Emigrare

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Emigrare


Prin procesul de emigrare se ofera posibilitatea strainilor sa obtina toate drepturile cetatenesti, inclusiv cetatenia tarii respective.

Tipuri de emigrare
Emigrarea umanitara (azil, refugiere)
Este acceptata doar pentru categoria de persoane a caror viata este în pericol în tara natala sau de rezidenta. Fiecare caz în parte este studiat conform normelor de tratare a refugiatilor impuse de O.N.U. În general cetatenii cu nationalitate româna nu mai pot invoca acest procedeu de emigrare deoarece Romania este acceptata ca o tara democratica. In acest caz, daca solicitati azil, puteti primi dupa o perioada de timp dreptul temporar de munca în tara respectiva. Daca solicitarea azilului nu s-a bazat pe fapte conforme cu normele O.N.U., cererea de azil va fi respinsa si se va proceda la deportarea ("deportarea" va face ca timp de 10 ani sa nu mai capatati nici un fel de viza în majoritatea tarilor). In majoritatea tarilor, rezolvarea cererii de azil se face rapid si astfel de foarte multe ori nu mai capatati, pana la solutionarea cazului, dreptul la munca temporara.
Emigrarea oamenilor de afaceri (investitor)
Este acceptata pentru categoria de persoane care dispun de sume importante ( peste 500.000$ USA) si pe care isi propun sa le investeasca într-o afacere proprie sau sa devina actionari la o afacere deja existenta în tara de emigrare. De asemenea, banii trebuie sa provina din afaceri sau investitii anterioare si sa fie liberi de orice debit. O alta conditie de emigrare este monitorizarea emigrantului pe parcursul a 2 ani pentru a se vedea daca a respectat cerinta de a realiza o afacere proprie sau de a participa la una deja existenta.
Emigrarea prin sponsorizare
Se poate face doar de persoanele care au rude foarte apropiate în tara unde doresc sa emigreze (sot(ie), logodnic(a), parinti, copii). Astfel, ruda va trebui sa îsi ia angajamentul si sa faca dovada fondurilor necesare de întretinere a emigrantului sponsorizat. Întretinerea emigrantului se va face pâna la obtinerea de catre acesta a cetateniei( sau timp de 10 ani pentru Canada).
Emigrarea prin contract de munca
Este posibila doar în Statele Unite. Este necesar un contract de munca din partea unei Companii Americane, contract ce trebuie sa aibe aprobarea data de U.S.Department of Labour (aprobare ce arata ca strainul angajat nu ia locul nici unui american). Pe baza acestui contract se obtine viza permanenta de munca, iar dupa 1 an de munca în Statele Unite se poate cere rezidenta permanenta (Green Card-ul).
Emigrarea persoanelor independente
Este posibila pentru orice persoana care îndeplineste sistemul de evaluare impus de Ministerul de Emigrare a tarii respective. Sistemul de evaluare în vederea emigrarii este general valabil, indiferent de nationalitate, etnie, sex, religie. Daca se îndeplineste punctajul de emigrare, cazierul este curat, starea de sanatate este corespunzatoare, atunci se poate depune dosarul de emigrare, se platesc taxele aferente, si cu certitudine se emigreaza în intervalul de timp specificat de fiecare tara. Emigrarea se face cu întreaga familie dependenta de titularul cererii de emigrare (sot(ie) si copii necasatoriti pâna în 19 sau 18 ani). Titularul cererii de emigrare este persoana din familie care va trebui sa întruneasca punctajul cerut pentru emigrare, ceilalti dependenti nu. În momentul emigrarii, toti membrii familiei obtin rezidenta permanenta a tarii respective, deci toate drepturile cetatenesti. Rezidenta isi pierde valoarea daca nu este folosita cel putin 6 luni pe an in tara in care s-a emigrat. Dar, dupa ce se obtine cetatenia tarii în care s-a emigrat, atunci aceste drepturi sunt pe viata. De asemenea, nu pierdeti cetatenia româna. Emigrarea se poate face doar din tara în care locuiti legal ( tara de nastere sau de rezidenta). Nu este posibil sa emigrati de pe teritoriul tarii de emigrare. Exceptie face Noua Zeelanda unde aveti posibilitatea de a pleca ca vizitator, obtinand un permis de munca si dupa cel putin 1 an de zile puteti depune dosarul de emigrare.
Nu puteti emigra in, daca :

- SUA: Nu aveti liceul sau o scoala profesionala de 2 ani terminate.

