Patronat

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Patronat

  • Patronatul este persoana juridica inmatriculata sau persoana fizica autorizata potrivit legii, care administreaza si utilizeaza capitalul, indiferent de natura acestuia, in scopul obtinerii de profit in conditii de concurenta si care angajeaza munca salariata. ... [1]

Patronatul Român

La 1 ianuarie 2008 Patronatul Român cuprindea 71 de organizaţii patronale teritoriale, confederaţii, federaţii, asociatii şi filiale, în toate judeţele ţării şi în municipiul Bucureşti(35 filiale, 12 asociaţii , 9 federaţii şi uniuni, 11 confederaţii centrale şi teritoriale, coordonate de preşedinţi şi copresedinţi) cu un total de peste 54.000 patroni ale căror societăţi afiliate îşi desfăşoară activitatea în peste 90% din ramurile de activitate prevăzute de Codul CAEN.
În conformitate cu prevederile Legii 356/2001, OG 26/2002 şi respectiv art. 15 din Legea 130/1996 republicată în 1998, prin SENTINŢA CIVILĂ nr. 23 pronunţată în şedinţa publică din 26.10.2005. definitivă şi irevocabilă, Patronatul Român a devenit reprezentativ pentru 23 ramuri ale economiei precum şi la nivel naţional.

Resursele financiare ale Patronatului Român provin din:
- cotizaţii;
- donaţiile persoanelor fizice sau juridice, din ţară sau din străinătate;
- sponsorizări din partea unor persoane fizice sau juridice, din ţară sau din străinătate;
- venituri financiare constând din dobânzile la conturile curente şi la depozitele financiare ale PR, din diferenţele rezultate în plus la reevaluarea bunurilor aparţinând PR, precum şi din alte venituri financiare posibil de obţinut potrivit prevederilor legii;
- activităţile lucrative desfăşurate de PR;
- înstrăinarea de bunuri sau drepturi, proprietate a PR.
- Infiinţată în anul 2001 organizaţia cuprinde exclusiv patroni şi întreprinzători privaţi, neavând ca membri societăţi cu capital de stat, sindicate sau organizaţii muncitoreşti.
Într-o societate democratică şi pluralistă, Patronatul Român se prezintă ca fiind o organizaţie cu următoarele atribute :
- libertate
- Independenţă – fără legături instituţionale, financiare, sau sprijn de la: grupuri politice, grupuri financiare, guvern, parlament, sindicate
- transparenţă ;
- fără agendă secretă,
- maximizarea schimbului de informaţii,
- consultarea şi participarea membrilor la luarea deciziilor importante,
- fără legături cu grupuri mafiote,
- angajament faţă de instituţiile democratice şi faţă de economia de piaţă,
- acceptarea politicii sociale şi a sindicalismului,
- scepticism faţă de intervenţia statului,
- nu este organizaţie comercială sau club de afaceri.

Două sunt funcţiile majore ale Patronatului Român:
- influenţează politica şi mediul legal astfel încât să se asigure că acestea conduc la creşterea şi dezvoltarea afacerilor prin intermediul dialogului social cu guvernul şi cu sindicatele;
- prevederea de servicii directe membrilor care se bazează pe nevoile acestora din urmă, care măresc performanţa şi competenţa sectorului privat şi care dau posibilitatea membrilor să se achite de responsabilităţi comune şi să aibă contribuţii la dezvoltarea socio-economică la nivel naţional.

Prin îmbunătăţirea climatului de afaceri, Patronatul Român urmăreşte creşterea angajărilor şi diminuarea sărăciei.
În esenţa sa, Patronatul Român este o organizaţie atât pentru lobby, cât şi pentru furnizarea de servicii către membrii săi.
Datorită situaţiei tranzitorii din România, Patronatul Român îşi propune:
- o politică mai eficientă de lobby pentru influenţarea mediului politic ,
- integrarea României în Uniunea Europeană;
- dezvoltarea serviciilor şi abilităţilor economice, deoarece nu mai este posibilă o separare strictă a problemelor cu consecinţe economice de cele care au numai consecinţe sociale;
- mai multe servicii şi programe de sprijin al afacerilor;
- informaţii bine analizate asupra tendinţelor şi datelor naţionale, regionale şi internaţionale;
- întărirea instituţională prin cuprinderea a 50-60% din totalul firmelor private din România;
- afilierea la UNICE (Union of the Industrial and Employers Confederations of Europe) până în anul 2014.
Toate aceste acţiuni urmăresc crearea unui climat pozitiv pentru afaceri, exercitând astfel o presiune continuă asupra guvernului, lobby la nivel guvernamental pentru reducerea costurilor de afaceri.

