Patrimoniu

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Patrimoniu

Patrimoniul.Reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica ce apartin unei persoane juridice sau fizice, precum si bunurile economice la care se refera.

In acceptiunea juridical, activul si pasivul sunt private prin prisma structurii de patrimoniu, astfel:

Activul, prin compozitia sa, trebuie sa reflecte gruparea bunurilor ca obiecte de drepturi si obligatii in bunuri reale si creante. Pasivul, prin compozitia sa, trebuie sa evidentieze separat capitalul propriu si datoriile.

Din punct de vedere economic, activul si pasivul sunt privite prin prisma relatiei dintre resurse si utilizari, astfel:

Activul, prin compozitia sa, grupeaza utilizarile de resurse in functie de modul lor de intrebuintare in utilizari permanente, utilizari temporare si utilizari pierderi. Pasivul, prin compozitia sa, asigura gruparea resurselor in functie de originea lor in resurse permanente furnizate de proprietar, resurse temporare asigurate de terti, resurse rezultate sub forma de profit.

Din punct de vedere financiar, activul si pasivul sunt private prin prisam lichiditatii bunurilor economice si exigibilitatii datoriilor, astfel:

Activul, prin compozitia sa, grupeaza valorile alocate in functie de lichiditatea lor in valori imobilizate, valori de exploatare, valori realizabile pe termen scurt, valori disponibile si valori rezultate sub forma de pierderi.Pasivul, prin compozitia sa, ierarhizeaza sursele de finantare in functie de exigibilitatea lor in datorii pe termen scurt, datorii pe termen lung, capitaluri proprii si rezultat sub forma de profit.... mai mult...[1]


Dictionar juridic

Din punctul de vedere al dreptului, totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unei persoane fizice sau juridice determinata, privite ca o suma de valori active si pasive, strans legate intre ele.

Ca obiect de studiu al contabilitatii, este totalitatea bunurilor, a valorilor economice pe care le gestioneaza un agent economic, precum si totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care acesta si le asuma in legatura cu averea pe care o poseda.

Patrimoniul este deci format din doua elemente interdependente:

- persoana fizica sau juridica denumita subiect, titular de patrimoniu sau proprietar; - relatiile de drepturi si obligatii in cadrul carora se procura si gestioneaza aceste bunuri.

Astfel din definitia de mai sus rezulta un echilibru patrimonial intre valoarea bunurilor si valoarea drepturilor si obligatiilor: Bunuri Economice = Drepturi + Obligatii

Pornind de la formula echilibrului patrimonial, rezulta: Patrimoniu net = Bunuri economice - Obligatii Patrimoniu strain = Bunuri economice - Drepturi

Echilibrul intern al patrimoniului este dat de relatia: Cheltuieli + Rezultate = Venituri

Contabilitatea utilizeaza pentru exprimarea relatiilor de transformare a patrimoniului notiunile de cheltuieli si venituri, iar pentru relatiile de investire si finantare a elementelor patrimoniale notiunile de activ si pasiv.

Structura globala a patrimoniului este redata prin ecuatia de echilibru intre activ si pasiv:

Activ = Pasiv

Situatia patrimoniului, la un moment dat, apeland la cele doua categorii Activ si Pasiv, este cuprinsa in bilantul contabil....[2]

Unelte personale
Trusa de unelte