Tastatura

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. legaturi.ro

Model de tastatura
Model de tastatura
  • Descriere si functionare

Tastatura este componentã hardware a calculatorului ce permite utilizatorului sã introducã date prin apãsarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi sunt cele QWERTY. Denumirea vine de la primele sase taste de pe rândul al treilea. Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare, ea existând înainte de aparitia monitoarelor si evident înainte de aparitia mouse-ului. Fiecare tastã are asociat un numãr de identificare care poartã denumirea de cod de scanare. La apãsarea unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzãtor tastei respective (un numãr întreg de la 1 la n - numãrul de taste). La primirea codului de scanare de la tasttaurã, calculatorul face conversia între numãrul primit si codul ASCII corespunzãtor. Tastatura retine nu numai apãsarea unei taste, dar si eliberarea acesteia, fiecare actiune fiind înregistratã separat. Existã douã categorii de taste :

taste comutatoare – au efect indiferent dacã sunt apãsate sau eliberate

taste de control - au efect numai atunci când sunt actionate


  • Tastaturile calculatoarelor personale pot fi împãrtite în patru mari categorii:
  • tastaturi standard
  • tastaturi ergonomice
  • tastaturi fara fir
  • tastaturi speciale

Tastatura constã dintr-o serie de comutatoare montate într-o retea, numitã matrice a tastelor. Când se apasã o tastã, un procesor aflat în tastaturã o identificã prin detectarea locatiei din retea care aratã continuitatea. De asemenea, acesta interpreteazã cât timp stã tasta apãsatã si poate trata chiar si tastãrile multiple. Interfata tastaturii este reprezentatã de un circuit integrat denumit keyboard chip sau procesor al tastaturii. Un buffer de 16 octeti din tastaturã opereazã asupra tastãrilor rapide sau multiple, transmitându-le sistemului succesiv.

În cele mai multe cazuri, atunci când apãsãm o tastã, contactul se face cu mici întreruperi, respectiv apar câteva clipuri rapide închis – deschis. Acest fenomen de instabilitate verticalã a comutatorului se numeste bounce, iar procesorul din tastaturã trebuie sã îl filtreze, adicã sã îl deosebeascã de o tastare repetatã intentionat de operator. Lucrul acesta este destul de usor de realizat deoarece întreruperile produse de instabilitatea verticalã sunt mult mai rapide decât tastãrile repetate cele mai rapide.

Existã mai multe tipuri de tastaturi, însã cele mai rãspândite sunt tastaturile cu 101 sau 104 taste, diferenta între tipuri fiind datã, în principal, de prezenta sau absenta unor taste care intrã în componenta lor. De exemplu, tastatura 101 nu are inclusã o tastã numitã Window Logo, în timp ce tastatura de tipul 104 are inclusã aceastã tastã. Aceastã Tastatura este conectatã în spatele unitãtii centrale printr-un fir introdus ântr-o mufã specialã. Tastatura este un dispozitiv a cãrui folosire este extrem de simplã, fiind necesar doar sã apãsãm pe butoanele ei (numite "taste") la fel cum am face în cazul unei masini de scris.[1]

Unelte personale
Trusa de unelte