Patronatul Român se focalizează asupra întreprinderii individuale, ca sursă de inovaţii, productivitate şi creştere a angajării având ca scop oferirea de servicii la un nivel foarte ridicat.
Astfel, cererile de servicii dorite de membrii organizaţiei se pot baza pe dezvoltarea afacerilor în care sunt implicaţi membri.
Aceste cereri includ: informaţii despre pieţele de muncă, managementul resurselor umane, negocieri, productivitate, relaţii economice, comerciale etc
OFERTĂ DE SERVICII PENTRU MEMBRI
Prin departamentele create (vezi departamente) PR oferă membrilor săi, servicii deosebit de necesare informării, protecţiei şi dezvaltării afacerilor.
Departamentul B to B sa creat special pentru întărirea relaţiilor economice,comerciale şi interumane.
Preocupări deosebit de necesare pe care PR le promovează pemanent,
- probleme fiscale (acte de poziţie la politica fiscală a guvernului şi a autorităţilor fiscale; dezvoltarea IMM-urilor, servicii de promovare)
- identificarea de programe de creditare şi/sau finanţare nerambursabilă sau partial nerambursabila care să corespundă firmelor membre, precum şi facilitarea accesului rapid şi nemijlocit la coordonatorii de proiecte, la autorităţile contractante, la oricare dintre surse şi la instituţiile prin care se derulează creditele/finanţările.
- servicii comerciale, într-un mediu competitiv, nu integral, dar susţinut.
- servicii economice:

- studii şi publicaţii despre diferite aspecte ale economiei
- analiza şi monitorizarea presei
- companii de comunicare şi relaţii publice
- strategii de imagine
- analiza mediului de afaceri
- planuri de afaceri
- consultanţă bancară
- studii de fezabilitate
- oportunităţi pentru obţinerea de finanţări externe

PROGRAM DE ACŢIUNI

Având un rol militant şi preventiv, Patronatul Român are ca activităţi obligatorii:
- definirea şi promovarea sistemului de întreprindere privată şi economie de piaţă
- promovarea dezvoltării economice
- păstrarea echilibrului de putere între comunitatea de afaceri, sindicate şi alte grupuri de presiune ce funcţionează în România, într-un sistem pluralist de luare a deciziei
- promovarea intereselor membrilor şi comunităţii de afaceri
- asigurarea unei finalizări la timp a armonizării economice şi instituţionale a României cu acquis-ul comunitar în vederea integrării în UE
- crearea unui climat pozitiv pentru afaceri, prin lobby la nivel guvernamental
- adaptarea organizaţiei în vederea satisfacerii necesităţilor în schimbare ale membrilor săi, anticiparea acestor necesităţi şi capacitatea organizaţiei de a le răspunde.

Foarte Important ! ! !

