Semifabricate

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. referat.ro

Semifabricate

Notiunea de semifabricat. TIPURI DE SEMIFABRICATE

Semifabricatele standardizate, care sunt folosite in constructia de masini, pot fi clasificate in functie de natura materialului si modul de eleborare.

Notiunea de semifabricat
1. In functie de natura materialului, semifabricatele pot fi din: otel (otel carbon obisnuit, otel carbon de calitate, otel carbon pentru scule, otel pentru arcuri, otel aliat etc), metale si aliaje grele ( alama, bronz, cupru, plumb si zinc) si metale si aliaje usoare (aluminiu si aliaje ale aluminiului)

Notiunea de semifabricat
2. In functie de modul de elaborare, semifabricatele pot fi: turnate, obtinute prin deformare plastica sau prin metode combinate, sinterizate sau din materiale plastice.
• Semifabricate turnate. Turnarea permite obtinerea de semifabricate intr-o gama larga de dimensiuni si greutati. Forma lor este strans legata de forma pieselor finite.

Notiunea de semifabricat
Clasificarea semifabricatelor turnate se poate face dupa mai multe criterii:
a) dupa greutate – usoare, de greutate medie, grele
b) dupa complexitatea formei – simple si complexe
c) dupa tipul formei de turnare – semifabricate executate in forme temporare , semipermanente si permanente
d) dupa procedeul de turnare – turnare in forme, centrifugala, sub presiune, turnare de precizie in coji de bachelita sau cu modele fuzibile, in vid etc
e) dupa material – fonta, oteluri, metale si aliaje neferoase.

Semifabricatele obtinute prin turnare sunt:
• lingouri – semifabricate de forme simple, destinate prelucrarii prin deformare plastica sau retopirii pentru elaborare de aliaje
• profile turnate- semifabricate cu sectiune patrata, hexagonala, circulara etc.

Notiunea de semifabricat
Precizia semifabricatelor turnate depinde de procedeu, de calitatea modelului, de modul de formare si de marimiea pieselor. Calitatea suprafetelor depinde de calitatea materialului de vopsire a formelor si de metoda de curatire a semifabricatelor. Marimile adaosurilor de prelucrare si a abaterilor limita, pentru piesele turnate, sunt indicate in standarde.
•Semifabricate obtinute prin deformare plastica. Principalele procedee de obtinere a semifabricatelor prin deformare plastica sunt: forjarea, laminarea, trefilarea, tragerea, extrudarea, matritarea si stantarea.

1. Semifabricate forjate se clasifica, dupa dimensiuni, in semifabricate mici, de marime mijlocie si mari, iar dupa greutate in semifabricate usoare, de greutate nedie si grele. Dupa importanta lor in exploatare, piesele din otel forjat se impart in 4 categorii:
• Categoria I – piese fara solocitari deosebite
• Categoria II – piese importante sau piese mari
• Categoria III – piese foarte importante
• Categoria IV – piese cu o importanta deosebita

Piesele forjate au caracteristici mecanice superioare produselor obtinute prin laminare, dar mai ales pieselor obtinute prin turnare, datorita structurii de forjare, care este omogena si densa. Conditiile tehnice generale pentru piesele forjate din otel carbon, otel de calitate, otel aliat de constructii, aliaje de aluminiu, cupru si magneziu sun t indicate in standarde.

2. Semifabricatele laminate au forme geometrice regulate , sunt caracterizate printr-o lungime foarte mare in raport cu sectiunea si se clasifica in:
- semifabricate propriu-zise, care sunt: blumuri, sleburi, tagle, platine
- profile laminate care se impart in:
• profile simple sau bare – patrate, rotunde, hexagonale, triunghiulare, ovale, semirotunde, segment.
• profile fasonate –otel cornier, profil I, profil U, profil T, sina, otel Z, otel pentru stalpi.... mai mult...[1]

Unelte personale
Trusa de unelte