Ilustrate

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Despre ilustratie

Conceptul de ilustratie nu este unul nou si totusi prezinta mereu o noutate. Asemenea unui monoclu aristocratic, focalizand doar anumite detalii, demne de a fi retinute, ilustratia va provoaca sa vedeti lumea prin alti ochi. Va propunem o viziune artistica asupra vietii de zi cu zi, cu toate neajunsurile si ratacirile ei. Ilustratia de presa, stirea ilustrata, sunt o provocare pentru stilul modern si rapid de viata....mai mult[1]

Sarbatori fericite
Sarbatori fericite[2]

Mesaje ilustrate

Mesajele ilustrate se mai numesc mesaje MMS (Multimedia Messaging Service). Serviciul MMS îţi permite să trimiţi şi să primeşti mesaje care includ obiecte multimedia (imagini, sunete, videoclipuri şi text formatat) prin intermediul telefonului mobil. Pentru a fi posibilă trimiterea şi primirea mesajelor MMS, abonamentul de reţea trebuie să includă serviciul de mesagerie ilustrată şi telefonul trebuie să conţină setările corecte pentru MMS. Aceste setări pot exista deja în telefon atunci când îl cumperi. Pentru cele mai multe telefoane, poţi să mergi la Serviciu de configurare telefon de pe acest site pentru a-ţi fi trimise setările într-un mesaj SMS. Există o limită stabilită de operator pentru dimensiunea maximă a unui mesaj ilustrat. Dacă încerci să trimiţi o imagine cu o dimensiune prea mare, ţi se va cere să o redimensionezi înainte de a o trimite.

Notă: De asemenea, pentru a putea vedea mesajele ilustrate, destinatarul trebuie să aibă un abonament care să includă serviciul MMS, precum şi setări MMS corespunzătoare....mai mult[3]

Cartofilie

Cartofilia este o ramură a filateliei care se ocupă cu colecţionarea, studierea şi expunerea cărţilor poştale ilustrate.

Timpul a transformat cartea poştală într-un veritabil document de epocă, fixând în acea bucăţica de carton viaţa reală, depunand marturia sa pentru a contempla, studia, analiza trecutul. Intr-o formă concisă ne vorbeşte despre evenimente, oameni, localităţi, rămânând o fereastră deschisă spre lumea istoriei si culturii. Dincolo de casele ce nu mai există, de peisajele dispărute, stă „memoria ilustratelor", uneori unicul document ce atestă prezenţa lor în trecutul noastră.

Cea mai timpurie carte poştală românească este datată (după ştampila poştală) în anul 1887, care a circulat din laşi spre Odesa. Este o carte poştală simplă, cu faţa verso destinată doar pentru mesaj. Pe faţa recto, în dreapta - marca fixă cu nominalul de 10 bani, obliterată de două ştampile poştale uzuale (laşi şi Sankt Petersburg).

Prima carte poştală ilustrată de producţie manufacturiera (necirculată) a fost concepută şi executată „manu propria” de către poetul Al. Macedonski în anul 1888. Prima carte poştală românească a fost pusă în vânzare la 29 august 1894, odată cu inaugurarea la Bucureşti a Expoziţiei cooperatorilor români, prilej cu care a avut loc şi prima expoziţie filatelică oficială. A fost tipărită pe trei variante de carton (roşu, galben şi albastru), avea un caracter festiv, ocazional, moment ce ni-l demonstrează textul însoţitor: „Bucureşti 1894. Amintire de la Expoziţia Cooperatorilor", reprezentând pavilionul expozitiei din Cismigiu.

În anul 1895 librăria lui Carol Muller pune în vânzare cărţi poştale ilustrate Souvenir de Bucarest şi Souvenir de Sinaia, cu 2 lei bucata, considerate de specialiştii români ca un prim set de cărţi poştale ilustrate litografiate din Bucureşti. Al doilea set este considerat cel ce poartă titlul Souvenir din Bucuresci.

Este necesar de menţionat că la dezvoltarea industriei de cartofilie au contribuit esenţial şi„particularii"care introduceau în circuitul poştal un număr semnificativ de cărţi poştale ilustrate (în special cu prilejul sărbătorilor de Crăciun, Paşte şi Anul Nou). Acest moment a determinat Poşta Română să emită circulara nr. 1855 din 1 februarie 1883, conform căreia respectiva instituţie deţinea monopolul asupra industriei de cartofilie.

Circulara nr. 43039 din 2 octombrie 1894 a marcat renunţarea Poştei Române la monopolul editării cărţilor poştale ilustrate, acceptând dezvoltarea acestui produs şi de către industria privată, permiţându-se francarea cu tariful de 5 bani. Astfel, dacă până la 1885 cărţile poştale ilustrate se expediau în plicuri cu tarif ca pentru scrisori, între anii 1885-1894 ele se francau cu 10 bani (dintre care Poşta Română - 5 bani), iar din 1894 s-a generalizat tariful de 5 bani. În anul 1905 comerţul cu cărţi poştale ilustrate avea o bază materială foarte sigură, drept urmare, în centrul Bucureştiului s-au deschis un şir de magazine specializate în cartofilie.

Majoritatea autorilor din România care au publicat materiale privind apariţia şi evoluţia cărţii poştale româneşti (în special cea de până la 1905), susţin că cercetarea acestui subiect trebuie să se bazeze pe documente primare cum ar fi: anunţurile, articolele şi reclamele din presa vremii referitoare la lansarea pe piaţă a unor cărţi poştale ilustrate cu diverse subiecte, documentele editurilor, librăriilor şi tipografiilor care au realizat cărţile poştale, colecţiile de carte poştală aflate la particulari şi în instituţiile de cultură, mărturiile unor martori oculari.

Incontestabil, indiferent de timp şi regim politic, cartea poştală, pe lângă celelalte rigori, întotdeauna a interesat ca imagine. Autorul imaginii rămâne a fi un „martor" al actului cultural ,fie că e vorba de fotograf, fie de pictor....mai mult[4]

Ilustrate si carti postale multimedia

Ilustrata Pasti
Ilustrata Pasti[5]


Cartile Postale Multimedia sau CD PostCards nu sunt o inventie noua, dar o data cu micsorarea dimensiunilor si cresterii capacitatii de stocare a unitatilor optice de genul CD si DVD, a devenit foarte usor ca aceste discuri sa fie aplicate direct pe cartile postale. Astfel, cartea postala multimedia isi pastreaza rolul de a transmite ganduri personalizate, dar si de a trimite ilustrate. De data aceasta ilustrate multimedia fie sub forma de slide show fie sub forma de film de prezentare, prezentari panoramice sau tururi virtuale....mai mult[2]

Unelte personale
Trusa de unelte