Servere

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Server

  • În tehnologia informaţiei, un server este un program de aplicaţie care furnizează servicii altor aplicaţii (numite aplicaţii client), aflate pe acelaşi calculator sau pe calculatoare diferite. De obicei, aplicaţia server aşteaptă conexiuni din partea aplicaţiilor client. Se mai numeşte server şi calculatorul pe care rulează una sau mai multe asemenea aplicaţii. Deseori soluţia pentru mari aplicaţii cu mulţi utilizatori se bazează tocmai pe arhitectura client-server, care constă din cel puţin 2 aplicaţii (şi deseori cel puţin 2 computere).


Serverele ocupă un loc important în tehnologia informaticii, la fel ca şi minicomputerele în trecut, care însă au fost înlocuite. Un server este o aplicaţie pe computer, uneori chiar un computer întreg, care operează continuu în reţeaua sa şi aşteaptă solicitări din partea altor calculatoare din reţea. Serverele pot fi folosite simultan şi pentru alte scopuri, dar când nevoile o cer, ele pot fi rezervate exclusiv pentru funcţia de server. De exemplu, un calculator se poate folosi într-un birou simultan pentru două scopuri, ca staţie de lucru şi ca server pentru celelalte calculatoare din birou. Cuvântul server provine din cuvântul englez to serve – a servi: calculatorul server poate în principiu deservi întreaga reţea de calculatoare-clienţi, pentru a asigura accesul la toată paleta de forme de conectare şi servicii. Deseori unul şi acelaşi computer poate juca ambele roluri, şi de server, şi de client, în acelaşi timp. Numele de server este un alt termen pentru Host computer – computer gazdă, spre deosebire de alte elemente "inteligente" din reţea cum ar fi routerele şi switch-urile.

În zilele noastre serverele se aseamănă fizic cu celelalte calculatoare uzuale, deşi configuraţia hardware este deseori optimizată pentru funcţionarea lor ca servere. Multe componente de hardware sunt identice cu cele ce le găsim într-un calculator personal. Totuşi serverele rulează programe specializate care sunt foarte diferite faţă de cele folosite pe calculatoare personale şi staţiile de lucru.

Serverele nu trebuiesc confundate cu calculatoarele mainframe, care centralizează informaţii şi procesează activităţile la nivel de mari firme. Un mainframe poate în principiu să funcţioneze simultan şi ca server, sau chiar ca mai multe servere, pe lângă toate celelalte activităţi. Multe societăţi mari au ambele tipuri de calculatoare, anume şi mainframe, şi servere. Acestea din urmă sunt de obicei mici, multe şi descentralizate.

Serverele deservesc resurse hardware care sunt partajate şi pot uneori fi controlate de către calculatoarele client, cum ar fi imprimate (atunci serverul se numeşte print server) sau sisteme de fişiere (atunci el se numeşte file server). Această partajare permite un acces şi o securitate mai bune; ea poate reduce cheltuielile cu dispozitive periferice.[1]

Istorie

Serverele au apărut în paralel cu reţelele de calculatoare. Reţelele permit calculatoarelor să comunice unul cu celalalt,iar cu cât reţeaua este mai mare apare nevoia ca un calculator să ia rolul de server şi să deservească alte calculatoare (acestea interacţionând eventual direct cu utilizatorii umani), care îşi asumă rolul de client.

Şi după apariţia serverelor, reţelele s-au dezvoltat şi au crescut mai departe; în schimb minicomputerele – care erau mai eficiente decât cele personale dar mai ineficiente decât mainframe – au dispărut sau au fost absorbite din unele din aceste servere.

