Kinetoterapie

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

CE ESTE KINETOTERAPIA?


MEDICINA » Kinetoterapia » CE ESTE KINETOTERAPIA? CE ESTE KINETOTERAPIA ?

ati auzit adesea acest termen medical dar nu ati stiut exact cu ce se ocupa? ati dori sa aflati mai mult despre acest domeniu? sau poate aveti vreo cunostinta care are nevoie de "recuperare medicala" indiferent daca vorbim de masaj terapeutic sau de programe complexe de exercitii terapeutice? daca este asa, asi dori sa clarific in cateva cuvinte ce anume inseamna kinetoterapia. nu va voi da definitia stiintifica a kinetoterapiei ci voi incerca sa explic pe scurt cu ce se ocupa ea. este o parte a medicinii (ceea ce se numea odata "gimnastica medicala")care trateaza numeroase afectiuni prin intermediul programelor complexe de exercitii terapeutice, elaborate individual in functie de afectiune si de evolutia/ involutia acesteia, pentru fiecare pacient in parte.daca insa "gimnastica" este un termen utilizat mai mult in sport nefiind atat de complex precum kinetoterapia de astazi, aceasta a evoluat atat in tara cat si in strainatate, continand programe terapeutice studiate stiintific care se caracterizeaza prin caracterul unic adaptat fiecarui pacient in parte. concret, odata diagnosticul stabilit de catre un medic de specialitate se recurge la aplicarea tratamentului kinetic. de exemplu, exista numerosi copii care prezinta deficiente ale coloanei vertebrale de genul scoliozei, cifozei, lordozei etc. ce pot face acesti copii pentru a se recupera? nu se pot folosi medicamente caci nu vor avea nici un efect, nu se poate recurge la interventie chirurgicala (cu exceptia cazurilo foarte grave), nu se poate purta un corset deoarece este inadecvat in fazele incipiente si atunci …ce ramane de facut? singura solutie pe care medicina o ofera este kinetoterapia. cu ajutorul programelor de exrcitii utilizate gradual si individual copii care prezinta astfel de deficiente au sansa de a se reface stregand reflexul gresit de postura si introducandu-l pe cel corect. exista deci cazuri in care kinetoterapia este singura modalitate de tratament.ea actionand atat asupra grupelor musculare , a sistemului osos cat si a celor cardio-vascular si respirator.. afectiunile care beneficiaza de kinetoterapie sunt : ortopedice (recuperare postimobilizare, recuperare dupa interventii chirurgicale, contuzii , entorse), deficinete ale coloanei (scolioze, cifoze , lordoze), reumatologice( artroze, artrite), neurologice (pareze, paralizii), cardio-vasculare( arteriopatii, varice), respiratorii, endocrino-metabolice( obezitatea), gineco-abdominale( incontinenta urinara) si lista poate continua. asadar,kinetoterapia nu este nici "gimnastica" si nici "masaj"(desi se poate asocia cu foarte bune rezultate cu acesta), ci este o forma aparte de tratament medical.... mai mult...[1]

