Recomandari

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Recomandari



Înarmarea cu recomandări

Strategii avansate pentru angajare: înarmarea cu recomandări
Iti faci atent un CV. Cauti joburi pe Internet, gasesti cateva anunturi care te intereseaza. Aplici, esti chemat la cateva interviuri. Ai interviuri cu recrutori, manageri de HR, manageri de departamente. Esti rabdator si perseverent, nu pierzi speranta. Esti pe drumul cel bun! Dar, exista cateva lucruri care te-ar putea ingrijora:

  • Faptul ca interviul, ca orice alta metoda de recrutare si selectie, nu este perfect si poate sa identifice candidatul cel mai bun doar cu un anume grad de precizie;
  • Posibilitatea de a avea interviuri cu persoane mai putin profesioniste, care nu stiu cum sa „sape" eficient in personalitatea ta, cum sa puna intrebari si sa interpreteze raspunsurile;
  • Posibilitatea ca tu sa nu te pricepi prea bine la a te „vinde" eficient la interviu, a-ti prezenta credibil punctele forte, mai ales daca mai adaugi si emotiile;
  • Competitia in care te afli pentru postul respectiv, care poate fi cu cateva sute de alti candidati, daca jobul a fost puternic promovat.


Iti atrag atentia asupra acestor lucruri pentru ca vreau sa iti trezesc interesul pentru o strategie de angajare un pic mai sofisticata decat procesul clasic descris mai sus. Este vorba de recomandari.
O recomandare se refera la faptul ca o persoana cu credibilitate in fata angajatorului atesta o serie de calitati puternice pe care le-a constatat la tine, care te fac bun pentru un anume post.
Recomandarea este radical diferita de pila, prin faptul ca se fundamenteaza pe calitati reale ale tale si pe credibilitatea celui care te recomanda. Multe companii de top ofera bonusuri salariale angajatilor care fac o recomandare ce duce la obtinerea unui angajat bun. Mai putin stiut este faptul ca in multe cazuri, angajatul care a facut recomandarea este tinut partial responsabil pentru rezultatele angajatului recomandat, o perioada de timp. Imaginea sa, promovarea sa, pot fi afectate daca recomanda persoane nepotrivite cu nevoile companiei. Dar pentru ca aceste politici nu se vad din exterior, recomandarile sunt deseori confundate cu niste simple pile.
Recomandarile functioneaza foarte bine pentru ca in angajare, nu conteaza atat ceea ce poti in sine, cat ceea ce poti sa demonstrezi din ceea ce poti. Dintre un angajat ce pare de nota 10 pe baza a doua interviuri si unul care pare de nota 9 pe baza o doua interviuri si o recomandare foarte credibila, multi angajatori il vor alege pe al doilea. Mai bine un 9 sigur, decat un 10 cu risc.
Cheia obtinerii unor recomandari este construirea unei retele de contacte, activitate numita networking. Bineinteles, puterea retelei tale depinde de numarul, dar mai ales calitatea persoanelor care se afla in ea. Probabil ca in acest moment te intrebi „Cum sa fac eu cunostinta cu mari manageri sau directori care sa ma ajute sa ma angajez\’"
Elena se ocupa de organizarea unei mari petreceri anuale, ca membru al unei asociatii studentesti. Astfel face cunostinta cu directorul de marketing al unei cunoscute companii producatoare de bere ce sponsorizeaza petrecerea. Ea ii face acestuia o impresie foarte buna la organizarea evenimentului, motiv pentru care el o recomanda atunci cand in compania sa apare un nou post in departamentul de vanzari, post pe care Elena il si obtine.
George merge la un workshop pentru studenti, tinut de un trainer bine cunoscut pe piata. Dupa workshop, la o conversatie, trainerul este impresionat de acesta si il invita ca facilitator la cateva din programele sale de teambuilding. Cand trainerul afla de la unul din clientii sai ca are un post liber in departamentul de resurse umane, il recomanda cu caldura pe George pentru acest post, pe care George il si obtine
Dupa cum vezi, solutia este la indemana, dar prejudecatile ne impiedica uneori sa o vedem. Angajatorii incearca acum sa creeze o punte de legatura momentan absenta, intre tineri si adulti, angajati si angajatori, mediul academic si cel de afaceri: conferinte, seminarii, proiecte, targuri de joburi; se petrec chiar in fata ta.
Ai nevoie de cateva calitati pentru a putea valorifica aceste ocazii, iar daca nu le detii, fie va trebui sa ti le dezvolti, fie iti vei reduce considerabil sansele de a obtine recomandari:
1) ochii larg deschisi la evenimentele din jurul tau;
2) un plan de bataie si mult curaj;
3) bune abilitati de comunicare si interpersonale. ... mai mult...[1]

Scrisoare de recomandare

Scrisorile de recomandare difera in functie de menirea lor, si de persoana care le trimite (ex.: departamentul de resurse umane, manager direct, colegi (in mai putine cazuri). Astfel de scrisori pot fi solicitate pentru o varietate de motive, incluzand un nou post, o aplicatie pentru o specializare sau pentru apartenenta la o asociatie profesionala. Scrisoare de recomandare - model O scrisoare de recomandare contine de obicei urmatoarele:

  1. - Numele complet al angajatului.
  2. - Numele companiei.
  3. - Titlul postului pe care il detine.
  4. - De cat timp lucreaza pentru companie.
  5. - Alte posturi detinute in companie si perioada pe care au fost ocupate.
  6. - Responsabilitatile angajatului.
  7. - Punctele tari ale angajatului.
  8. - Cateva dintre realizarile angajatului.
  9. - Recomandari privind stilul de lucrul al acestuia

Exista si multe alte aspecte care pot fi incluse in cadrul unei scrisori de recomandare.

In unele cazuri, ca dovada de angajare, poate fi solicitata o simpla scrisoare cu referinte. O scrisoare cu referinte pur si simplu mentioneaza fapte si date, fara sa pomeneasca nimic despre punctele tari ale angajatului sau despre realizarile sale.... mai mult...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte