Microunde

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Microunde

Undele electromagnetice

Campul electromagnetic: este ansamblul campurilor electrice si magnetice, care oscileaza si se genereaza reciproc.
Unde electromagnetice: este un camp electromagnetic care se propaga.
Undele (radiatiile) electromagnetice pot fi grupate dupa fenomenul care sta la baza producerii lor. Astfel, radiatiile numite hertziene se datoresc oscilatiei electronilor in circuitele oscilante LC sau in circuitele electronice speciale.
Prin transformarea energiei interne a oricarui corp in energie electromagnetica rezulta radiatiile termice. Radiatiile electromagnetice, numite radiatiile de franare, apar la franarea brusca a electronilor in campul nucleului atomic. Radiatiile sincrotron (denumirea se datoreaza faptului ca acest fenomen a fost pus in evidenta la o instalatie de accelerare a electronilor in camp magnetic, numit sincrotron) si au originea in miscarea electronilor intr-un camp magnetic.
Acestor grupe de radiatii le corespund anumite domenii de frecventa.
Cea mai uzuala impartire a radiatiilor electromagnetice se face insa dupa frecventa si lungimea sa de unde in vid.
Aceasta cuprinde urmatoarele grupe:
1.Undele radio. Domeniul de frecventa a acestor unde este cuprins intre zeci de hertzi pana la un gigahertz (1GHz= 109Hz), adica au lungimea de unda cuprinsa intre cativa km pana la 30 cm. Se utilizeaza in special in transmisiile radio si TV. Dupa lungimea de unda se subimpart in unde lungi (2 km- 600 m), unde medii (600- 100 m), unde scurte (100- 1 cm).
2. Microundele. Sunt generate ca si undele radio de instalatii electronice. Lungimea de unda este cuprinsa intre 30 cm si 1 mm. In mod corespunzator frecventa variaza intre 109- 3 . 1011 Hz. Se folosesc in sistemele de telecomunicatii, in radar si in cercetarea stiintifica la studiul proprietatilor atomilor, moleculelor si gazelor ionizate. Se subimpart in unde decimetrice, centrimetrice si milimetrice. Se mai folosesc si in domeniu casnic.
3. Radiatia infrarosie. Cuprinde domeniul de lungimi de unda situata intre 10-3 si 7,8. 10-7 m (3 . 1011- 4 . 1014 Hz). In general sunt produse de corpurile incalzite. In ultimul timp s-au realizat instalatii electronice care emit unde infrarosii cu lungime de unda submilimetrica.

4. Radiatia vizibila. Este radiatia cu lungimea de unda cuprinsa intre aproximativ 7,6 . 10-7m si 4.1014 m.
5. Radiatia ultravioleta. Lungimea de unda a acestei radiatii este cuprinsa in domeniul 3,8 . 10-7 m si 6 . 10-10 m. Este generata de catre moleculele si atomii dintr-o descarcare electrica in gaze. Soarele este o sursa puternica de radiatii ultraviolete.
6. Radiatia X (sau Rongen). Aceste radiatii au fost descoperite in 1895 de fizicianul german W. Rongen. Ele sunt produse in tuburi speciale in care un fascicul de electroni accelerat cu ajutorul unei tensiuni electrice de ordinul zecilor de mii de voli, bombardeaza un electrod.
7. Raditia. Contituie regiunea superioara (3 . 1018- 3 . 1022Hz) in clasificarea undelor electromagnetice in raport cu frecventa lor. Sunt produse de catre nucleele atomilor.... mai mult...[1]

Istoricul cuptorului cu microunde

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, doi britanici au inventat magnetronul, un tub capabil sa produca microunde, care ulterior a fost utilizat la sistemul de detectare prin radar a avioanelor naziste.

Cuptor cu micorunde modern
Cuptor cu micorunde modern

Un alt britanic, numitul inventator Dl Percy, a descoperit ca undele generate de radar au topit o bucata de ciocolata pe care o avea in buzunar (asta ca sa lamurim odata pentru totdeauna importanta ciocolatei in evolutia omenirii). Cand a incercat apoi sa vada ce se intampla cu un ou, a descoperit ca microundele generau o crestere extrem de rapida a temperaturii in interiorul acestuia. A urmat si o ultima incercare cu popcorn-ul, iar restul este deja istorie.

Percy era angajatul companiei Raytheon, producator de aparatura militara, care s-a gasit in situatia privilegiata de a lansa in 1954 primul cuptor cu microunde comercial, denumit Radarange. Numele a fost rezultatul unui concurs de creatie intre angajatii companiei, iar istoria si-a spus cuvantul in privinta lipsei lor de inspiratie, asa ca nu mai este nevoie de alte comentarii suplimentare. La inceput, vanzarile nu au fost impresionante, fapt deloc de condamnat daca precizam si greutatea unui astfel de dispozitiv: aproximativ 340 de kilograme si un volum apropiat de cel al unui frigider. Un frigider mare. La fel de mare ca si pretul - intre doua si trei mii de dolari.

Initial utilizat de restaurante si de liniile aeriene, cuptorul cu microunde a patruns si in casele noastre in 1967, cand deja ajunsese la pretul mult mai rezonabil de 500 de dolari. Foarte repede au aparut si reclamatiile: carnea nu se rumenea, cartofii prajiti erau moi si albi ca laptele, iar faptul ca bucatarul presedintelui companiei Raytheon a demisionat pe motiv ca acesta il obliga sa gateasca la microunde nu a ajutat deloc.

In anii `80 vanzarile la cuptoarele cu microunde au explodat, iar banii investiti in cercetare de catre companiile producatoare de asemenea. Japonezii, ca de obicei, erau cu mult inaintea noastra, a europenilor. Inainte de 1976, 17% din gospodariile japoneze dispuneau deja de un cuptor cu microunde, dar asta este o cu totul alta poveste.

Treptat, cuptorul cu microunde a fost rafinat si dezvoltat astfel incat in anul 1997 Whirlpool a fost prima companie care a introdus functia Crisp, de rumenire. Astazi poti gati la cuptorul cu microunde prajituri, produse de patiserie, spaghete, peste si cozonac, in principiu cam tot ce-ti pot dicta poftele permanente sau periodice, si asta in numai cateva minute. Cuptorul cu microunde Jet Chef lansat de compania Whirlpool a demonstrat ca savoarea si perfectiunea retetelor gatite la cuptoarele traditionale pot fi atinse cu ajutorul microundelor intr-un timp de gatire mult mai scurt....mai mult[2]

Realizarea cuptorului cu microunde

Unelte personale
Trusa de unelte