- CANADA: Nu aveti minim un an vechime în munca, sau daca nu detineti cunostinte minime de limba engleza si limba franceza franceza.

- AUSTRALIA: Nu aveti minim 12 clase terminate si vechime de minim 2 ani de munca, nu aveti cunoastiite medii de limba engleza,si aveti peste 35 de ani.

- NOUA ZEELADA: Nu aveti minim 2 ani de vechime în munca, nu aveti liceul sau o scoala profesionala terminata, nu aveti cunostinte medii de limba engleza;... mai mult...[1]

Loteria vizelor


CERINŢE PENTRU PARTICIPARE: Pentru DV-2009, persoanele născute în următoarele ţări* NU s-au calificat să aplice pentru program deoarece aceste ţari au trimis mai mult de 50.000 de imigranţi către SUA în ultimii cinci ani: BRAZILIA, CANADA, CHINA (continentală), COLUMBIA, REPUBLICA DOMINICANĂ, ECUADOR, EL SALVADOR, GUATEMALA, HAITI, INDIA, JAMAICA, MEXIC, PAKISTAN, FILIPINE, PERU, POLONIA, RUSIA , COREEA DE SUD, MAREA BRITANIE (cu excepţia Irlandei de Nord) şi teritoriile sale dependente şi VIETNAM. Persoanele născute în Regiunea Adminstrativă Specială HONG KONG, Regiunea Administrativă Specială MACAU şi TAIWAN se califică în cadrul programului. Departamentul de Stat a implementat înregistrarea electronică începând cu programul DV-2005, în scopul de a face programul Diversity Visa mai eficient şi mai sigur. Departamentul utilizează tehnologie specială şi alte mijloace pentru a îi identifica pe cei ce comit fraude în scopul imigrarii ilegale sau pe cei care trimit mai multe înregistrări'.

• Aplicantul trebuie să fie nativ al uneia dintre ţările menţionate în " Lista ţarilor pe regiuni geografice, ai căror cetăţeni se califică." Nativ al unei ţari care se califică: În cele mai multe cazuri aceasta înseamnă ţara în care aplicantul s-a născut. Totuşi, există alte două posibilităti pentru a vă putea califica. În primul rand, dacă v-ati născut într-o ţară care nu participă la program dar soţul/soţia dvs. este născut(ă) într-o ţară care participă, puteti face apel la ţara în care s-a născut soţul/soţia dvs., cu condiţia ca atat dvs. cat si soţul/soţia dvs. să primiti vize şi să intrati simultan în Statele Unite. In al doilea rand, dacă sunteti născut(ă) într-o ţară care nu se califică, dar nici unul din părinţii dvs. nu este născut sau nu a locuit în acea ţară cand v-ati nascut dvs., puteti face apel la una din ţarile în care s-au născut părinţii, dacă este o ţară ai căror nativi se califică în programul DV-2009. • Aplicantul trebuie să îndeplinească cerinţa de educaţie sau de experienţă în muncă a programului "Diversity Visa". Educaţie sau experienţă: Dumneavoastra trebuie să aveti SAU diplomă de bacalaureat SAU doi ani de experienţă în ultimii cinci ani într-o ocupaţie care presupune cel puţin doi ani de calificare sau experienţă pentru a profesa. Dovada experienţei profesionale se face cu cartea de muncă. Pentru a determina calificarea pe baza experienţei profesionale se va folosi baza de date O*net On Line a Departamentului Muncii al SUA: www.onetcenter.org. Pentru mai multe informatii despre experienta, citeste continutul website-ului indicat. Dacă nu întruniti aceste cerinţe, NU ar trebui să trimiteti o scrisoare de participare la programul DV.... mai mult...[2]


Emigrare în Canada

Sunt hotărăt. Vreau să emigrez. Ce am de făcut ? Canada are nevoie de imigranţi. Nu toţi candidaţii sunt însă acceptaţi. Se face o selecţie. Completaţi formularul de selecţie online pe www.emigrarecanada.ro, sau la oricare birou VIA Canada Vom compara datele dvs cu cerinţele pentru emigrare. Vă vom convoca la un interviu, dacă îndepliniţi cerinţele. La interviu, vom verifica informaţiile dvs. Vom solicita ulterior să probaţi aceste informaţii, prin acte. Veţi face o vizită medicală. Vi se va verifica cazierul. Dacă nu sunt probleme, vi se va elibera viza de emigrare. Viza vă permite să intraţi în Canada ca imigrant. La sosire, intraţi într-un program de ajutor oferit noilor veniţi. Ajutorul vizează găsirea unei locuinţe, ocuparea unui loc de muncă. Aveţi acces gratuit la şcoală de limbă engleză / franceză. ... mai mult...[3]


