Gustari

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Gustare

Gustările sunt alimente preparate, uşoare, cu valoare energetică redusă, care se servesc înaintea meselor, între mese sau ca atare, pe platouri sau pe farfurii de gustări.

Gustarea întotdeauna trebuie să fie aranjată estetic.

Există mai multe tipuri de gustări, ca:

- gustări reci (sandvişuri, mezeluri, brânzeturi),

- gustări reci din crudităţi (salate de crudităţi),

- alte salate,

- gustări calde (sufleuri, pateuri, chiftele, etc.),

- gustări mixte.

Lipsa principiilor tonic aperitive în cazul gustărilor, le deosebeşte pe acestea de aperitive....mai mult[1]

Gustari sanatoase intre mese, pentru o silueta de invidiat!

O regula foarte importanta a alimentatiei corecte, dar care este adesea ignorata, spune ca trebuie sa mancam putin si des. Intre cele trei mese principale ale zilei trebuie sa se strecoare si cate doua "mese" intermediare, pe care le numim gustari.

Respectarea acestui principiu este esentiala daca iti doresti sa iti pastrezi o greutatea sau daca vrei sa slabesti. Micul dejun ar trebui sa fie cea mai consistenta masa a zilei, pentru a avea energie intreaga zi, dar si pentru ca pana seara sunt "arse" caloriile, ceea ce inseamna ca nu se vor depune sub forma de grasime.

Chiar daca gustarile dintre mese sunt benefice, conteaza ce si cat mananci, astfel incat gustarile sa nu se transforme in adevarate bombe calorice.

Iata ce este recomandat sa mananci pentru a avea energie intreaga zi, dar fara sa iti pui silueta in pericol, potrivit mayoclinic.com:

  • Gustarile pe baza de cereale integrale

Cerealele integrale sunt bogate in fibre si carbohidrati, ceea ce iti ofera o energie eliberata treptat. Spre deosebire de alimentele dulci, precum batoanele de ciocolata, batoanele energizante, dulciurile fainoase etc., care iti ofera energie pentru o perioada scurta de timp si care au si un numar foarte mare de calorii, gustarile pe baza de cereale integrale iti ofera satietate si elibereaza treptat energia.

Alege biscuitii dietetici si batoanele pe baza de cereale integrale sau chiar iaurturi, partial degresate, in care sa pui cerealele.

  • Fructe si legume

La fel ca si cerealele integrale, fructele si legumele contin fibre, dar si numeroase vitamine si minerale care iti completeaza necesarul zilnic de nutrienti. Fructele iti potolesc pofta de dulce si scapi in acest mod de tentatia prajiturilor si a altor produse cu un continut ridicat de zahar. ...mai mult[2]

Gustari sanatoase pentru prescolari

Fructe pentru copii
Fructe pentru copii[3]

Nici un copil nu este mai aglomerat decât preşcolarul. Preşcolarii sunt atât de activi şi plini de imaginatie încât nu e de mirare că li se face foame între mese şi au nevoie de o gustare.

Deşi creşterea în timpul perioadei preşcolare este mai lentă în comparaţie cu cea din primii 2 ani de viaţă, copiii preşcolari au nevoie de aproximativ 1200 – 1600 de calorii pe zi – calorii care ar trebui să provină dintr-un regim alimentar echilibrat ce include cereale, carne fără grăsime, fasole, lapte degresat, fructe şi legume.

Uneori e mai uşor de zis decât de făcut. Unii preşcolari nu mănâncă bine în timpul meselor. Alţii poate vor să mănânce, dar doar o anumită mâncare. Acesta poate duce la lipsuri de nutrienţi in regimul copilului. Dar gustările sănătoase, servite la un anumit interval orar pot compensa aceste lipsuri. Acest lucru îi poate ajuta pe copii să nu ajungă să le fie foarte foame şi să nu devină irascibili.

Sugestii creative

Forme amuzante Folosiţi un cuţit de prăjituri pentru a tăia brânza, legumele şi sandvichurile, realizând forme haioase şi irezistibile.

Creati! Faceti artă din mâncare. Încercaţi să creaţi nişte petale din felii de măr pe care să le aşezaţi lângă kiwi. Sau poate feţe haioase din mâncare, cu ochi de mure şi gura din banane.

Jucaţi-vă cu mâncarea! Transformati masa într-un joc. De exemplu, puteţi încerca “curcubeul de mâncare” în farfuria copilului. Lasaţi-l pe el să aleagă ce culori va mânca întâi. Data viitoare, puteţi încerca ceva asemănător cu forme diferite-pătrate sau triunghiuri....mai mult[4]

Unelte personale
Trusa de unelte