Iarba

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cum se face amenajarea gazonului (peluza)

In afara de gazonul amenajat pe suprafata stadioanelor si aeroporturilor, se poate realiza o suprafata cu iarba si pentru gradini, parcuri, in fata blocurilor, cu scop ornamental.

Cum se pregateste terenul pentru infiintarea unui gazon? Este necesar ca terenul respectiv sa fie sapat la adancimea de 20-30 cm si apoi nivelat bine cu grebla, in asa fel incat, la insamantare, stratul de deasupra al solului sa fie foarte maruntit si asezat (tasat). In caz contrar, semintele folosite, fiind marunte, se trecoara printre bolovani se nu vin in contact stans cu pamantul.

Ce plante se folosesc pentru gazon? Componentele de baza ale gazonului sunt graminele perene, care traiesc multi ani. Din cateva mii de specii de graminee cunoscute, se intrebunteaza, de obicei, pentru amenajarea gazonului, numai cateva.

Iata cele care se folosesc mai des pentru gazonul din pacuri si gradini: Agrostis stolonifera si Argostis tenuis (iarba campului), Festuca rubra (paisul rosu), Lolium multiflorum (raigrasul aristat), Lolium perenne (raigrasul englezesc, denumit si iarba de gazon), Poa pratensis (firuta), Phleum pratense (timoftica).

Cum se face insamantarea gazonului? Timpul se insamantare este sfarsitul verii, toamna sau primavara devreme. Semanatul gazonului se face prin imprastiere, cu mana, folosind un amestec de 2-3 specii de graminee. Prezentam cateva exemple de amestecuri, in functie de conditiile de temperatura, umiditate si lumina a suprafetei respective. ...mai mult[1]

Gazon artificial
Gazon artificial[2]

Gazon artificial terenuri de fotbal

Pe plan mondial se constata o migrare de la gazonul natural catre gazonul artificial, in special la terenurile de fotbal pentru amatori. Gazonul artificial sau sintetic ofera conditii asemanatoare de joc precum gazonul natural si aduce, in plus, diverse avantaje precum: costuri de intretinere zero, rezistenta sporita, posibilitatea de a folosi suprafata in orice anotimp.

Pentru terenurile pe care se practica exclusive fotbalul se recomanda un gazon artificial cu inaltimea minima a firului de 22 mm. Pentru terenurile cu destinatie polisportiva (fotbal si un alt sport) se recomanda un gazon artificial cu inaltimea maxima a firului de 22 mm.

Se recomanda alegerea unui tip de gazon al carui fir este realizat din POLIETILENA.

Avantajele gazonului din POLIETILENA sunt:

-Firul de gazon se rupe foarte greu

-Firul de gazon isi pastreaza culoarea de minim 10 ori mai mult decat cel din POLIPROPILENA

-Firul de gazon din POLIETILENA nu se deterioreaza in urma actiunii intense a razelor solare din timpul sezonului cald

-Pe firul de gazon din POLIETILENA nu se aluneca atunci cand se joaca in conditii de apa sau zapada

-Este o tehnologie disponibila abia din anul 2005 (fata de 1990)

-In cazul impactului cu genunchii sau coatele nu se zgarie si nu lasa vanatai

-Se recomanda atat pentru terenurile de amatori, cat si pentru cele de profesionisti.

Pentru un teren de minifotbal pentru amatori se recomanda alocarea unei suprafete de minim 600 mp, dimensiunile ideale fiind de 44 m x30 m adica 1320 mp....mai mult[3]

Gazon sintetic
Gazon sintetic[2]

Conditiile atmosferice din Romania si dificultatea intretinerii gazonului natural propun gazonul sintetic (cunoscut si sub denumirile de iarba sintetica, gazon artificial sau iarba artificiala) ca alternativa atractiva si convenabila pentru desfasurarea activitatilor sportive la standarde ridicate. ...mai mult[4]

Iarba artificiala este folosita in special pe terenurile de mini-fotbal, terase si amenajari particulare. Nu necesita intretinere suplimentara comparativ cu iarba naturala reducand substantial costurile.

Are urmatoarele avantaje:

- utilizabila tot timpul anului

- intretinere usoara

- rezistenta la umiditate

- rezistenta la actiunea UV. ...mai mult[5]

Unelte personale
Trusa de unelte