CHESTIONAR DE 53 DE ÎNTREBĂRI PENTRU A INTRA SAU IEŞI DIN MAREA BRITANIE

Toate persoanele care intră în Marea Britanie sau care îi părăsesc teritoriul, sunt obligate să răspundă unei liste de 53 de întrebări, menite să ajute autorităţile în lupta cu terorismul. Noile măsuri vor aduce scumpiri ale bieltelor de călătorie şi cozi imense la îmbarcare. Informaţiile vor fi cerute călătorilor când îşi achiziţionează biletele, şi se vor referi la detalii privind situaţia financiară a persoanei respective, date de contact şi adresa unde călătorul îşi va petrece vacanţa, adresa de email, numărul de înmatriculare al maşinii cu care circulă, etc. Noile măsuri de protecţie, în aeroporturi, centre comerciale şi porturi, au fost anunţate de primul ministrul Gordon Brown, iar informaţiile astfel obţinute vor fi transmise poliţiei, vămii, serviciului de securitate şi cel de imigraţie cu 24 de ore înainte ca zborul sau călătoria să aibă loc. Potrivit acestor noi reguli, oricine este considerat dubios de către autorităţi, poate fi întors din drum la intrarea pe aeroport sau în gară. Persoanele care au la dosar doar amenzi de viteză le poate fi interzisă părăsirea ţării.

Cele 53 de întrebări la care călătorii trebuie să răspundă: 1. Nume 2. Sex 3. Data naşterii 4. Naţionalitate 5. Documentele de călătorie 6. Seria şi numărul documentelor de călătorie 7. Ţara emitentă a documentelor de călătorie 8. Data la care documentele expiră 9. Numărul de înregistrare a vehiculului folosit pe parcursul călătoriei 10. Locul naşterii 11. Data de emitere a documentelor de călătorie 12. Viza de Marea Britanie sau data la care expiră intrarea în ţară 13. Numărul rezervării (privind călătoria) 14. Data rezervării 15. Datele corespunzătoare călătoriei 16. Numele sub care călătoreşte persoana (dacă diferă de numele de la întrebarea 1) 17. Numele persoanelor înregistrate pe aceeaşi rezervare 18. Adresa (domiciliu) 19. Dovada posibilităţii achitării costurilor de călătorie (numărul cărţii de credit) 20. Adresa unde se trimite factura 21. Date de contact (număr de tel. unde persoana poate fi contactată în timpul călătoriei) 22. Itinerariul călătoriei 23. Informaţii privind zborurile efectuate recent 24. Agenţia de turism folosită 25. Numele agentului care i-a vândut serviciile 26. Dovada rezervării împreună cu vreo altă persoană 27. Situaţia rezervării călătoriei(în aştepatre sau confirmată) 28. Detalii ale pasagerilor aflaţi pe aceeaşi rezevare, dar cu un alt traseu 29. Adresa de email 30. Numărul biletului de călătorie şi data emiterii 31. Informaţii pe care agentul de turism la consideră relevante 32. Numărul biletului de călătorie 33. Locul rezervat 34. Data la care biletul a fost emis 35. Neprezentare la bordul avionului sau la servicii de imigrare 36. Numărul bagajelor 37. Detalii privind posibilitatea schimbării datelor de călătorie 38. Numele celor cu care persoana în cauză călătoreşte 39. Este persoana în cauză minor neînsoţit? 40. Persoana care a făcut rezervările 41. Toate schimbările pe care le-au suferit datele călătoriei 42. Numărul persoanelor care călătoresc împreună 43. Tipul biletului (clasa business sau economic) 44. Biletul este dus-întors sau nu ? 45. Orice altă informaţie biografică 46. Costul călătoriei 47. Ora îmbarcării 48. Numărul locului înscris pe bilet 49. Câte bagaje va avea persoana respectivă? 50. Iniţialele agentului care face îmbarcarea 51. Indicatori călătorie 52. De unde a plecat iniţial călătorul? (dacă este vorba de o călătorie de tranzit) 53. Detalii asupra persoanelor care călătoresc împreună (rude sau prieteni).[4]

Unelte personale
Trusa de unelte