Supralegalizari

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. juridicaonline.ro

Supralegalizari

Supralegalizarea reprezinta procedeul de recunoastere in strainatate a validitatii actelor emise de o tara, prin aplicarea unei apostile (intrat in vigoare si in Romania in 2001, prin aderarea la Conventia de la Haga).

Statele membre ale Conventiei de la HAGA: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Cehia, Cipru, Columbia, Croatia, Elvetia, Finlanda, Macedonia, Franta, Germania, Grecia, Hong-Kong, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Mexic, Namibia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, S.U.A., Suedia, Surinam, Trinidad -Tobago, Turcia, Ungaria, Venezuela.

Pe actele romanesti pot aplica apostile numai Ministerul de Externe sau Ministerul de Justitie.

Ministerul de Externe supralegalizeaza urmatoarele acte:

  • internationale: actele de stare civila (se solicita de la Starea Civila a localitatii care a emis certificatul national: certificat international de nastere -albastru, certificatul international de casatorie- rosu si certificatul international de deces-gri)
  • nationale: cazier judiciar (emis de maximum 90 de zile), acte de studii (vizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii), adeverinte de munca (vizate de M.M.S.S.), adeverinte medicale (vizate de Ministerul Sanatatii). Traducerea legalizata a actelor nationale se realizeaza ulterior apostilarii.

Nota: Aplicarea apostilei pe documente se face la cererea titularilor actelor sau la cererea reprezentantilor acestora (imputerniciti prin procura notariala speciala), adresata sectiei Consulare a Ministerului de Externe (luni - joi orele 9 - 15) si insotita de taxele consulare aferente, achitate la Trezoreria Sectorului 1 (intre 250.000 si 910.000 lei, in functie de numarul documentelor).

Ministerul de Justitie supralegalizeaza urmatoarele acte (traduse de un traducator autorizat si legalizate de un notar public):

  • Orice acte national apostilat de Ministerul de Externe.
  • Orice acte emis de o autoritate romana (diplome, foi matricole, programe de invatamint, sentinte judecatoresti, adeverinte, certificate, etc.).
  • Declaratii pe proprie raspundere.... mai mult...[1]
Unelte personale
Trusa de unelte