Insomnie

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Insomnie

Conditii care produc insomnie permanenta

Antecedentele patologice. Starea de sanatate, afectiunile prezente, durerea, disconfortul pot afecta somnul la 22% dintre adulti. Afectiunile si unele medicamente utilizate in tratamentul lor, care pot provoca insomnii, sunt: alergii, artrite, bolile de inima, HTA, astmul, afectiunile reumatismale, boala Parkinson si Alzheimer, hipertiroidismul, tulburarile de comportament.

Tulburarile emotionale. S-a dovedit ca un numar mare dintre insomniile cronice au la baza disfunctii psihologice. Afectiunile care produc de cele mai multe ori insomnie sunt: depresia anxioasa si maniaco-depresia. Cel putin 70% dintre oamenii cu depresie se plang de insomnii. Aceasta este asociata cu nivele anormale ale unor hormoni legati de stres care pot afecta somnul. Trebuie sa observam de asemenea ca insomnia poate provoca probleme emotionale si este inca neclar care dintre ele este cauza initiala.

Variatiile hormonilor feminini. Variatiile hormonilor sexuali feminini si ale hormonilor de stres joaca un rol major in insomnia la femei. Progesteronul induce somnul si nivelele scazute ale acestui hormon in timpul menstruatiei cauzeaza insomnii. In timpul sarcinii, nivelele de progesteron in primul si ultimul trimestru pot afecta somnul normal. Insomnia poate fi o problema majora in prima faza a menopauzei, cand hormonii prezinta fluctuatii mari si frecvente. Valurile de caldura, transpiratiile, starile de anxietate pot provoca trezirea brusca si frecventa a femeii in cursul noptii in primele saptamani de menopauza. Insomnia poate fi de asemenea intretinuta de stresul psihologic provocat de aceasta perioada din viata.... mai mult...[1]

Cum scapam de insomnie

Prin insomnie se intelege dificultatea de a adormi, precum si cea de a avea un somn fara intrerupere, toata noaptea. Ea reprezinta un semnal al oboselii organismului.

Un om obosit adoarme in general greu sau chiar daca adoame repede el se trezeste numai dupa cateva ore de somn si nu mai poate sa readoarma. Desigur dimineata el se scoala mai obosit decat s-a culcat .

Insomnia apare in special dupa eforturi psihice mari(emotii, activitate intelectuala prelungita si intensa, suparari, stres permanent) sau in urma cresterii excitabilitatii celulelor scoartei cerebrale.

Ea reprezinta un simptom principal in nevroza si in starile de agitatie ale unor bolnavi pshihici dar poate fi si urmarea unor boli organice (boli de inima, astm, boli febrile, bronsita, etc )

In cazul bolilor organice, tratarea acestora duce la vindecarea insomniei. In celelalte cazuri de insomnie nu trebuie sa va grabiti sa luati somnifere caci ele tulbura ritmul natural al fazelor somnului si de fapt deveniti tot mai dependente de ele, eficienta lor scazand in timp.

Metode naturale de stimulare a somnului si de prevenire a insomniilor

- Pentru prevenirea insomniei este preferabil sa va culcati si sa va sculati mereu la aceeasi ora respectand acest obicei si in zilele libere.

- Culcati-va daca este posibil in jurul orei 22 incercand sa nu depasiti momentul cand va este somn.

- Evitati seara orice activitate intensiva.

- Camera in care dormiti trebuie sa fie bine aerisita, temperatura optima de somn fiind de 16 grade. In general temperaturile sub 14 grade si peste 19 grade deranjaza somnul.

- Nu este bine sa dormiti langa aparate electrice cu curent continuu (calculator, radio sau televizor bransat) deoarece exista riscul unor campuri electromagnetice nocive.

- De asemeni nu este bine sa dormiti cu mobilul langa cap.

- Paturile nu trebuie sa fie nici prea moi si nici prea tari pentru a nu provoca senzatii de disconfort iar somiera trebuie sa fie toata din lemn ( metalul creaza campuri magnetice nocive ). Salteaua, cearseafurile si plapuma trebuie sa fie din fibre naturale pentru a absorbi mai bine transpiratia.

- La culcare se poate folosi o perna cu plante aromate - un saculet de panza in care se pun plante aromate uscate cum ar fi:levantica, iasomie, sulfina, busuioc. Puneti aceasta perna sub perna pe care dormiti sau in apropierea dumneavoastra.

- Daca aveti cosmaruri adaugati in perna de plante si conuri de hamei.

- Seara nu se vor lua mese imbelsugate. Masa de seara trebuie sa fie lejera.

- Evitati dupa amiaza bauturile stimulente (cum sunt cafeaua, coca cola, ceaiul negru ), alcoolul si tutunul.

- Beti inainte de culcare o ceasca de ceai (infuzie ) de plante ca: tei, sunatoare, roinita, ciubotica cucului, conuri de hamei ( contra indicat celor cu grupa de sange B ), talpa gastii, radacina de valeriana.

- Cu rezultate foarte bune se poate folosi si ceaiul de coji de mere ( evident merele spalate foarte bine ). Se fierb cojile 3-6 minute in apa. Se beau 1-2 cesti dupa orele 16 sau seara la culcare.

