Racoritoare

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Racoritoare

Bauturi racoritoare sau apa?

Generatia nostra a ajuns sa consume mai multe bauturi racoritoare decat apa. Consumatorul roman (inclusiv femei si copii) bea in medie doua sticle cu bauturi racoritoare pe zi. Nutritionistii (nu producatorii!) isi fac griji cu privire la implicatiile pe care aceasta situatie le-ar putea avea asupra sanatatii.


Luati un pahar cu apa, adaugati 8-12 lingurite de zahar, amestecati apoi in lichidul obtinut o anumita combinatie de chimicale si veti obtine o bautura racoritoare. Aportul excesiv de zahar pe care bauturile racoritoare il aduc produce cel putin cinci efecte secundare nedorite:


1. Dezechilibrarea balantei nutritive. O bautura racoritoare contine intre 120-180 de calorii provenite din zahar, insa nici un fel de alte substante nutritive. O femeie adulta care nu depune eforturi fizice deosebite are nevoie de numai 1200-1600 de calorii/zi pentru a-si mentine greutatea optima si pentru a-si pastra sanatatea. Daca aceasta femeie serveste 2-3 bauturi racoritoare, rezulta ca portia sa de hrana pentru ziua respectiva este considerabil miscorata, deci si aportul de substante nutritive. Cu timpul, acest dezechilibru ii poate impinge statusul nutritional pe marginea prapastiei. La fel stau lucrurile si in cazul barbatilor sedentari, cu un necesar caloric de 1600-2400 de calorii/zi.


2. Depunerea excesiva de grasime. In cazul in care caloriile provenite din bauturile racoritoare sunt adaugate celor provenite din alimente, excesul caloric se va depune sub forma de grasime.


3. Destabilizarea nivelului zaharului sangvin. Caloriile provenite din zahar patrund prea repede in torentul sangvin din cauza lipsei fibrelor alimentare, crescand nivelul zaharului din sange si provocand o crestere temporara a disponibilului de energie. Dar atunci cand nivelul zaharului sangvin creste, pancreasul elibereaza in sange insulina, pentru a reduce la normal nivelul zaharului, aceasta producand o scadere a energiei disponibile. Aceasta succesiune de evenimente biochimice favorizeaza intrarea intr-un cerc vicios, in care se consuma la intervale scurte bauturi racoritoare si gustari dulci de tot felul.


4. Incetinirea digestiei. In momentul in care bautura dulce ajunge intr-un stomac ocupat cu prelucrarea altor alimente, digestia se incetineste sau se opreste “automat”, pana ce noile calorii sunt “rezolvate”. Bineinteles ca o singura bautura racoritoare, servita la ocazii, nu ridica probleme deosebite din acest punct de vedere, insa, daca aceste bauturi se servesc de mai multe ori pe zi, stomacul are de facut fata unui efort mai mare decat in mod normal, iar digestia este ingreunata.


5. Cresterea secretiei acide a stomacului. Majoritatea bauturilor racoritoare – inclusiv cele carbogazoase – cresc secretia de acid la nivelul stomacului. Aceasta crestere se produce, de obicei, dupa ce bautura respective a parasit stomacul, ceea ce produce asa-numitul “efect de rebound” secretor acid.


Cate calorii beti pe zi? Iata cateva bauturi si numarul lor de calorii:

  • - Suc de portocale – o cana are 110 calorii;
  • - Sucuri de fructe (punch) – 340 g are 140 calorii;
  • - Lapte degresat – o cana are 90 de calorii;
  • - Lapte integral – o cana are 160 de calorii;
  • - Milkshake – 340 g are 425 de calorii;
  • - Bere – 340 g are 150 de calorii;
  • - Bauturi dietetice – 340 g are 0 calorii;
  • - Apa minerala – 340 g are 0 calorii…


Bauturile asa zis “dietetice” incep sa devina tot mai populare. Ele pot rezolva problema zaharului, dar pot da nastere altor motive de ingrijorare. Aditivii folositi pentru a da culoare, aroma sau pentru a indulcii ori conserva aceste bauturi au deseori un efect iritant asupra mucoasei stomacului. Unele dintre ele sunt chimice si atunci organismul trebuie sa le detoxifice si apoi sa le elimine.


Majoritatea bauturilor racoritoare, fie ca sunt dietetice sau nu, contin acid fosforic, o substanta chimica foarte puternica, folosita la gravarea sticlei. Consumul de fosfor este oricum prea ridicat in zilele noastre, organismul fiind silit sa elimine excesul pe cale renala, prin combinarea fosforului cu calciul. Avand in vedere temerile, de altfel indreptatite, pe care raspandirea osteoporozei le starneste, faptul ca fiecare bautura racoritoare pe care o consumam contine o cantitate de fosfor, care prin eliminare ia cu el si putin calciu, poate constitui un risc prea mare pentru multi dintre noi.