Metode kinetice

Metode kinetice folosite in procesul de recuperare
METODA KABAT
,,Flosirea unor stimului proprioceptivi variaţi, care se adaugă la eforturile voluntare ale bolnavului, are ca urmare facilitarea funcţiei şi o contracţie musculară mai puternică decât cea care poate fi provocată numai prin efort voluntar".
Facilitarea maximă se obţine prin exerciţiu intens, cu maximul de efort şi rezistenţă. Autorul subliniază că mişcarea pasivă nu realizează nimic în mod direct în ceea ce priveşte ameliorarea funcţiei muşchilor paralizaţi, întrucât nici-un fel de activitate voluntară nu este provocată în grupurile motorii.
Mijloace terapeutice – procedeele de facilitare folosite în procesul de reeducare sunt:
1. Rezistenţa maximă - se opune mişcării active a pacientului până la anularea ei, obligând muşchiul respectiv să se contracte izometric.
2. Întinderea (Elongarea muşchiului) Autorul consideră că un muşchi paralizat poate deveni activ prin întinderea lui, acă i se aplică o rezistenţă
3. Schemele globale ale mişcării Kabat constată că schemele de mişcare globală pe diagonală şi pe spirală sunt de obicei mai eficace, în ceea ce priveşte facilitarea, decât schemele de mişcare pe linie dreaptă.
Schemele de exerciţii globale prezintă avantajul că implică în mişcare un număr mare de grupe musculare, tratamentul adresându-se mai multor muşchi interesaţi, obţinându-se astfel rezultate mai rapide.
4. Alternarea antagoniştilor – reprezintă o tehnică de îmbunătăţire a metodei Kabat, care aparţine asistentei sale, Brisker:
,,Tehnica alternării antagoniştilor constituie o sursă puternică de facilitare".
Ea se bazează pe legea de inducţie succesivă a lui Sherrington: el a constatat că la vertebrate, imediat după provocarea reflexului de flexie, excitabilitatea reflexului de extensie este mult mărită.
Aceleaşi fenomene se observă şi în mişcarea voluntară.
Această tehnică constă în a excita contracţia unui muşchi şi a facilita contracţia lui, prin contractarea în efort a anragonistului său.
EXERCIŢII PENTRU TRUNCHI
Exerciţiile pentru trunchi respectă aceleaşi principii specifice metodei, ele se fac sub rezistenţă maximă, pe diagonale şi asociate cu mişcări de rotaţie.
- Pacientul în decubit dorsal cu mâinile deasupra capului, braţele sau trnchiul îndeplinesc o mişcare de flexie în partea opusă, ca în activitatea de spart lemne.
- Decubit lateral, kinetoterapeutul aşezat la spatele pacientului, cu o mână pe frunte şi alta pe genunchi, se opune flexiei totale a trunchiului (ghemuirii).
- Pacientul în şezând, kinetoterapeutul în faţa lui, se opune cu ambele mâini aşezate pe umeri, aplecării înainte a trunchiului.
Mişcarea aceasta se execută şi cu rotaţia trunchiului.
Mâna dreaptă a kinetoterapeutului se opune în acest caz proiecţiei anterioare a umărului stâng în timp ce mâna stângă opreşte umărul drept să fie tras înapoi.
Mişcarea pentru trunchi se execută din poziţiile – decubit dorsal, decubit lateral, şezând.... mai mult...[2]

Kinetoterapia la copii


Prin exercitiile specifice pe care le ofera, kinetoterapia este o solutie pentru problemele de sanatate ale copiilor, invatându-i in acelasi timp ca miscarea reprezinta un mod de viata sanatos si armonios.
Kinetoterapia, in acceptiunea sa cea mai larga, are ca principiu miscarea sistematizata sub forma de exercitii fizice, având ca obiectiv un scop terapeutic. Sfera de cuprindere a specialitatilor medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de larga si vizeaza atât prevenirea imbolnavirilor, cât mai ales restabilirea starii de sanatate. Contraindicatiile apar foarte rar, doar in bolile in care copilul este intr-o situatie de risc vital. In majoritatea cazurilor, evolutia motorie a copiilor care beneficiaza de kinetoterapie este favorabila. Exista insa situatii in care apar dificultati in activitatea motrica a copilului si evolutia este lenta sau problematica. In aceste cazuri, kinetoterapia are mijloace specifice de interventie, mentinând mobilitatea motrica a copilului.... mai mult...[3]

Cabinete kinetoterapie

- Fizioterapie si recuperare medicala Izokinetica Med va pune la dispozitie un cabinet de recuperare si ingrijire medicala, tratamente moderne, personal calificat de calitate şi următoarele servicii medicale:
kinetoterapie
fizioterapie
reflexoterapie
masaj

Cabinetul dispune de personal medical şi auxiliar calificat, precum şi de dotări şi echipamente moderne, în conformitate cu standardele existente în domeniu.

- Kinetoterapia Kinetoterapia (gimnastica medicala) reprezinta terapia prin miscare. Kinetoterapia (recuperare medicala) nu consta doar in efectuarea unor exercitii la intamplare ci intr-un ansamblu de tehnici si metode aplicate in functie de fiecare persoana si afectiunea pe care o prezinta. - mai multe...