- Prin Hotărârea Tribunalului Bucureşti 21204/3/2006, PATRONATUL ROMAN ( P. R. ), este autorizat să monitorizeze şi sa responsabilizeze Autorităţile Statului, modul in care sunt realizate şi gestionate fondurile create din taxe, impozite, privatizări, finantări interne şi externe pe programe şi proiecte pentru realizarea investiţiilor de mare interes prin licitaţii sau incredintări, ale politicilor macroeconomice cu impact asupra cheltuirii fondurilor publice.
- P.R. întocmeşte studii de impact privind efectele politicilor macro -economice asupra diverselor sectoare ale economiei româneşti, cu precădere sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii – motorul dezvoltării economiei româneşti, riscurile bugetare („budgetary risk analysis") care pot influenţa negativ cheltuielile îndreptate către sectoarele cu impact social semnificativ, scenarii posibile privind dinamica viitoare a cheltuirii fondurilor publice.
- P.R. face previziuni în legătură cu o serie de factori economico-sociali care pot influenţa evoluţiile economice viitoare ale economiei româneşti precum si dinamica cheltuielilor publice, rapoarte periodice privind evoluţiile comparative ale economiilor din Uniunea Europeană şi România.
- P.R. analizează si propune politici, pârghii legislative şi alte instrumente specifice pentru atenuarea decalajelor care există între performanţele economiei româneşti şi cele din Uniunea Europeană. P R face studii comparative ale dinamicii cheltuirii fondurilor publice în ţări ale Uniunii Europene şi România cu cea a evoluţiilor macroeconomice în ţări ale Uniunii Europene şi România.
- P.R. analizează regimul şi dinamica cheltuielilor bugetului general consolidat pe următoarele componente: bugetul de stat si bugetul asigurărilor sociale de stat, politicilor de alocare a fondurilor publice cu caracter social pe principalele lor componente ca Fondul de pensii, Fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate şi Fondul asigurărilor de şomaj, dinamica deficitului bugetar, a datoriei publice şi a împrumutului guvernamental.
P.R. analizează:
- regimul dinamicii alocării fondurilor publice pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii;
- schimbările componentelor bugetare în ceea ce priveşte structura veniturilor şi cheltuielilor bugetare;
- impactul politicilor macroeconomice asupra dinamicii cheltuielilor din fondurile publice pe următoarele componente: fiscală, a veniturilor, monetară şi a cursului de schimb, comercială;
• facilităţile privind accesul la finanţare a IMM.
- P.R. propune măsuri de îmbunătăţire a opţiunilor de cheltuire a fondurilor publice, a punctelor tari şi a punctelor slabe ale diverselor decizii de cheltuire a fondurilor publice, a scenariilor posibile („scenario analysis") privind evoluţiile bugetare probabile pe termen mediu.
- P.R. tine evidenţa agenţilor economici cu abateri de la normele de conduită în afaceri.
- P.R. are dreptul sa-si creeze un departament de monitorizare şi responsabilizare civică a strategiei naţionale privind realizarea unei protecţii a consumatorilor în România – asemănătoare cu cea existentă în statele membre ale Uniunii Europene.
- P.R. actioneaza pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează mediului, vieţii, sănătăţii, securităţii sau intereselor economice ale angajatorilor si a populaţiei.
P.R. urmareste:
- Aplicarea legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, a consumatorilor şi întărirea activităţilor de informare;
- consilierea şi educarea consumatorilor;
- evaluarea efectelor pe piaţă a sistemelor de supraveghere a respectarii normelor de mediu si de calitate a produselor şi serviciilor destinate consumatorilor;
- dezvoltarea unui rol activ, sistematic, în realizarea unor politici de protecţie a mediului si a consumatorilor;
- acţiunile concrete de încurajare şi sprijinire a politicilor de protecţie amediului si a consumatorilor, riguros şi bine organizate de prevenire si insotire a reprezentanţilor cărora le revin atribuţii în domemiul protecţiei acestora, acţiuni concrete de colaborare, insotire si interventie ale P.R. prin parteneriat cu organismele competente în domeniu ale statului in vederea ridicarii standardelor de calitate a mediului inconjurator, a protectiei consumatorilor de servicii si produse pe piaţa din România.

