Profesionisti

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Profesionisti

Liber Profesionisti

Liber Profesionisti
Cea mai mare arhiva a liber profesionistilor din Romania.
Puteti cauta in arhiva dupa Nume, Judet si Profesie.
Consultati legislatia si informatiile cu privire la regimul Liber Profesionistilor din Romania.

... mai mult...[1]

Tineri Profesionişti

CE ESTE YPS?

Proiectul Tinerilor Profesionişti (Young Professionals Scheme) reprezintă o iniţiativă importantă, finanţată de către Uniunea Europeană cu 3,5 milioane de euro în cadrul programului Phare 2006, în vederea accelerării ritmului de modernizare a funcţiei publice din România. Proiectul pregăteşte un nucleu de lideri ai unei noi generaţii în cadrul funcţiei publice, care să fie neutri din punct de vedere politic şi formaţi profesional în spiritul valorilor şi principiilor moderne ale managementului sectorului public în Uniunea Europeană. Proiectul a fost lansat în 2003, obiectivul său fiind de a sprijini pregătirea României în vederea aderării la Uniunea Europeană, contribuind la dezvoltarea capacităţii administraţiei publice la nivel central şi local. De la momentul aderării, obiectivul a devenit sprijinirea integrării României prin dezvoltarea structurilor administrative cheie.

Primele trei cicluri ale proiectului au fost deja implementate în cadrul programelor Phare 2001, 2003 şi 2005, ca rezultat al proceselor de selecţie şi instruire. Aproximativ 220 de absolvenţi au fost plasaţi din acel moment în structuri administrative cheie. În 2009, încă 108 de absolvenţi vor fi plasaţi, creând un corp de aproximativ 330 de tineri profesionişti. Cel de-al patrulea ciclu se va desfăşura pe baza realizărilor şi a iniţiativelor anterioare şi urmăreşte pe viitor selectarea, instruirea şi plasarea în sistem a unui număr de aproximativ 120 de tineri.

Cel de al patrulea ciclu diferă de cele precedente prin faptul că acum pot aplica toţi angajaţii din sectorul public. Până în momentul de faţă, Proiectul s-a adresat doar funcţionarilor publici şi tinerilor absolvenţi din afara funcţiei publice din România. Al patrulea ciclu de asemenea va pune un accent sporit pe sprijinirea absolvenţilor ciclurilor anterioare în asigurarea dezvoltării de reţele sustenabile care să vină în sprijinul dezvoltării carierei acestora.

Obiectivul central al proiectului este să creeze sisteme de recrutare şi selecţie, de instruire, evaluare şi plasare pe posturi, care să fie adecvate unui model rapid de dezvoltare accelerată a nivelelor superioare din cadrul funcţiei publice. Deşi proiectul are o importantă componentă de instruire, el vizează în primul rând conceperea unor sisteme şi proceduri de dezvoltare a carierei care să poată fi adoptate şi adaptate de către Guvernul României în viitor, şi după perioada de finanţare UE prin Phare. Cel de al patrulea ciclu va fi ultimul finanţat prin instrumentul de finanţare Phare.

Printre numeroasele realizări ale primelor trei cicluri al Proiectului se numără crearea unui cadru legal corespunzător care vine să asigure dezvoltarea carierei managerilor publici. Prevederile adoptate au dus la crearea unei noi categorii de funcţionari publici, denumiţi manageri publici. Cadrul legal asigură termeni şi condiţii îmbunătăţite pentru tinerii profesionişti odată cu noile cariere în administraţie şi, în special, atribuie roluri şi responsabilităţi clare instituţiilor cheie din cadrul structurii Ministerul Administraţiei şi Internelor în scopul coordonării şi susţinerii Corpului de Manageri Publici.... mai mult...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte