Regional

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Regional

Programul Operational Regional

CE ESTE POR \’
Revised Official Proposal_6 iunie_07_final.doc POR este unul dintre Programele Operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, si un instrument foarte important pentru implementarea strategiei nationale si a politicilor de dezvoltare regionala. Este aplicabil tuturor celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.
Obiectivul general al POR consta in "sprijinirea si promovarea dezvoltarii locale durabile, atat din punct de vedere economic, cat si social, in regiunile Romaniei, prin imbunatatirea conditiilor de infrastructura si a mediului de afaceri, care sustin cresterea economica". Aceasta inseamna ca POR urmareste reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre regiunile mai dezvoltate si cele mai putin dezvoltate.
Programul Operational Regional din Romania este finantat prin unul dintre Fondurile Structurale ale Uniunii Europene - Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Acesta sprijina regiunile UE care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana.
Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro in primii 7 ani dupa aderare (2007-2013). Finantarea UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR. Restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).
Distributia fondurilor se realizeaza pe axele prioritare ale Programului Operational Regional. Fiecare axa prioritara are alocat un anumit buget si cuprinde un numar de domenii cheie de interventie care urmaresc realizarea unor obiective de dezvoltare.... mai mult...[1]

Agentii de dezvoltare regională

ADR Centru

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

ADR Centru - Prezentare
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru
are rolul de a contribui la dezvoltarea durabila si echitabila a Regiunii Centru prin inlaturarea disparitatilor si dezechilibrelor dintre zonele regiunii, in folosul locuitorilor ei. Infiintata prin Legea 151/1998, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru functioneaza in temeiul Legii 315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania.

Menirea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru este de a pune in practica planurile si strategiile concepute in parteneriat, de a contribui si utiliza eficient resursele financiare si umane in asistarea comunitatilor din Regiunea Centru, precum si de a atrage noi resurse.

Prin ADR Centru, autoritatile locale si judetene, organizatiile ne-guvernamentale si intreprinzatorii din Regiune au acces la fondurile europene derulate prin programele PHARE si prin Programul Operational Regional. Tot prin ADR Centru, comunitatile din Regiune vor avea acces la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, pentru finantarea de investitii in sectorul productiv, infrastructura, educatie, sanatate, dezvoltare locala si intreprinderi mici si mijlocii.
Activitatea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala este coordonata de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru, care reuneste presedintii consiliilor judetene si reprezentanti ai municipiilor, oraselor si comunelor din fiecare judet din cele sase care compun Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Principalele activitati ale ADR Centru sunt axate pe atributele care-i sunt conferite prin legislatie:
1. Elaborarea si reactualizarea Planului de Dezvoltare Regionala (PDR) precum si a planurilor si programelor operationale si sectoriale de la nivelul regiunii;
2. Gestionarea, ca si autoritate de implementare, a Fondurilor alocate Regiunii din Fondurile Uniunii Europene, din bugetul national sau din alte surse de finantare;
3. Monitorizarea proiectelor implementate;
4. Promovarea regiunii si a activitatilor care decurg din politicile de dezvoltare regionala;
5. Asigurarea de asistenta tehnica investitorilor in Zonele Defavorizate, precum si monitorizarea activitatii agentilor economici care beneficiaza de facilitati.
6. Dezvoltarea de parteneriate nationale, inter-regionale si internationale..... mai mult...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte