Psihiatrii

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Psihiatrie

Explicatie - Psihiatria este studiul si tratamentul bolilor psihice.
Expresii similare - Pedopsihiatrie[1]

DEPRESIA – GHID MEDICAL

- Generalitati
- Factori biologici
- Factori psiho-sociali
- Simptomatologie si criterii de diagnostic
Conform Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale IV (DSM-IV) criteriile de diagnostic ale unui episod depresiv major sunt:

A.
Cinci (sau mai multe) dintre urmatoarele simptome prezente in cursul aceleiasi perioade de doua saptamani si care reprezinta o modificare fata de nivelul anterior de functionare; cel putin unul dintre simptome este: fie (1) dispozitia depresiva, fie (2) pierderea interesului sau placerii: Nota: Nu se includ simptomele care este clar ca se datoreaza unei conditii medicale generale ori unor idei delirante sau halucinatii incongruente cu dispozitia.

(1) dispozitie depresiva (echivalentul sentimentului de tristete accentuata, goliciune interioara) in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi; la copii si adolescenti, dispozitia poate fi iritabila;
(2) anhedonie (diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile), cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi; nici macar efectuarea activitatilor vesele sau a hobby-urilor nu mai ofera placere persoanei afectate;
(3) pierdere semnificativa in greutate sau castig ponderal fara legatura cu o anume dieta (de exemplu o modificare de mai mult de 5% din greutatea corpului intr-o luna) sau scadere/crestere a apetitului aproape in fiecare zi (multi indivizi sesizand ca „se forteaza” sa manance); (4) insomnie sau hipersomnie (episoade prelungite de somn, dificultate de trezire etc.) aproape in fiecare zi;
(5) agitatie sau lentoare psihomotorie aproape in fiecare zi;
(6) fatigabilitate („oboseala”, „epuizare”) sau lipsa de energie aproape in fiecare zi;
(7) sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva ori inadecvata (care poate fi deliranta) aproape in fiecare zi (nu numai autorepros sau culpabilizare in legatura cu faptul de a fi suferind);
(8) diminuare a capacitatii de a gandi, sau de a se concentra ori indecizie aproape in fiecare zi (observata mai ales la cei care efectueaza preponderent munca intelectuala: studenti, elevi, programatori de computer etc.);
(9) ganduri recurente de moarte (nu doar teama de moarte), ideatie suicidara recurenta fara un plan anume sau o tentativa de suicid ori un plan anume pentru comiterea suicidului.

B. Simptomele nu satisfac criteriile pentru un episod mixt (maniaco-depresiv).

C. Simptomele cauzeaza o detresa sau o deteriorare semnificativa clinic in domeniul social, profesional ori in alte domenii importante de functionare.

D. Simptomele nu se datoreaza efectelor fiziologice directe ale unei substante (de exemplu un drog, un medicament) ori ale unei conditii generale medicale (de exemplu hipotiroidism).

E. Simptomele nu sunt explicate mai bine de doliu (adica dupa pierderea unei fiinte iubite), simptomele persista mai mult de doua luni ori sunt caracterizate printr-o deteriorare functionala semnificativa, preocupare morbida de inutilitate, ideatie suicidara, simptome psihotice sau lentoare psihomotorie.... mai mult...[2]

Cabinete de psihoterapie si psihiatrie

Unele persoane vin la terapie:
datorita felului in care se simt: sunt deprimat.anxios.furios.confuz.ingrijorat.coplesit..sunt inferior.nesigur.timid.singur.dezamagit de viata mea.
pentru ca au diverse simptome: am atacuri de panica.cosmaruri.insomnii.crize de furie.crize de plans.obsesii.imi schimb dispozitia foarte des.
pentru ca intampina probleme in relatiile cu ceilalti: am probleme cu partenerul.cu copiii.parintii.prietenii.nimeni nu ma intelege.nu o mai scot la capat cu nimeni.
pentru ca nu isi pot controla unele comportamente care le fac rau: ma lupt cu dependenta de alcool.de droguri.cu nevoia de a manca.cu abuzul din partea partenerului.
pentru ca nu pot depasi o durere foarte mare din trecutul lor: am crescut intr-o familie disfunctionala.am pierdut unul dintre parinti timpuriu.parintii au divortat.am fost mereu tapul ispasitor in familie.cu colegii.am fost abuzat emotional.am suferit abuzuri fizice.sexuale.
datorita unor situatii dificile cu care se confrunta in momentul actual: sunt un parinte singur.am divortat.nu mai am serviciu.am pierdut pe cineva drag.
pentru ca simt o insatisfactie generala legata de viata lor: sunt nefericit.in deriva.blocat.repet aceleasi greseli.... mai mult...[3]


PSIHIATRIE ADULTI

- Activitati de psihiatrie generala
- Diagnostice si tratament de specialitate
- Informarea si consilierea pacientilor si famililor acestora
- Psihodiagnostic
- Consultatii psihiatrice in ambulatoriu de specialitate
- Consultatii interclinice de specialitate
- Laborator de sanatate mintala
- Tratament si ingrijire de lunga durata pentru pacienti cronici
- Anchete sociale
- Terapie ocupationala
- Ergoterapie
- Analize de laborator pentru pacientii internati
- Internare de zi (semiambulator)
- Serviciu de garda si urgenta psihiatrica
Sectia psihiatrie I acuti
- - Psihoze barbati si femei

- - Nevroze barbati si femei
Sectia psihiatrie II acuti
- - Psihoze barbati si femei
- - Nevroze barbati si femei
- - Stagii de specialitate pentru medici rezidenti si studenti
Sectia psihiatrie III acuti
- - Patologia organica
- - Psihiatrie legala
- - Nevroze barbati si femei
Sectia psihiatrie IV acuti
- - Gerontopsihiatrie (patologia psihiatrica a varstei a III-a)
- - Terapie ocupationala
- - Psihoze barbati si femei
- - Nevroze barbati si femei
Sectia psihiatrie V acuti
- - Patologie psihiatrica legata de consumul de alcool
- - Toxicomanii
- - Nevroze barbati si femei ... mai mult...[4]

Unelte personale
Trusa de unelte