Ecografii

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Ecografii

Tehnica permitand vizualizarea unor organe interne sau a unui fat cu ajutorul ultrasunetelor. Ecografia este folosita si in imageria interventionala pentru a dirija gesturile punctiei sau biopsiei. In blocul operator, ea poate ghida explorarea chirurgicala, inclusiv pe cea a leziunilor creierului sau a maduvei spinarii; datorita simplitatii si a calitatii sale de a nu vatama, ecografia este adesea primul examen practicat pentru stabilirea unui diagnostic.
Tehnica - Ecografia este practicata in doua modalitati: unidimensionala si bidimensionala. Prima modalitate, foarte putin utilizata, indica printr-un traseu structurile intalnite de catre fasciculul de ultrasunete in lungimea unei linii drepte. A doua, cea mai obisnuita, da imagini anatomice in doua dimensiuni. In acest caz se vorbeste de ecotomografie. O sonda este pusa pe piele sau este introdusa intr-o cavitate naturala (vagin sau rect). Ea este dotata cu un emitator de ultrasunete (unde acustice nepercepute de urechea umana) care traverseaza organele, dar sunt reflectate in parte atunci cand intalnesc o modificare a densitatii tesuturilor. Exista mai multe tipuri de sonde: - Sondele utilizate pe cale externa sunt plasate pe corpul pacientului deasupra regiunii de explorat. - Sondele endocavitare (utilizate pe cale interna) sunt indroduse fie in vagin (ecografie endovaginala pentru explorarea micului bazin), fie in rect (ecografie endorectala pentru explorarea prostatei), fie in esofag (ecografia endoesofagiana sau transesofagiana pentru explorarea inimii). - Sondele miniaturizate, introduse prin cateterism in vase, permit ecografia intravasculara. Ultrasunetele, care se propaga usor in medii lichide si nu sunt reflectate de acestea, sunt oprite de aer si de oase. De aceea ecografia este putin sau deloc indicata in examinarea creierului, plamanilor, intestinelor sau a oaselor. Plecand de la ultrasunetele reflectate, ordinatorul produce imagini care pot fi fotografiate. Medicul, comparand diferitele planuri, interpreteaza cliseele.
Desfasurare - Dupa zona de explorat, pacientul este lungit pe spate sau pe o parte, cu toracele sau abdomenul dezgolit. Ecografia endovaginala se desfasoara in pozitie ginecologica (genunchii indoiti si departati, picioarele puse pe suporti). Pentru ecografiile efectuate din exterior, zona este in prealabil unsa cu gel pentru a favoriza transmiterea ultrasunctelor. Medicul aplica atunci sonda si o deplaseaza observand continuu organele studiate pe ecranul sau de control. El poate da imediat indicatii privind rezultatul. Unele ecografii necesita ingerarea unei cantitati suficiente de apa pentru a umple vezica, care astfel nu apare, alte ecografii fiind facute pe nemancate sau cu ingerarea unui preparat destinat reducerii cantitatii de gaze intestinale Examenul este nedureros si dureaza intre 10 si 20 minute.
Efecte secundare - Ecografia este o metoda de imagerie medicala putin costisitoare, care nu necesita nici pregatirea speciala a pacientului, nici spitalizarea sa. Ea nu comporta riscul razelor X. Nu exista vreun efect secundar cunoscut.
Sinonom: ultrasonografie.[1]

  • -ecograf de ultima generatie cu posibilitati de a efectua ecografie generala adulti ,urologica, ginecologica si obstetricala aparatul are softuri integrate pentru orice tip de investigatie: obstetrica-ginecologie, ecografie abdominala si pentru diagnosticarea cu precizie a afectiunilor organelor vitale: rinichi, ficat, creier, etc); ... mai mult[2]
thumb

Cabinetele PoeMedica ofera posibilitatea mai multor tipuri de investigatie ecografica din domeniile patologiei ginecologice si obstetricale, afectiunilor abdominale, patologiei mamare etc.

  1. ecografie abdominala generala
  2. ecografie ginecologica transabdominala
  3. ecografie ginecologica transvaginala
  4. stabilirea diagnosticului de sarcina in primul trimestru
  5. urmarirea sarcinii in trimestrele II si III
  6. biometrie fetala
  7. elemente de morfologie fetala
  8. controlul ecografic al montarii dispozitivelor intrauterine (sterilet)
  9. ecografia glandei mamare
  10. histerosonografie cu solutie salina ... mai mult[3]

Ecografia fetala

O ecografie fetala reprezinta un test efectuat in timpul sarcinii care utilizeaza fascicule de ultrasunete reflectate pentru a realiza o poza a fatului, a organului care inconjura fatul (placentei) si a lichidului care scalda fatul (fluidului amniotic). Aceste fascicule de ultrasunete reflectate realizeaza o imagine care poate fi vazuta pe un monitor. Imaginile, care pot fi si colorate sunt denumite sonograme, ecograme sau scanari si pot fi salvate ca si o parte a inregistrarilor copilului.
Ecografia fetala reprezinta metoda cea mai sigura de a detecta afectiunile fatului si pentru a obtine informatii despre fat, ca de exemplu marimea si pozitia. Nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiatii care ar putea sa dauneze fatului. Se poate realiza precoce din saptamana 5 de sarcina. Sexul fatului poate sa fie determinat cateodata in jurul saptamanii 18 de sarcina.... mai mult[4]

Ecografia abdominală

Pentru ecografia abdominală pacienţii trebuie să se prezinte cu stomacul şi intestinul gol. De regulă e suficient să vină după cel puţin 6 ore de la ultima masă. Cel mai bine deci se face ecografia dimineaţa pe nemâncate. Este interzis consumul băuturilor carbogazoase sau a băuturilor îndulcite cu zahăr înainte de examinare. Pentru obţinerea unor imagini de şi mai bună calitate în ecografia abdominală este indicat ca, în preziua examinării, pacienţii să ia 1-2 plicuri de SMECTA dizolvată în puţină apă. Pentru buna vizualizare a abdomenului inferior este bine ca vezica urinară să fie plină ( =pacienţii să nu urineze un timp înainte de examinare). Pentru anumite afecţiuni ale colecistului este bine ca pacienţii să vină cu două ouă fierte: uneori va fi nevoie ca o primă examinare să fie repetată după consumul lor.... mai mult [5]

Ecografia transvaginală

Ecografia transvaginală este una din cele mai fidele şi fine metode de diagnostic în ginecologie şi obstetrică. Această metodă asigură diagnosticul precoce de sarcină, precum şi diagnosticul de fineţe în bolile uterului şi anexelor.

Ecografia cu sondă transvaginală dă posibilitatea efectuării de investigaţii cum ar fi histerosonografie. ... mai mult[6]

Unelte personale
Trusa de unelte