Apariţia reţelelor cu calculatoare personale, a Internetului şi a utilizatorilor de rând ai acestor servicii a dat un impuls puternic dezvoltürii serverelor.... mai mult...[1]


Servere

Server procesare
Server procesare

Server de aplicatii
Serverul de aplicatii este acel server dintr-o retea de computere dedicat rularii uneia sau mai multor aplicatii software. Serverele de aplicatii sunt astfel proiectate incat sa permita procesarea rapida a datelor, livrarea rapida a rezultatelor procesarii catre clientii care acceseaza aplicatiile, sa asigure siguranta si corectitudinea in manipularea datelor care sunt procesate, precum si sa ofere securitatea asupra integritatii si confidentialitatii informatiilor prelucrate.
Server pentru stocare date

Posibilitatile de stocare a informatiilor au devenit o componenta din ce in ce mai importanta pentru cresterea competitivitatii firmelor, avand in vedere ca informatia reprezinta elementul cheie de diferentiere intre companii. Pentru manipularea adecvata a unui volum mare de informatii este necesara existenta unei infrastructuri hardware specializate care sa permita controlul deplin asupra datelor, accesul rapid si centralizat la informatiile importante, securitatea si mijloacele de administare eficienta a acestora.
Server de comunicatii
Serverele de comunicatii gestioneaza partial sau in totalitate comunicatiile interne, respectiv comunicatia cu exteriorul, din cadrul unei infrastructuri IT. Serviciile care sunt oferite prin intermediul acestui tip de servere sunt:
- Schimbarea informatiilor intre statiile aflate in cadrul aceleiasi retele, respectiv interconectarea cu sisteme aflate in retele din locatii exterioare companiei, prin oferirea serviciilor de mesagerie si posta electronica
- Interconectarea cu sistemele de transmitere a vocii (telefonie) sau, in unele situatii chiar preluarea rolului acestora (VoIP)
- Controlul accesului la internet
- Blocarea atacurilor informatice
Echipamente de stocare pentru asigurarea confidentialitatii datelor
Protejeaza si blocheaza accesul neautorizat la date prin sisteme de control al accesului, sisteme de identificare biometrica a utilizatorilor acceptati, etc.
Solutii de continuitate:
Sunt acele solutii optime care asigura, in eventualitatea aparitiei unui eveniment neprevazut, mentinerea parametrilor functionali ai ifrastructurii IT. În contextul competitiv actual, companiile sunt apreciate dupa capacitatea lor de a functiona continuu si de a furniza servicii fara întreruperi. Solutia pentru continuitate operationala si dupa caz, recuperare din dezastre are beneficii semnificative pentru organizatii: creste credibilitatea organizatiei, creeaza posibilitatea de continuitate a activitatilor si implicit derularea neîntrerupta a angajamentelor contractuale.
In cadrul acestei solutii sunt utilizate urmatoarele clase de echipamente:
a) Echipamente necesare pastrarii in conditii de siguranta si recuperarii datelor in caz de dezastru :
- sistemele RAID de stocare
- unitati de backup de tip dispozitiv magneto-optic, unitati optice, unitati stocare pe banda magnetica

b) Sistemele redundante care asigura continuitatea functionarii din punct de vedere operational al unitatilor de procesare a datelor in cazul aparitiei de incidente hardware.

c) Sistemele de protectie impotriva fluctuatiei/intreruperii alimentarii cu energie electrica a echipamentelor
Pentru toate acestea dimensionarea, administarea si suportul nu sunt actiuni facile care sa apartina doar personalului IT al beneficiarului si de aceea va oferim experienta si profesionalismul echipei noastre de specialisti in scopul asigurarii unei integrari adecvate a acestor solutii in cadrul companiei dumneavoastra.... mai mult....[2]

VPS - Server Virtual

  • Virtual Private Server de la gazduireSite.ro este solutia ideala pentru companii mari, mall-uri on-line (e-shop) sau, de ce nu, pentru a vinde spatiu web catre reselleri.

    VPS se bazeaza pe un concept simplu: partitionarea hard-disk-ulu iunui server in zeci de zone ce se comporta exact ca un server de hosting, numai ca are dimeniuni mai mici si evident, costuri mai mici.

    Folosind un VPS aveti garantat o anumita cota parte din RAM-ul serverului dar si din viteza procesorului. Serverele noastre au urmatoarele date tehnice:
    -Dual XEON 3.06 GHZ 533FSB HT (4CPU) sau
    -AuthenticAMD 2193 MHz (2CPU),
    *8GB RAM, (6) 73GB SCSI 10K RPM Ultra 320 Hot-Swap Drives in RAID5 format.
    *Zilnic se efectueaza back-up pe benzi magnetice (back-up tape)... mai mult...[3]

Unelte personale
Trusa de unelte