- Masajul

Masajul este realizat de catre personal specializat in tehnicile de masaj. Masajul, efectuat de catre un specialist, este o componenta a culturii fizice cu o mare eficacitate pentru sanatatea omului contemporan, atat pentru mentinerea ei cat si pentru recuperare sau refacere. - mai multe...


- Reflexoterapia

Reflexoterapia este o in primul rand o tehnica de prevenire si ameliorare a unor afectiuni. Este totodata o tehnica de relaxare fizica si psihica, necesara oricand dorim sa inducem o stare de echilibru si armonie organismului nostru.

- Fizioterapie[4]


  • Alcatuim programe terapeutice de kineto- terapie pentru:
    suferinte ale coloanei vertebrale
    • discopatii – inclusiv hernia de disc
    • spondiloze
    • scolioze, cifoze
    • spondilita ankilozanta si alte boli inrudite
    • sechele posttraumatice si postoperatorii

    suferinte ale articulatiilor membrelor
    • reumatismale – inclusiv coxartroze, gonartroze
    • postoperatorii, posttraumatice (entorse, luxatii, fracturi, proteze de sold si genunchi)
    • dupa imobilizarile prelungite
    • suferinte periarticulare - inclusiv bursite, tendinite, periartrite ale umarului si soldului

    afectiuni neurologice soldate cu deficite motorii
    • hemipareze dupa accidente vasculare cerebrale
    • pareze ale nervilor periferici de cauze diferite (nervul sciatic, nervi ale membrelor
    superioare, pareze ale nervului facial)

    preventia si terapia osteoporozei

    gimnastica pentru gravide si pentru lauze (post-partum): profilaxia si tratamentul
    sindroamelor dureroase lombare, reconditionare la efort, reducere ponderala

    gimnastica pentru copii cu afectiuni congenitale sau dobandite (tulburari de
    statica vertebrala – scolioze etc., tulburari de statica ale piciorului – picior plat,
    picior cav etc., sau ale genunchiului – genunchi valg sau var, tulburari de
    crestere)

    conditionare aeroba la diferite categorii de pacienti cu limitarea capacitatii de
    efort (sechelarii dupa infarct miocardic, suferinte respiratorii, varstnici etc.)

    cure de reducere ponderala ... mai mult...[5]
  • CABINETUL MEDICAL KINETOMEDICA (cabinet kinetoterapie (recuperare) Bucuresti) doreste sa fie primul care abordeaza intr-o maniera diferita fiecare dintre serviciile oferite.
    Astfel, daca vorbim despre MASAJ fie ca este vorba de masaj de relaxare sau masaj terapeutic, dorim sa introducem prin acesta atat o stare de bine "fizic" dar si "psihic", in asa fel incat, in timpul sedintei de masaj, pacientul sa uite de eventualele probleme pe care le are (pentru acesta se va crea o atmosfera speciala, conceputa cu responsabilitate si profesionalism).
    Daca ne referim la sedintele de KINETOTERAPIE desfasurate in cabinet de kinetoterapie (recuperare) Kinetomedica, precizam ca abordarea va fi de asemenea, deosebita, deoarece se vor utiliza programe terapeutice concepute special pentru fiecare pacient in parte, in functie de evolutia si caracterul afectiunii sale. Se va lucra deci gradual si individualizat si nu sub forma unui grup in care pacientii fac "exercitii de gimnastica". Dorim sa specificam faptul ca, dupa parerea noastra , kinetoterapia nu este o "gimnastica" compusa din exercitii pe care pacientii le pot efectua si acasa fara supraveghere medicala (cu anumite exceptii), ci un tratament bazat pe tehnici studiate in literatura de specialitate ce au la baza miscarea (de exemplu: tehnicile Kabat sau Bobath, Programul Williams pentru hernie de disc etc ).
     !!! IN CADRUL CABINETULUI NOSTRU PROGRAMELE DE KINETOTERAPIE SE ALCATUIESC INDIVIDUAL IN FUNCTIE DE AFECTIUNEA SI STADIUL FIECARUI PACIENT IN PARTE IAR SEDINTELE SE DESFASOARA CU CEL MULT 2 PERSOANE IN SALA !!! .. mai mult...[6]
Unelte personale
Trusa de unelte