PROTOCOALE DE COLABORARE
PATRONATUL ROMÂN practică un parteneriat activ, motiv pentru care este solicitat şi acceptă să fie un partener de nădejde. A încheiat în acest sens (într-o perioadă calendaristică scurtă) mai multe protocoale de colaborare cu Bănci, Camere de Comerţ şi Agricultură din mai multe Judeţe, Organizaţii Liberale şi Profesionale, Asociaţii , Federaţii şi Confederaţii Patronle ,etc.... mai mult...[2]


Patronatul Bijutierilor din Romania

  • Asociatia Patronatul Bijutierilor din Romania a fost înfiintata pentru reprezentarea, promovarea, sustinerea si apararea intereselor tehnice, economice, sociale si juridice ale agentilor economici cu activitati din domeniul metalelor si pietrelor pretioase, atat in plan national cât si international, in data de 14.09.2000, prin liberul consimtamant al unui numar de 23 de persoane fizice autorizate si persoane juridice din domeniu.
    Patronatul a fost constituit sub egida Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, in baza Ordonantei Guvernului nr. 26/2000, devenind persoana juridica in baza Hotararii Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti din data de 28.09.2000, Dosar 258/PJ/28.09.2000.
    Patronatul este o persoana juridica autonoma, de drept privat, fara scop patrimonial si fara caracter politic, care isi desfssoara activitatea in temeiul dispozitiilor legale.
    Scopurile Patronatului Bijutierilor din Romania sunt:

    Identificarea, promovarea, sustinerea si apararea intr-un mod sistematic si unitar a intereselor comune economice, tehnice, juridice si sociale ale membrilor sai, in sensul dezvoltarii acesteia, fara a afecta profesional membrii sai si fara a afecta obiectul de activitate al acestora;
    Patronatul militeaza pentru respectarea legislatiei, pentru promovarea eticii profesionale si a normelor de concurenta loiala, atat in activitatea si in relatiile dintre membrii sai, cat si in relatiile cu ceilalti agenti economici, cu organele administrative de stat si cu celelalte structuri ale societatii civile;
    Patronatul participa activ in toate structurile si la toate nivelele dialogului social si sprijina – cu experienta, cunostintele si informatiile membrilor sai – elaborarea deciziilor si a actelor normative care intereseaza activitatea si bunul mers al agentilor economici din domeniu, al economiei si al societatii in general;
    Patronatul militeaza pentru instaurarea unei ordini mestesugaresti in domeniu, pe criterii de profesionalitate si deontologie profesionala;
    In atingerea scopurilor sale, patronatul colaboreaza cu alte structuri patronale, asociatii profesionale, uniuni, ministere, federatii si confederatii similare din tara si strainatate, pe principiul autonomiei si interesului reciproc.
    Patronatul Bijutierilor din Romania a susþinut si aparat interesele legitime ale membrilor sai prin demersuri la organele administrative de stat, a celorlalte institutii de interes public si social.
    Patronatul Bijutierilor din Romania a asigurat dialogul cu autoritatile de stat, urmarind imbunatatirea legislatiei economice, simplificarea si stabilizarea ei, promovarea de acte normative care sa stimuleze activitati de productie, investitii si export, cresterea eficientei activitatilor din domeniu in plan national si international.
    Patronatul Bijutierilor din Romania a luptat cu climatul socio-politic, a luptat ca reglementarile ce existau de zeci de ani sa fie actualizate, exemplu fiind aparitia OUG 190/2000, astfel incat toti cei care actioneaza in aceasta bransa sa beneficieze de conditii mai bune de desfasurare a activitatii. Acum, prin eforturile si bunavointa tuturor factorilor implicati in acest proces de modificare a legilor, s-a ajuns în stadiul ca operatorii isi pot marca singuri obiectele.
    Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Patronatul Bijutierilor din Romania, membrii sai, vor avea forta de a readuce bijuteria romaneasca la rangul de Arta.
    Depinde de fiecare dintre noi, sa cultivam bunul gust si rafinamentul in materii de bijuterii, depinde de fiecare dintre noi sa impunem standarde de calitate cat mai inalte, atat produselor si serviciilor pe care le oferim cat si mijloacelor de promovare a imaginii, indiferent care ar fi acelea.
    Depinde de fiecare dintre noi, sa avem cei mai talentati bijutieri, cele mai valoroase colectii de bijuterii, angajati capabili in a oferi clientilor indrumarile cele mai potrivite, campanii de advertising desfasurate cu profesionalism.
    Va invitam, asadar, sa luptam impreuna pentru a schimba ceva!...mai mult...[3]
Unelte personale
Trusa de unelte