- Puteti face o cura de vitamine B, naturale (doua saptamani din luna), aceasta ajutand la echilibrarea sistemului nervos. Este recomandat sa folositi un complex de vitamine B caci daca luati o singura vitamina B cum ar fi B6, aceasta deranjeaza echilibrul celorlalte B-uri. Astfel puteti face o cura de drojdie de bere proaspata ( zilnic una-doua lingurite). Drojdia de bere contine acest complex de B-uri.

- Evitati sa faceti bai fierbinti seara.

- Daca dupa ce v-ati culcat nu va vine somnul practicati lent cateva exercitii de respiratie astfel: se inspira pe nas numarand pana la 8, se retine aerul numarand pana la 12 si se expira pe nas numarand pana la 6.

- Dupa exercitiile de respiratie puteti incerca urmatorul exercitiu: din pozitia culcat la orizontala executati miscari rapide cu degetele de la picioare.

- Daca tot nu adormiti, nu va agitati. Aprindeti veioza, radioul sau televizorul si cititi, ascultati sau priviti pana ce ochii vi se inchid.... mai mult...[2]


Câteva informaţii utile despre insomnie

Insomnia constă în dificultatea de a adormi, în mod repetat, sau de a beneficia de o bună calitate a somnului, în ciuda existenţei condiţiilor adecvate, care conduc, în final, la scăderea performanţelor şi a tonusului în timpul zilei, informează femalefirst.co.uk.

Atunci când insomnia se manifestă în mod constant şi pe o perioadă lungă de timp, ea poartă denumirea de insomnie cronică.

Aproximativ o treime din persoanele adulte au suferit din cauza insomniei în ultimele 12 luni. Pentru cei mai mulţi dintre ei, a fost doar o problemă temporară, dar pentru aproximativ o zecime din populaţia adultă, ea a devenit o maladie cronică, având consecinţe grave asupra calităţii vieţii lor.

Există mai multe tipuri de insomnie. De exemplu, o treime dintre persoanele care suferă de insomnie nu au probleme când trebuie să adoarmă, dar se trezesc mult mai devreme decât ar fi trebuit şi nu mai reuşesc să adoarmă.

Doi dintre indicatorii uzuali ai problemelor legate de somn sunt stresul şi îngrijorările. Unii oameni sunt extrem de vulnerabili, deoarece prezintă o reacţie extremă în faţa stresului, precum persoanele care sunt deprimate, cele care suferă de maladii cronice sau care se confruntă cu probleme dificile în viaţă, precum dificultăţile din relaţia de cuplu.

Alte cauze comune sunt bolile fiziologice care provoacă durere, zgomotul ambiental, depresia, lucrul în schimburi, consumul excesiv de cafea sau de alcool şi efectele secundare provocate de anumite medicamente. Insomnia apare cu o frecvenţă mult mai mare la persoanele în vârstă.

Odată identificate, problemele legate de somn pot fi agravate chiar de către convingerile şi comportamentele persoanelor afectate. Ele îşi fac adeseori griji mult prea mari referitoare la efectele lipsei somnului asupra propriului organism şi vor încerca să adoarmă, apelând fie la somnul din timpul zilei sau prelungindu-l pe cel de dimineaţă, afectând astfel bioritmul, fie apelând la diverse medicamente şi la alcool, considerând că această metodă îi va ajuta. Un cerc vicios format de stres şi lipsa somnului se creează în acest fel foarte repede şi el se perpetuează după ce factorii iniţiali au dispărut.

Insomnia produce o oboseală excesivă în timpul zilei, care poate să provoace accidente, infecţii recurente (lipsa somnului blochează sistemul imunitar), conduce la o slabă putere de concentrare, la irascibilitate, la diverse probleme profesionale şi în viaţa personală. În cazul copiilor, ea poate fi asociată cu un ritm lent de creştere.

Somniferele pot să fie prescrise doar pentru o scurtă perioadă de timp, după ce cauza declanşării insomniei a fost identificată, de exemplu în cazul în care o persoană a pierdut pe cineva drag sau a efectuat o călătorie foarte lungă cu avionul şi nu mai poate să doarmă din cauza diferenţei de fus orar.

În orice caz, medicii susţin că este recomandat să se încerce mai întâi suprimarea cauzei care a provocat insomnia, pentru a reveni la un somn normal, prin schimbări de comportament şi ale stilului de viaţă. De exemplu, asiguraţi-vă mai întâi că patul este confortabil şi că în dormitor este linişte şi întuneric. Încercaţi să respectaţi o anumită rutină, mergând la culcare şi trezindu-vă la aceleaşi ore, evitând somnul din timpul zilei. Încercaţi, totodată, să nu lucraţi sau să priviţi la televizor când sunteţi în dormitor.

Specialiştii promovează ideea evitării stimulentelor precum cofeina, nicotină şi alcool. Un program zilnic de exerciţii fizice, o ceaşcă de lapte cald înainte de culcare sau ceaiuri din plante naturale precum valeriană şi muşeţel pot fi şi ele de ajutor în combaterea eficientă a insomniei.... mai mult...[3]

Unelte personale
Trusa de unelte