Atunci care este calea cea mai sigura de acoperire a nevoii de lichid a organismului? Apa este bautura perfecta. Nu contine nici o calorie, nu necesita nici un efort de digestie, nu irita tubul digestive si este mediul ideal pentru desfasurarea proceselor vitale. Cata apa ar trebui sa bem? Suficient pentru ca urina sa ramana decolorata – aproximativ 6-8 pahare/zi.... mai mult...[1]




Cum “ne ajuta” Coca-Cola si Pepsi-Cola

Ce este mai bun decât sa fie însotit prânzul nostru sau pizza de la cina de o Coca-Cola rece … Racoritoare, digestiva si mai ales … "fara de moarte". Nu cumva însa, în spatele acestora se ascunde ceva \’ Exista ceva ce nu stim \’ Ce este, în fine, acest lichid negru spumant pe care-l numim Coca-Cola \’ Cititi …
- În multe state ale Statelor Unite ale Americii politistii cara doua galoane de Coca-Cola într-un camion ca sa curete sângele de pe drumuri în urma accidentelor.
- Daca puneti o friptura (o bucata de carne) într-un bol cu Coca-Cola va disparea dupa doua zile.
- Ca sa curatati o toaleta turnati în scoica WC-ului o Coca-Cola si lasati "cunoscutul gust" sa stea pentru o ora dupa care trageti apa. Se va fi curatat în mod impecabil si va straluci de curatenie. Acidul citric al Coca-Colei face sa dispara toatele petele colorante de pe suprafetele sticloase si de pe portelanuri.
- Ca sa scoateti rugina de pe aparatoarele cromate ale autovehiculelor frecati cu o bucata de folie de aluminiu mototolita si înmuiata în Coca-Cola.
- Ca sa curatati contactele (polii) unei baterii auto de coroziuni varsati peste acestea o Coca-Cola.
- Ca sa slabiti un surub ruginit (cu piulita) puneti deasupra lui o cârpa înmuiata cu Coca-Cola pentru câteva minute. Petele de rugina, în general, se înlatura dintr-o singura miscare daca puneti peste acestea o cârpa înmuiata cu Coca-Cola.
- Ca sa scoateti petele de grasime de pe haine adaugati o Coca-Cola în masina de spalat împreuna cu detergentul si demarati programul normal de spalare. Coca-Cola ajuta la eliminarea petelor. Sau la spalatul cu mâna, varsati Coca-Cola peste pata împreuna cu detergentul si apoi frecati în mod ciclic.
- De asemenea, Coca-Cola ajuta la eliminarea petelor si neclaritatilor de pe parbriz.
- Coca-Cola are acid fosforic cu pH 2,8 (3,4 dupa altii !) Poate sa dizolve un cui în timp de patru zile. (PH-ul are valori cuprinse între 1 pentru acizi si 14 pentru baze. Un pH de 7 se considera neutru.)
- Ca sa se transporte principala solutie concentrata de Coca-Cola ar trebuie ca si camionul-transportor (cisterna) sa utilizeze semnul "Hazardous Material", care înseamna "Produs de mare pericol".
- Firmele care dispun de Coca-Cola o folosesc ca sa curete motoarele camioanelor lor de mai bine de douazeci de ani !
Acest produs îl bem !
Normal ca-l folosim si pentru a curata petele noastre.
Si pe deasupra platim pentru asta ! Corect \’
Informativ :
- Valoarea medie pentru aciditatea racoritoarelor gazoase este de 3,4. Aceasta cantitate de acid este suficient de puternica ca sa dizolve dinti si oase ! Corpul nostru înceteaza sa mai "construiasca" oasele aproximativ la vârsta de 30 de ani. Dupa aceasta vârsta oasele încep sa se dizolve în fiecare an prin intermediul urinei noastre, depinzând însa întotdeauna de aciditatea mâncarii pe care o ingeram. Calciul diluat ajunge în artere, în vasele sanguine, în piele, în tesuturi si în diverse organe (în rinichi rezultatul este formarea pietrelor renale).
- Racoritoarele nu au deloc elemente naturale (în comparatie cu vitaminele si apa naturala). Contin mult zahar, au o mare aciditate si coloranti. Multi oameni prefera sa bea bauturi gazoase dupa fiecare masa. Va imaginati care este consecinta \’
- Consecinta \’!
- Corpul nostru are o temperatura indicativa de 37 grade Celsius pentru procesul digestiei enzimelor. Temperatura racoritoarelor gazoase este cu mult mai scazuta de 37, de mult ori apropiata de zero grade. Aceasta diferenta de temperatura are ca rezultat influentarea procesului de prelucrare a enzimelor si generarea stresului în sistemul nostru digestiv determinând ca acesta sa digere mai putina mâncare. În realitate mâncarea fermenteaza. Mâncarea fermentata genereaza mirosuri urâte, gaze, putreziciune si toxine, care sunt absorbite de catre intestine si astfel intra în sânge de unde se distribuie în întregul organism. Aceasta raspândire a toxinelor contribuie la generarea diferitelor boli.
Câteva exemple :
- Acum câteva luni a avut loc un concurs la Universitatea din Delhi : "Cine va bea mai multa Coca-Cola \’" Câstigatorul a baut 8 sticle si a murit pe loc din cauza supra-dozei de "bioxid colorant" (cernelat) în sânge si a lipsei oxigenarii. De atunci, decanul a interzis categoric racoritoarele gazoase la bufetul universitatii.
- Cineva a pus un dinte spart într-o sticla cu Pepsi-Cola ; în timp de zece zile acesta s-a dizolvat ! Dintii si oasele sunt singurele parti umane care ramân intacte destul de mult timp dupa moartea noastra.
Va imaginati ce poate face aceasta racoritoare sensibilelor noastre intestine si în ce hal poate ajunge interiorul stomacului nostru\’
Calduros apel catre toti :
Trimiteti acest mesaj tuturor prietenilor vostri astfel încât sa largim informarea referitoare la ce sunt racoritoarele gazoase.... mai mult...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte