Tomograf

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Computerul tomograf SOMATOM PLUS 4 POWER
Computerul tomograf SOMATOM PLUS 4 POWER[1]
  • TOMOGRAFIA COMPUTERIZATA

Computer tomograful (CT) foloseste raze X pentru a efectua imagini detaliate ale structurilor din interiorul organismului. In timpul testarii, pacientul va fi intins pe o masa conectata la scanner-ul computer tomograf-ului, un aparat de dimensiuni mari cu aspectul unui cilindru fara miez. Acesta va trimite impulsuri de raze X prin corpul pacientului. Fiecare impuls dureaza mai putin de o secunda si formeaza imaginea unei felii subtiri din organul sau zona studiata. O parte a scanner-ului se poate inclina, fapt ce permite preluarea imaginilor zonei studiate din diferite pozitii. Imaginile sunt memorate intr-un computer. Computer tomograful (CT) poate fi folosit pentru studiul oricarui organ al corpului ca ficatul, pancreasul, intestinele, rinichi, glande suprarenale, plamani si inima. De asemenea poate studia vasele de sange, oasele si maduva spinarii. O vopsea iodata (substanta de contrast) poate fi folosita pentru a face structurile si organele mai usor de observat pe imaginile computer tomograf. Substanta de contrast poate fi folosita pentru a studia fluxul sanguin, pentru a gasi tumori sau pentru a cauta alte probleme. Substanta de contrast poate fi administrata intravenos sau per os (oral), in functie de testul dorit. Imaginile computer tomograf pot fi preluate inainte sau dupa administrarea substantei de contrast.... mai mult[2]

  • Tomografie Computerizata

Este investigatia de prima intentie in urgentele neurologice (traumatisme cranio-cerebrale si hemoragie acuta) datorita duratei extrem de scurte de examinare. Costurile acestei metode sunt mult mai mici decat in cazul examinarii RMN. Datorita softwarelui performant se obtin imagini de inalta rezolutie ce fac posibila reconstructia tridimensionala. Pentru a reliefa si distinge cu mai multa precizie anumite organe, vase, sau tesuturi se administreaza o substanta de contrast la indicatia medicului specialist.

Contraindicatiile metodei

- Alergie la substantele de contrast iodate (in cazul examinarii CT cu substanta de contrast). - Contraindicatie relativa in cazul examinarii CT cu substanta de contrast la pacientii cu insuficienta renali, tireotoxicoza sau feocromocitom.

Indicatii ale tomografiei computerizate

Craniu

- Detectia sangerarilor, distructiilor cerebrale si a fracturilor la pacientii cu injurii craniene. - In AVC ischemice si hemoragice. - Evaluarea leziunilor osoase si a partilor moi la pacientii cu traume faciale si efectuarea de reconstructii in vederea tratamentului. - Detectia anevrismelor rupte ale tumorilor intracraniene. - Detectia leziunilor osoase de la nivelul osului temporal ce pot cauza leziuni aparatului auditiv. - In hidrocefalee si leziuni ale sinusurilor paranazale.

Abdomen si pelvis

- Metoda poate fi utilizata pentru vizualizarea diferitelor leziuni canceroase permitand masurarea si precizarea locatiei tumorale si extensia ei. - De asemenea se pot vizualiza leziuni post-traumatice interne si hemoragii intraabdominale interne.

Torace

- Detectia si evaluarea tumorilor pulmonare sau mediastinale. - Evidentierea metastazelor. - Evaluarea raspunsului la tratament a formatiunilor tumorale. - Afectiuni pleurale. - Diagnosticul pneumoniei tuberculozei enfizemului pulmonar, bronsiectaziilor interstitiale pulmonare. - Angio-CT pentru vizualizarea vaselor intratoracice.... mai mult[3]

Unelte personale
Trusa de unelte