrate in munca, tranzactia intre institutii etc. Potrivit legii, tranzactia trebuie sa fie constanta prin act scris; daca intervine in cursul unui process, continutul ei este inserat in hotararea judecatoreasca. In toate cazurile tranzactia produce efectele unei hotarari definitive. Ca orice alt contract, tranzactia poate fi anulata pentru vicii de consimtamant, eroare, dol, violenta. Reciprocitatea concesiilor deosebeste tranzacita de achiesare, care constituie recunoasterea neconditionata de catre o parte a drepturilor ori pretentiilor celeilalte parti....mai mult[5]

Unelte personale
Trusa de unelte