Pasapoarte

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Totul despre eliberarea pasaportului

MODEL de pasaport
MODEL de pasaport[1]

Cetăţenii români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 248 / 2005 au garantat dreptul la libera circulaţie şi, în mod corespunzător, au dreptul la eliberarea, deţinerea şi folosirea unui paşaport în condiţiile legii.

Paşaportul face dovada identităţii şi cetăţeniei titularului şi îi dă dreptul de a ieşi şi de a intra în ţară prin oricare dintre punctele de trecere a frontierei deschise traficului internaţional de călători. În străinătate, paşaportul dă dreptul titularului la asistenţă şi protecţie din partea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României.

Paşaportul este proprietatea statului român.

Tipurile de documente de călătorie eliberate cetăţenilor români în condiţiile legii sunt: paşaportul diplomatic, de serviciu şi simplu, precum şi titlul de călătorie şi cartea de identitate valabilă, pentru cetăţenii români care călătoresc în statele Uniunii Europene.

Paşapoartele simple se eliberează de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, cetăţenilor români care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate.

Paşapoartele simple se păstrează de către titulari, care au obligaţia de a nu le înstrăina, cu excepţia situaţiilor în care documentele se reţin de autorităţile competente sau se depun la misiunile diplomatice ori oficiile consulare străine, în vederea aplicării vizei.

Paşapoartele simple ale minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani se păstrează de către părinţii acestora, reprezentanţii legali sau, dupa caz, de către însoţitori, atunci când minorii se deplasează în străinătate împreună cu alte persoane, în condiţiile prezentei legi.

Paşapoartele simple pot fi reţinute numai de către organele de poliţie, autorităţile judiciare, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate, serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, precum şi cele pentru evidenţa persoanelor, doar în cazul în care situaţia o impune, pentru exercitarea atribuţiilor specifice prevăzute de lege. În aceste situaţii autorităţile care reţin paşapoartele au obligaţia să elibereze titularului o dovada care să ateste faptul că paşaportul a fost reţinut, precum şi motivele care au stat la baza acestei măsuri.

Valabilitatea paşapoartelor simple este de:

a) 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 14 ani;

b) 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsa între 14 si 25 de ani;

c) 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani. ...mai mult [2]

Acte necesare pierderea, deteriorarea sau distrugerea paşaportului

Paşapoartele găsite, precum şi cele care au aparţinut persoanelor decedate se predau celui mai apropiat serviciu teritorial din subordinea Direcţiei de paşapoarte, în termen de 5 zile lucrătoare.

Pierderea, deteriorarea sau distrugerea paşaportului simplu ori a altui document de călătorie se declară la serviciul judeţean de evidenţă informatizată a persoanei de pe raza căruia domiciliază titularul.

Eliberarea unui paşaport simplu în locul celui declarat furat ori pierdut se face numai după ce titularul prezintă dovada publicarii pierderii ori furtului în Monitorul Oficial al României, cu excepţia următoarelor situaţii: îmbolnăvirii grave ori a decesului unei rude apropiate, efectuării unui tratament medical de urgenţă, citării într-un proces în străinătate sau în alte situaţii temeinic justificate, când este suficientă prezentarea chitanţei privind achitarea taxei de publicare.

În cazul declarării în mod repetat, în termen de 5 ani, a furtului sau pierderii paşaportului, termenul de soluţionare a cererii de eliberare a unui nou document poate fi prelungit până la confirmarea celor declarate, dar nu mai mult de 6 luni.[3]

Eliberarea pasaportului in caz de furt:


- formular tip

- actul de identitate (cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate), in original si copie (numai in partile ce contin datele de de identitate, fotografia si mentiunile privind domiciliul ori resedinta);

- chitantele CEC sau trezorerie privind achitarea taxelor de emitere a pasaportului, respectiv taxa consulara (32 RON) si taxa reprezentand costul pasaportului (64,2 RON)

- dovada achitarii amenzii contraventionale

- dovada eliberata de organul de politie la care s-a inregistrat declaratia de furt

- dovada publicarii furtului in Monitorul Oficial[4]

Eliberarea pasaportului in caz de pierdere:

- formular tip

- actul de identitate (cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate), in original si copie (numai in partile ce contin datele de de identitate, fotografia si mentiunile privind domiciliul ori resedinta)

- chitantele CEC sau trezorerie privind achitarea taxelor de emitere a pasaportului, respectiv taxa consulara (32 RON) si taxa reprezentand costul pasaportului (64,2 RON)

- dovada achitarii amenzii contraventionale

- dovada publicarii pierderii in Monitorul Oficial

In cazul cand furtul ori pierderea s-a produs in strainatate, se va prezenta si pasaportul consular ori documentul folosit la intrarea in Romania.[4]

Eliberarea pasaportului in caz de deteriorare ori distrugere:

- formular tip

- pasaportul deteriorat ori fragmente care sa faca dovada ca provin din pasaportul distrus;

- actul de identitate (cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate), in original si copie (numai in partile ce contin datele de de identitate, fotografia si mentiunile privind domiciliul ori resedinta)

- chitantele CEC sau trezorerie privind achitarea taxelor de emitere a pasaportului, respectiv taxa consulara (32 RON) si taxa reprezentand costul pasaportului (64,2 RON)

- dovada achitarii amenzii contraventionale. [4]

Facilitati pentru minori

Includerea în paşaportului părinţilor şi eliberarea paşaportului simplu pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu necesită prezenta copilului la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple. Mai mult, includerea minorilor în paşapoartele părinţilor odată cu emiterea paşapoartelor acestora, este scutită de plata taxelor consulare.

În cazul includerii ulterior eliberării paşapoartelor părinţilor, taxele sunt următoarele:

- 3 LEI - taxa consulară - pentru titularul paşaportului

- 3 LEI - includerea - pentru fiecare minor ce urmează a fi inclus.

Cererile pentru includerea (cerere model nr. 4) în paşapoartele ambilor părinţi sau în paşaportul unuia dintre aceştia trebuie să fie însoţite de următoarele documente:

- certificatul de naştere al minorului, în original şi copie xerox;

- declaraţia celuilalt părinte prin care îşi exprimă acordul cu privire la includerea minorului sau certificatul de deces, hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului ramasă definitivă şi irevocabilă, în original şi copie xerox;

- actele de identitate ale părinţilor sau al reprezentantului legal, aflate în termen de valabilitate, în original şi copie xerox.

Declaraţiile privind acordul cu privire la includerea ...mai mult[5]

Pasapoarte electronice din 2007

De la 1 ianuarie 2007, romanilor li se vor elibera primele pasapoarte electronice cu date biometrice. Adica, pasaportul contine un cip electronic in locul fotografiei de identitate, diminuand posibilitatile de falsificare, sustin autoritatile. „In prima faza, pasapoartele electronice vor contine numai imagini faciale, iar intr-un interval de 36 de luni vom reusi sa inscriem si amprentele digitale“, spune Mariana Alexandreanu, purtator de cuvant al Directiei Generale Pasapoarte. Pentru eliberarea noilor pasapoarte se va plati o taxa consulara, care nu a fost inca stabilita de autoritati. Pana in ianuarie 2007, romanii vor primi pasapoarte dupa modelul actual, valabile zece ani, contra sumei de 64,2 lei noi pentru documente si a unei taxe consulare de 32 lei noi. Romania trebuie sa ...mai mult[6]

Unelte personale
Trusa de unelte