Glucoza

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Glucoza


Structura glucozei (formula de proiectii Fischer).
Structura glucozei (formula de proiectii Fischer).[1]

Glucoza este compusul organic, apartinând clasei monozaharidelor, care are formula chimica C6H12O6. Glucoza are o singura grupare alcool primar, comparativ cu fructoza care are doua grupari alcool primar. Este o aldohexoza (contine o grupare aldehid). Este principalul zaharid din sange si principala sursa de energie a organismelor. Este larg raspandita in majoritatea tesuturilor vegetale si animale. Glucoza constituie unitatea structurala a polizaharidelor precum amidonul, celuloza si glicogenul. A fost izolata in 1747 de catre Andreas Marggraf. Numele de glucoza a fost dat de Jean Dumas in 1838 si provine din grecescul glycos=dulce, zahar. Structura glucozei a fost descoperita la inceputul secolului de Emil Fischer. ... mai mult...[2]

Proprietati
Denumire chimica 6-(hidroximetil)oxan-2,3,4,5-tetrol
Sinonim dextroza
Abrevieri Glc
Formula C6H12O6
Masa moleculara 180,16 g/mol
Punct topire α -D-glucoza 156oC
β -D-glucoza 150oC
Numar CAS 50-99-7 (D-glucoza)
921-60-8 (L-glucoza)

Test de toleranta la glucoza

Termeni medicali care incep cu litera t

Descriere termen medical: Testul de toleranta la glucoza pe cale orala (TTGO) - se indica in urmatoarele situatii: 1. Cand laboratorul arata valori ale glicemiei a jeun intre 100 si 125 mg/dl; 2. La persoane cu risc diabetogen crescut, indiferent de valoarea glicemiei a jeun (ereditate diabetica certa, obezitate, femei care au nascut copii cu greutatea peste 4000 g); 3. Pentru diagnosticul DZ (Diabet Zaharat) gestational si in orice alta situatie ce ridica suspiciunea de DZ.

TTGO se efectueaza si se interpreteaza dupa criterii OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii): - cu trei zile inainte de testare se indica o alimentatie cu cel putin 150 g de glucide (deci nu post sau cura de slabire). - TTGO se efectueaza dimineata, in repaus, dupa minim 8 ore de repaus caloric (post nocturn). - in ziua efectuarii TTGO, se recolteaza sange venos pe anticoagulant pentru dozarea glicemiei a jeun din plasma rezultata; imediat dupa aceasta subiectul va trebui sa ingere o solutie formata din 75 g de glucoza pulvis dizolvata in 300 ml de apa (concentratie 25%) in decurs de 5 minute. Dupa doua ore se repeta prelevarea de sange in acelasi mod. Dozarea glicemiei se face prin metoda enzimatica, cu glucozoxidaza.

Interpretarea rezultatelor se face in functie de valoarea glicemiei la 2 ore: - glicemie <140 mg/dl = normal - glicemie 140-199 mg/dl = scaderea tolerantei la glucoza (STG) - glicemie ≥200 mg/dl = DZ.

In prezent, se considera ca efectuarea TTGO nu aduce beneficii notabile fata de glicemia a jeun. Totusi, se considera ca este util la:

1. Orice individ in varsta de peste 45 de ani (cu repetare din 3 in 3 ani). 2. Subiecti cu risc crescut pentru DZ: a) persoane cu ereditate sigura la rude de gradul I; b) supraponderali si obezi; c) femei care au nascut copii macrosomi (≥4000 g la termenul de 9 luni) sau au fost diagnosticate cu diabet gestational; d) hipertensivi (≥140/90 mmHg); e) subiecti cu HDL ≤35 mg% si/sau trigliceride ≥250 mg%; f) pacienti cu STG sau MGB (modificarea glicemiei bazale - glicemie a jeun de 110-125 mg/dl) diagnosticati in prealabil. Sinonim: STG, TTGO. ... mai mult...[3]

Unelte personale
Trusa de unelte