Funciare

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. anif.ro
  2. studentie.ro

Cuprins

Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare

Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, în calitate de concesionar al lucrărilor de îmbunătăţiri funciare din domeniul public al statului, are următorul obiect de activitate:
administrarea, întreţinerea, repararea şi exploatarea lucrărilor de irigaţii, desecări-drenaje, combaterea eroziunii solului, îndiguiri, baraje şi altele asemenea, inclusiv apărarea împotriva inundaţiilor şi gheţurilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice din amenajările proprii;
realizarea programelor de investiţii privind studiile, proiectarea şi execuţia lucrărilor de îmbunătăţiri funciare;
asigurarea asistenţei tehnice în întreţinerea şi exploatarea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare de către persoane juridice şi fizice, precum şi de asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii;
desfăşurarea de activităţi de import-export, cooperare internaţională în domeniul îmbunătăţirilor funciare, comercializare de echipamente de irigaţii, echipamente şi utilaje agricole, tehnologii şi servicii pentru necesarul propriu;
realizarea şi funcţionarea sistemului naţional de supraveghere, evaluare, prognoză şi avertizare privind efectele economice şi ecologice ale lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, parte componentă a sistemului naţional de monitorizare pentru protecţia mediului;
organizarea, realizarea, păstrarea şi ţinerea la zi a cadastrului de îmbunătăţiri funciare;
activităţi de propagandă, de informare directă şi de sensibilizare a utilizatorilor de apă pentru irigaţii, în scopul transferului către aceştia a managementului aplicării udărilor.

Suprafeţele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare
Amenajări de irigaţii - 3.077.069 ha din care:
- cu udare prin aspersiune - 2.761.803 ha
- cu udare prin brazde - 263.026 ha
- cu udare prin inundare (orezării) - 52.240 ha
- staţii de pompare de irigaţii:3.210 buc
- staţii de pompare reversibile irigaţii-desecare: 41 buc
Amenajări de desecare - 2.950.451 ha din care:
- gravitaţional - 1.521.268 ha
- cu pompare - 1.429.183 ha
- staţii de pompare de desecare: 699 buc
Drenaje - 246.539 ha
Amenajări pentru combaterea eroziunii solului - 2.210.234 ha
Suprafeţe cu lucrări de apărare împotriva inundaţiilor prin:
- diguri la Dunăre şi râuri interioare - 821.204 ha
- baraje de atenuare a viiturilor - 190.904 ha
... mai mult...[1]


Cartea funciară

Fondul funciar

Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului

Apartine de: � Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti

Adresa: B-dul Marasti nr. 59, Sector 1, Bucuresti E-mail: post@info.usamv.ro
Telefon: +4(021)318.22.66

Grupul de discutii de la Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului


Descriere:

In anul 1886 au inceput sa se pgreenea la Scoala Superioara de Agricultura (astazi Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti), primele cursuri de pregatire a studentilor in Domeniul Imbunatatirilor Funciare. Aceste cursuri faceau parte din programa analitica a disciplinei de Geniu Rural. Titularul cursului era Florian Pomponiu, Profesor de Matematica si Geniu Rural.
In anul 1910 s-a promulgat Legea pentru punerea in valoare a pamanturilor din zona inundabila a Dunarii, iar in cadrul Ministerului Agriculturii si Domeniilor s-a infiintat Serviciul Special de Imbunatatiri Funciare, condus de inginerul Anghel Saligny. In acest cadru si-au desfasurat activitatea absolventii Sectiei de Geniu Rural din acea perioada.
Activitatea de Imbunatatiri Funciare din Romania acelor ani s a amplificat. In consecinta, in anul 1934 a luat fiinta, in cadrul Facultatii de Agronomie din Bucuresti, prima Sectie de Geniu RuraI din Romania. Facultatea de Agronomie, din care facea parte si Sectia de Geniu Rural, a trecut in anul 1938 la Scoala Politehnica din Bucuresti. Aici absolveau anual 10 - 15 ingineri de Geniu Rural.
In anul 1948 s-a infiintat, la Galati, prima Facultate de Imbunatatiri Funciare din Romania. Primul decan al Facultatii de Imbunatatiri Funciare de la Galati a fost Profesorul I. M. Gheorghiu. Aici au fost transferati si studentii care urmau Sectia de Geniu Rural in cadrul Facultatii de Agronomie a Scolii Politehnice din Bucuresti. Aceasta facultate a functionat initial in cadrul Institului Agronomic, dupa care a fost transferata la Institutul Politehnic, pentru ca in anul 1952 sa fie mutata la Iasi in cadrul Institutului Agronomic "Ion Ionescu de la Brad". In anul 1962 Facultatea de Imbunatatiri Funciare de la Iasi s a transformat in sectie a Facultatii de Constructii care apartinea de Institutul Politehnic "Gh. Asachi". Tot in acest an s au infiintat inca doua sectii de Imbunatatiri Funciare, una la Timisoara in cadrul Institutului Politehnic "Traian Vuia" si una la Bucuresti in cadrul Institutului de Constructii.
anul 1998 s a infiintat in cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti specializarea Cadastru cu durata de 3 ani. Aceasta specializare a functionat initial in cadrul Colegiului Agricol al Universitatii. In prezent, Specializarea de Cadastru este integrata cadrul facultatii noastre.
Din anul universitar 2001 - 2002 in Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului functioneaza doua colegii noi. Este vorba de Colegiul de Organizarea si Economia Constructiilor si Colegiul de Amenajarea Teritoriului Agricol. Ambele colegii fac parte din domeniul Constructii.

Contact:
Adresa Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterninara: B-dul Marasti nr. 59, Bucuresti
Telefon Direct 3183075, Centrala 3180253 sau 3180256, interior 242,
Email: alexe@ecoland.ro
... mai mult...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte