Perne

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Perne

Perna ta iubita

Somnul e aproape miraculos pentru organism. Intr-un articol iti scriam ca prea putin somn ingrasa. Asadar, trebuie sa dormi minim 7-8 ore pe noapte. Insa, nu doar cantitatea este importanta, cat si calitatea somnului. De multe ori peste zi, cand te simti obosit, visezi cu ochii deschisi la patul tau de acasa si la perna ta. Ei bine, patul, salteaua si perna sunt elemente ce pot contribui pozitiv sau negativ la odihna ta din fiecare noapte. Azi vreau sa analizezi mai bine perna pe care ti-ai ales-o si sa te gandesti daca merita sa o schimbi sau nu. de Simona Esanu

Pernele lui Ceasca

Eu nu mai sunt din copilarie fanul pernelor acelea mari si patrate, cum au avut bunica si mama. La un moment dat eram mereu obosita, ma durea gatul dupa ce ma trezeam si am zis ca trebuie sa iau o decizie. Urmatoarea seara am dormit fara perna si nu m-am putut acomoda. Oricum era o trecere brusca de la o perna atat de mare la nimic. Apoi am rugat-o pe mama sa strice o perna mare si sa faca din fulgii ei altele mai mici. Inainte de 1989 nu imi amintesc de alte perne, asa ca nu aveai optiuni. Si asta a facut. Atunci am avut un puiut de perna, cum ii ziceam eu, si eram tare multumita. Din acel moment toata familia mea a inceput sa doarma pe niste perne de dimensiuni mai mici.

Ce e potrivit pentru tine

Imi plac pernele mici fiindca le asezi mai bine, exact asa cum doresti si mai ales fiindca iti sprijina mult mai bine capul, gatul si umerii, coloana vertebrala. In prezent gasesti in comert multe modele de perne: cu dimensiuni diferite, din diverse materiale, cu compozitii diferite. Exista perne medicale, lavabile, antialergice etc. Trebuie doar sa gasesti perna potrivita pentru tine ca sa ai un somn cu adevarat odihnitor.

Am un prieten care si-a luat o perna ortopedica (cu circa 100 RON, sunt altele si mai scumpe) si mi-a spus ca la inceput i-a fost greu sa se acomodeze, i se parea o perna tare. Dar, dupa o perioada nu a mai avut probleme.

O perna care nu iti creeaza neplaceri este una care se adapteaza in conformitate cu greutatea ta, forma si temperatura corpului. Toate acestea doar atunci cand o folosesti, deoarece ea trebuie sa isi revina la forma din fabrica atunci cand nu dormi pe ea. Cu o perna potrivita te vei putea odihni bine chiar daca dormi pe spate sau pe o parte. Daca iti place sa dormi pe burta, perna s-ar putea sa ti se para incomoda. Pernele au acum o parte mai inalta si alta mai joasa, ca sa ai ambele variante, in functie de cum preferi sa dormi cu capul.

Cauta Tempur

Vei gasi in magazine perne din poliuretan sau cu umplutura de fibra silicon, cu fata sau husa din bumbac, poliester etc. Exista perne care au in compozitia umpluturii un material denumit Tempur. Este cel mai indicat. Tempur-ul a fost dezvoltat de cei de la NASA intr-o prima faza, iar mai apoi niste cercetatori suedezi au continuat studiile. Din Tempur se fabrica perne, saltele si altele. Cand pleci intr-o calatorie mai lunga poti lua cu tine o perna speciala pentru gat. Pernele din Tempur sunt antialergice, iau forma corpului, insa capul nu ti se afunda in perna. O perna care sustine bine capul i-ar putea face pe cei care sforaie sa nu ne mai strice somnul.

