Pensia de invaliditate

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. preferate.ro

Prezentare generala

Daca in sistemul legii nr. 3/1977 acest tip de pensie era reglementat in doua capitole distincte (III respectiv IV din lege), in sistemul legii 19/2000 atat pensia pentru pierderea capacitatii de munca din cauza de accident de munca sau boala profesionala, cat si pensia pentru pierderea capacitatii de munca in afara procesului de munca, sunt reglementate in acelasi capitol IV, intitulat "Pensii".

In orice caz, ramane intentia legiuitorului de a configura un regim juridic in parte diferit pentru cele doua tipuri de pensie de invaliditate.

Incadrarea in grade de invaliditate

Potrivit dispozitiilor Legii 19/2000, in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:

- de gradul I

- de gradul II

- de gradul III

Invaliditatea de gradul I se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane. Se observa ca acest tip de invaliditate este si cel mai grav.

Invaliditatea de gradul II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, insa, spre deosebire de invaliditatea de gradul I, care presupunea si lipsa capacitatii de autoservire autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane, aici, in cazul invaliditatii de gradul II, invalidul are posibilitatea sa se autoserveasca, autoconduca si sa se orienteze spatial, fara ajutorul altei persoane.

Invadilidatea de gradul III se caracterizeaza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.

Daca anterior acestei legi, criteriile de incadrare in grade de invaliditate erau stabilite prin Decretul 216/1977, potrivit noii legi, criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II, si III de invaliditate se stabilesc prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, impreuna cu Ministerul Sanatatii, la propunerea CNPAS, care trebuia adoptata pana la data intrarii in vigoare a acestei legi.

Incradrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face printr-o decizie emisa de medicul specializat in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca, numit in lege "medic expert al asigurarilor sociale". Impotriva acestei decizii se poate face contestatie la casa teritoriala de pensii, in termen de 30 de zile de la comunicare.

La solutionarea contestatiei, casa teritoriala de pensii poate consulta Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca. Termenul de rezolvare a contestatiei este de 30 zile de la data inregistrarii ei.

Decizia casei teritoriale de pensii, data pentru solutionarea contestatiei, poate fi solutionata la instanta judecatoreasca competenta in termenul de 30 zile de la comunicare.

Decizia de incadrare sau neincadrare intr-un grad de invaliditate, necontestata in termen, este definitiva. Beneficiarii pensiei pentru pierderea capacitatii de munca

De acest tip de pensie beneficiaza asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza:

- accidentelor de munca, conform legii

- bolilor profesionale si tuberculozei

- bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca

- asiguratii care satisfac obligatii militare prevazute la art. 38 alin 1 lit. c: "stagiul militar, ca militgar in termen, militar cu termen redus, pe durata stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat"

- elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total, sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, datorita accidentelor sau bolilor profesionale, survenite in timpul si din cauza practicii profesionale. Prin aceasta solutie data de lege, s-a pus capat discutiilor din doctrina, referitoare la acest subiect.

- persoanele care si-au pierdut total sau partial, capacitatea de munca, cei grav mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, ori in legatura cu evenimentele revolutionare din dec. 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul si la pensie de invaliditate, indiferent de vechimea in munca, pe timpul cat dureaza invaliditatea, stabilita in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au survenit accidente de munca

Calculul pensiei de invaliditate

1. Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca

Acestia beneficiaza de pensie de invaliditate daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, potrivit tabelului (tabelul nr. 3):

V...[1]

Unelte personale
Trusa de unelte