Timbru

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

    Cuprins

    Istoria timbrului

    Penny Black - Primul timbru din lume
    Penny Black - Primul timbru din lume

    ♦ Primul timbru din lume a apărut în 1840, în Marea Britanie şi s-a numit Penny Black.

    ♦ Primul Timbru Domnesc, românesc, cu valoarea de 20 de parale, s-a tipărit la Iaşi, la 15 iulie 1858 şi s-a numit Cap de bour - 1858

    Despre Filatelie

    ♦ Filatelia poate fi definită ca studiul şi colecţionarea produselor filatelice, în special a timbrelor. Dar, filatelia înseamnă mai mult decât o simplă preocupare pentru frumos. Provocare, informaţie, prietenie şi amuzament sunt doar câteva din caracteristicile unuia dintre cele mai populare hobby-uri din lume, filatelia.

    ♦ De peste 150 de ani, colecţionarea timbrelor este una din preocupările familiilor regale, vedetelor de film, celebrităţilor din lumea sportului şi a altor persoane din viaţa publică. Filatelia este un hobby foarte personal, iar popularitatea sa este determinată de  faptul că este flexibilă faţă de necesităţile colecţionarului.

    ♦ La 1-13 ianuarie 1881 apare prima revistă de filatelie din România, intitulată sugestiv "TIMBROPHILO“.

    ♦ În 1891, şi-a schimbat denumirea în: "SOCIETATEA FILATELICĂ ROMÂNĂ“.

    ♦ În anul 1894, Dimitrie C. Butculescu a editat o carte poştală ilustrată în 3 nuanţe. Atât ştampila specială, cât şi cartea poştală ilustrată, sunt considerate ca fiind primele realizate în România.�

    Timbre romanesti - marci

    Una dintre cele mai frumoase emisiuni de timbre fiscale româneşti a fost tipărită în anul 1911. Timbrul îl reprezenta pe Carol I, iar clişeele folosite au fost aduse din străinătate. Aceste timbre au circulat până la sfârşitul anului 1919. Din 1927, lucrările încep să fie apărate împotriva falsificării datorită tehnicii performante folosite.

    Tot în acest an apare emisiunea de timbre fiscale cu efigia regelui Ferdinand. Din 1929 apar timbrele poştale oficiale folosite pentru francarea corespondenţei.

    Prima emisiune de timbre fiscale realizate în totalitate în Fabrica de Timbre din România, a fost scoasă pe piaţă în 1932, cu efigia Regelui Carol al II-lea.

    Regele României a avut una dintre cele mai renumite colecţii de timbre din lume.

    ♦ Colecţionarii aranjează timbrele pe diverse teme. Câteva dintre acestea:

    2006 - Istoria Monedei Romanesti
    2006 - Istoria Monedei Romanesti


    Timbrul fiscal

    Colecţionarea mărcilor poştale a avut un puternic impact în ţara noastră. Acest hobby european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza.

    Ministerul de Finanţe din Moldova a dovedit un spirit modernist şi novator prin introducerea încasării taxelor cu ajutorul Timbrului Domnesc. Desenul primului timbru fiscal românesc, mult mai atractiv decât cel actual, reprezintă imaginea Justiţiei şi stema Moldovei.

    În acea perioadă, colecţionarii individuali sau comercianţii de tutun vindeau primele noastre mărci poştale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare între colecţionarii de timbre a dus la organizarea lor în diverse societăţi şi cluburi filatelice, acestea având o activitate intensă, în special la începutul sec. XX.

    Unelte personale
    Trusa de unelte