Perne haioase

Acum ceva timp eram uimita de inspiratia japonezilor de a concepe o perna ce avea forma de poala: Lap Pillow. Poala unei femei. Perna era adresata barbatilor singuri sau celor care cautau sa reismta sentimentul matern. Asta dupa ce, inainte, fusese lansata pe piata o perna adresata femeilor care doreau sa simta ca le imbratiseaza cineva in timp ce dorm: Boyfriend's Arm Pillow. Perna reprezinta jumatate din trupul unui barbat, cu tot cu brat, iar fetele pot sa tina aceasta perna in brate in timp ce dorm... mai mult...[1]

Perna de aer

O pernă de aer (engleză airbag) este un dispozitiv de siguranţă pentru autovehicule sub forma unui balon din material flexibil. Este proiectat să se umfle rapid în cazul unei coliziuni, pentru a preveni lovirea pasagerilor de obiectele dure din interiorul autovehiculului.... mai mult...[2]

Pernele, un pericol pentru sanatate

  • Cercetători ai Universităţii din Manchester au descoperit milioane de spori de ciuperci se află chiar sub capul nostru, in pernele pe care dormim.

Aspergillus fumigatus, specia intalnită cel mai frecvent in perne este cel mai posibil să cauzeze boli. Aspergiloza a devenit cauza principală de deces la pacienţii cu leucemie şi la cei cu transplant de măduvă osoasă. Fungii determină apariţia crizelor de astm bronşic la adulţi.

Cercetătorii au studiat atat pernele din pene cat şi pernele sintetice şi au identificat mai multe mii de spori de fungi pe gram de umplutură a pernei folosite, ceea ce inseamnă mai mult de un milion de spori in fiecare pernă.

Pernele, un pericol pentru sanatateContaminarea fungică a patului a fost studiată in 1936 dar in ultimii 70 de ani nu a mai fost făcut nici un raport despre această situaţie. Pentru acest nou studiu echipa de cercetători a studiat mostre din 10 perne folosite intre 1,5 şi 20 de ani. Fiecare pernă conţinea o incărcătură fungică substanţială, cu un număr de 4 pană la 16 specii identificate in fiecare mostră şi chiar un număr mai mare in pernele sintetice. Fungul microscopic Aspergillus fumigatus a fost evidenţiat mai ales in pernele sintetice dar au fost identificaţi şi fungi care se găsesc mai frecvent in condiţii de umiditate crescută, mucegai.

Profesorul Ashley Woodcock care a condus cercetările relatează: "Ştim că pernele sunt populate de acarieni (fiinţe microscopice conţinute de particulele de praf) care mănancă fungi şi una din teorii susţine că fungii folosesc fecalele acestor acarieni ca sursă de azot şi nutriţie (alături de celule moarte de pe pielea oamenilor). De aceea se consideră că in pernă există un adevărat ecosistem in miniatură".

Aspergillus este un fung foarte des intalnit. El se găseşte peste tot. Asperziloza invazivă apare mai ales la nivelul plămanilor şi sinisurilor dar la unele categorii de pacienţi imunodeprimaţi se poate răspandi in alte organe cum ar fi creierul. Este o afecţiune greu de tratat, in Europa 1 pacient din 25 decedează in spital cu această boală. Pacienţii imunodeprimaţi cum ar fi cei care suferă de SIDA, transplant, tratament steriodian sunt mai frecvent afectaţi de pneumonie sau sinuzită cu Aspergillus cu evoluţie potenţial letală.

Aspergillus poate agrava astmul bronşic, mai ales la adulţii care au astm de mai mulţi ani şi provoacă sinuzite alergice la pacienţii predispuşi. Expunerea constantă la fungii din pat poate fi problematică. Ei pot ajunge la nivelul plămanilor afectaţi de tuberculoză cauzand hemoragie.

Profesorul Ashley Woodcock relatează: "din moment ce pacienţii işi petrec o treime din viaţă dormind şi respirand in apropierea unei surse importante de variate specii de fungi, aceste descoperiri au implicaţii deosebite pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii- mai ales astm bronşic şi sinuzită "... mai mult...[3]


Unelte personale
Trusa de unelte