Drumuri

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Drumuri

Drumul este o amenajare terestră destinată deplasării persoanelor sau a unor mijloace de transport.

Un drum pavat din oraşul roman Pompei
Un drum pavat din oraşul roman Pompei


Istoric

Primele cărări bătătorite au fost cele făcute de animalele care migrau. Aproximativ în anii 10,000 îdH, aceste poteci aspre au fost folosite de vânătorii nomanzi care urmau aceste turme.
Pavaje ale străzilor au fost găsite la primele aşezări umane în jurul anilor 4.000 îdH.
În antichitate Egipteni au construit un drum pavat care să îi ajute să transporte materiale de construcţii pentru construirea Marilor Piramide aproximativ în 3000 îdH.
În China Antică s-a construit un sistem de drumuri vast, având în componenţă unele drumuri pavate, acestea s-au construit din anii 1.100 îdH înainte. În anii 20 dH., reţeaua de drumuri a Chinezilor avea până la 40.000 km.
Sistemul de drumuri al Incaşilor era format din drumuri făcute pentru curierat. Maiaşi şi Aztecii au avut o reţea măreaţă de drumuri pavate în Mexic înainte ca Europenii să descopere Noua Lume.
În antichitate, transportul pe râuri a fost cu mult mai uşor şi rapid decât cel pe drum, având în vedere costul construcţiei drumurilor şi diferenţele de capacitatea de a căra ale căruţelor şi ale barjelor de pe râuri. Un hibrid al transportului pe drumuri şi al celui pe bărci a fost barca trasă de cai, în care calul urma o potecă pe malul râului.
Din 300 îdH, Imperiul Roman a început construcţia de drumuri din piatră, făcând Drumuri Romane în toată Europa şi Africa de Nord, pentru a-şi susţine campaniile militare.
Construcţia şi întreţinerea drumurilor în Marea Britanie a fost tradiţional facută de parohiile locale. Starea proastă a drumurilor a dus la formarea primului trust care să construiască drumuri 'Turnpike Trusts' în 1706. În cele din urmă au ajuns să fie aproximativ 1.100 Trusturi în Marea Britanie şi aproximativ 38,000 km de drumuri facute după metode inginereşti ale acestora.
În timpul Revoluţiei Idustriale, calea ferată s-a dezvoltat ca o soluţie la problemele drumurilor. În loc să se încerce construirea unei suprafeţe de rulare puternice deasupra întregului drum căruţele au fost făcute să meargă fie pe şine fie pe făgaşe care puteau fi făcute din materiale mai rezistente.
Astăzi, drumurile sunt aproape exclusiv făcute să permită circulaţia automobilelor şi altor mijloace de transport cu roţi. În majoritatea ţărilor, transportul mărfurilor pe drumuri este cel mai des folosit. De asemenea, în majoritatea ţărilor dezvoltate, drumurile sunt împărţite în benzi pentru a asigura o mişcare liniştită şi în siguranţă a traficului.

Condusul pe stânga sau pe dreapta

Un drum cu trafic mare cu o singură bandă în New Delhi, Delhi. În India, partea de condus este în stânga drumului
Circulaţia traficului pe partea dreaptă sau stângă depinde de ţară. În ţări unde se conduce pe dreapta semnele de circulaţie sunt în majoritatea cazurilor pe partea dreaptă a drumului, în sensurile giratorii vehicolele merg în direcţia opusă ceasului, şi pietonii care sunt pe trecere de pietoni pe un drum cu două sensuri de mers ar trebui să se uite mai întâi în partea stângă. În ţările unde traficul este pe stânga se aplică opusul acestora.
Fluxul traficului şi proiectarea drumurilor în ambele cazuri sunt imagini în oglindă una celeilalte.

Proiectarea

Proiectarea drumurilor constă din două aspecte tehnice:
proiectarea geometrică a drumului
proiectarea suprastructurii acestuia Vezi şi: şosea
Înafară de acestea doua componente tehnice ale proiectării, mai sunt cele de mediu, cele de planificare şi cele juridice foarte importante

Clasificarea drumurilor în România

4. 1. După proprietarul lor
Drumurile se pot clasifica în drumuri publice sau drumuri private.
4. 1. 1. Drumurile publice
Acestea sunt drumuri naţionale, drumuri judeţene, drumuri comunale, străzi urbane (4 nivele) şi străzi rurale (2 nivele).
Drumurile publice în România sunt clasificate în ordinea importanţei şi traficului în urmatoarea ordine:
Autostradă ( pl. autostrăzi) - culoare: verde; prescurtare: A urmată de un număr
Drumuri rapide (sau drum expres) - culoare: roşie; prescurtare: DN urmată de unul sau doua numere opţional şi litere
[1]
4. 1. 2. Drumurile private
Private (sau de exploatare) sunt drumuri agricole, forestiere, miniere, etc.
4. 2. Dupa suprafaţa de rulare
Drumuri de pământ (amenajate sau neamenajate)
Drumuri de pământ ameliorat
Drumuri pietruite
Drumuri cu îmbracăminţi semipermanenete
Drumuri cu îmbracăminţi permanente.... mai mult...[1]


Starea drumurilor

  • Starea drumurilor, Drumuri nationale cu circulatia intrerupta , Drumuri nationale cu circulatia ingreunata , Starea partii carosabile , Evenimente rutiere , Starea timpului , Temperaturi ... mai mult[2]
Unelte personale
Trusa de unelte