Cosuri

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare


  • Prin sistemul de cosuri de fum ceramice effe2 din Italia, ce este disponibil de sase ani si in Romania. Motivele satisfactiei, aduse atat proiectantilor si constructorilor cat si beneficiarilor finali, sunt:

Se foloseste in Europa de vest de peste 50 de ani si are durata de viata practic egala cu a casei. Greutatea si gabaritul exterior sunt reduse. Nu necesita izolatie ulterioara : are perete dublu cu strat de aer. Rezista la acizi - nu este afectat de condensul coroziv -, la inghet si la ardere .

Este impermeabil la apa, la vapori si la gaze arse. Se monteaza foarte usor, datorita componentei simple.

Poate fi montat atit in interiorul cit si in exteriorul cladirii. La renovarea cladirilor istorice nu afecteaza aspectul acestora.... mai mult[1]

Coş de fum - schiţă
Coş de fum - schiţă[2]
  • Având ca element central tubulatura de şamotă de înaltă calitate tip Schiedel, sistemele de coşuri de fum ceramice se caracterizează prin siguranţă în exploatare şi durabilitate ridicată. Performanţele acestor tipuri de coşuri de fum privind rezistenţa la condensul acid şi şocuri termice, recomandă prevederea lor indiferent de combustibilul utilizat de sursa de căldură. Adaptabilitatea universală face ca beneficiarii lor să aibă posibilitatea trecerii, în cazul unei explozii de preţuri, la un tip de combustibil mai avantajos din punct de vedere al preţului de cost. ... mai mult[3]
  • Cosurile de fum inglobate in constructie nu trebuie sa aiba pereti comuni cu incaperile principale, cu camarile sau camerele frigorifice. De asemenea, cosurile de fum din interiorul cladirilor se vor amplasa astfel incat nici una dintre laturile lor sa nu fie inclusa in vreun perete exterior al cladirii. Daca solutia nu este posibila, se vor lua masuri constructive pentru evitarea aparitiei condensului.

Inaltimea cosului de fum se va stabili pe baza de calcul, tinand seama de necesitatile functionale ale cazanelor, de prevederile normelor in vigoare cu privire la concentratiile limita de noxe, admisibile in zona, precum si de situatia cladirilor din zona (amplasarea in raport cu directia vantului dominant, distanta fata de centrala termica, regimul de inaltime al cladirilor). La centralele termice functionand cu combustbil solid se va analiza necesitatea prevederii de dispozitive de retinere, pentru a nu se depasi concentratia admisibila de impuritati in zona invecinata.

Cosul de fum va depasi cu minimum 500 mm coama acoperisului, respectiv parapetul terasei caldirii in care se afla. Daca terasa nu are parapet, cosul de fum va depasi terasa cu minimum 1 000 mm. Cosurile de fum se executa si se izoleaza termic fata de elementele constructiei, conform prevederilor STAS 6793 si ale celorlalte prescriptii tehnice care reglementeaza acest domeniu, astfel incat sa nu conduca la incendierea partilor combustibile sau la reducerea rezistentei celor incombustibile.

In cazul tirajului natural se admite racordarea mai multor cazane la acelasi cos de fum necompartimentat, cu conditia ca sectiunea utila sa nu depaseasca 2 m². cand sectiunea rezulta mai mare de 2 m² se va recurge la compartimentarea cosului, de regula pe toata inaltimea lui, prevazandu-se canale de fum orizontale separate pentru fiecare compartiment al cosului. Numai in cazul imposibilitatii realizarii unui cos cu doua compartimente se admite prevederea a doua cosuri separate.... mai mult[4]

Unelte personale
Trusa de unelte