Curiozitati

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Categorii de curiozitati

  1. Curiozitati (30)
  2. Curiozitati animale (16)
  3. Curiozitati calculatoare (1)
  4. Curiozitati culinare (1)
  5. Curiozitati despre corpul uman (2)
  6. Curiozitati despre pasari (3)
  7. Curiozitati despre sport (2)
  8. Curiozitati elemente vitale (1)
  9. Curiozitati geografie (4)
  10. Curiozitati internet (3)
  11. Curiozitati IT (3)
  12. Curiozitati lingvistice (2)
  13. Curiozitati Marketing/Advertising (1)
  14. Curiozitati matematica (1)
  15. Curiozitati monumente istorice (2)
  16. Curiozitati Orase din Romania (4)
  17. Curiozitati plante (1)
  18. Curiozitati telefonia mobila (1)... mai mult...[1]

Curiozităţi ale limbii române

Cuvinte lungi din limba română: ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE (25 de litere) este cel mai lung cuvânt din DEX'98. Există însă cuvinte mult mai lungi. Unii termeni medicali sau din chimie pot ajunge chiar la peste 30 de litere. Iată câteva exemple:

DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZĂ (36 de litere) ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITĂ (32 de litere) GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere) DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere)

Cea mai lungă denumire de localitate din România ar putea fi: Staţiunea Climaterică Sâmbăta (27 de litere), un sat din jud. Braşov.

Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt: Constantineşti (14 litere)

Cea mai scurtă denumire de localitate din România: Ip (2 litere)

Cele mai lungi cuvinte alcătuite dintr-o singură silabă: ŞTREANG, TRUNCHI, CHIOMPI, GHIONŢI, STRÂMŢI, STRÂNGI, STRÂNŞI, STRICŢI, SCONCŞI, SFINCŞI, PROMPŢI, STRÂMBI, SCHIMBI, SCHINGI, ŞCHIOPI, ZBENGHI (7 litere)

Cel mai lung cuvânt alcătuit doar din vocale: UIUIU (5 litere)

Cel mai lung cuvânt care conţine o singură consoană: ACIOAIEI (8 litere)

Cele mai lungi cuvinte care conţin aceeaşi consoană: CIOCOAICEI, LĂLĂIELILE, LILIALULUI, LOAIALULUI (10 litere)

Cuvântul ULTRAREVOLUŢIONAREI (19 litere) are toate cele 5 vocale principale repetate exact de 2 ori. Alte cuvinte cu aceeaşi proprietate sunt: EUROOBLIGAŢIUNEA şi SEMIAUTOPROPULSATEI

Cel mai lung cuvânt care conţine toate cele 5 vocale principale (a, e, i, o, u) doar o singură dată: BILDUNGSROMANESC (16 litere)

Cuvântul AUTOÎNSĂMÂNŢĂRILE conţine toate cele 8 vocale din limba română (a, ă, â, e, i, î, o, u). Pare să fie singurul cu această proprietate.

Cel mai lung cuvânt care conţine doar două consoane diferite (fără a lua în considerare semnele diacritce): NEINTENTIONATEI (15 litere) Ţinând cont de diacritice cele mai lungi cuvinte de acest tip sunt: ATRETOURETRIEI (14 litere) şi TREIERĂTOAREA (13 litere)

Cel mai lung cuvânt care conţine doar două vocale: TRANSPLANT (10 litere)

Cele mai lungi cuvinte univocalice: A - ABRACADABRANTA (14 litere) Ă - RĂSCRĂCĂNĂ (sau RĂSCRĂCĂRĂ) (10 litere) Â - ZGÂLŢÂNÂND (10 litere) E - DEGENERESCENŢELE, REGENERESCENŢELE (16 litere) I - INDISTINCTIBILII (16 litere), INSCRIPTIBILII (14 litere) O - PROTOCROMOZOM, HODORONC-TRONC (13 litere), FOSFOROSCOP (11 litere) U - HURDUZ-BURDUZ (12 litere), GRUPUSCULUL, SCRUPULUMUL (11 litere)

Printre cele mai lungi cuvinte formate în întregime din alternări de vocale şi consoane se numără: CITOMEGALOVIRUSURILOR (21 de litere) IMUNOPOLIZAHARIDELOR (20 de litere)

Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane: ÎNSPRE

Cele mai scurte cuvinte care conţin toate cele 5 vocale principale (a, e, i, o, u) sunt: OLEIAU, OUATEI, MOAIEU, NOAIEU (6 litere) AUROREI, BUBOAIE, BUTOAIE, OPIACEU, SEQUOIA, LUPOAIE, URSOAIE etc. (7 litere) ... mai mult...[2]

De ce hartiile se ridica spre cer si sunt mancate de randunele ?

In momentul in care arunci o hartie, in mod normal, aceasta, cade pe pamant. Totusi, pe terasa Jue Wian Tai ( Intalnirea nemuritorilor ), ea se ridica spre cer, in loc sa cada in valea adanca. Acesta este motivul pentru care terasa poarta si un alt nume: Sheng Biao Tai ( Terasa ascensiunii petitiilor ). continuare >[3]

Oamenii marii

In Odiseea lui Homer a fost prima mentiune documentara despre existenta unor fiinte jumatate om si jumatate peste, numite sirene. Intrebarea care dainuie este daca aceste sirene au existat cu adevarat sau au fost doar inchipuiri.[3]continuare

Cele 7 minuni ale lumii

Arhitecul grec, Philo din Bizant a elaborat in 146 i.Hr.,o lista cu cele mai splendide realizari din lume. Din toate aceste Minuni au ramas doar Piramidele din Gizeh,ruinele Templului lui Artemis, Mausoleul si Farul. Aceste 7 minuni ale lumii si modul in care ele au fost construite ne farmeca de secole, ramanand inca un mister.continuare >[3]

Animale in antichitate

Conform mitologiei, animalele au aparut pe lume pentru a-i ajuta pe oameni sau dimpotriva, pentru a le stingheri existenta si pentru a-i pedepsi pentru pacatele lor. Oamenii credeau in puterile miraculoase ale acestor animale . continuare >[3]

Legende

Legendele nu sunt pure fictiuni, dupa cum cred cei mai multi. Caci in ele se refugiaza ceea ce e mai adanc si mai idealizant in om, tendinta lui spre absolut, spre sens suprem. Asa ca, intr-un fel, ele contin mai multa realitate decat realitatea imediata si, in orice caz, sunt mai revelatorii decat adevarurile curente. Legendele sunt adevarate din punct de vedere metafizic si moral: in ele se consemneaza viziunea de ideal a oamenilor, explicarea pe care ei o dau lucrurilor, de aceea legendele oricarui popor au valoare universala si totodata sunt cel mai bun mijloc de a cunoaste spiritul sau psihologia lui.
continuare >[3]

Unelte personale
Trusa de unelte