Circuite

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Formula 1

Formula 1 (abreviată F1) este o întrecere de automobilism care se organizează anual sub forma a două campionate mondiale, care au loc în paralel, ambele fiind patronate de Federaţia Internaţională a Automobilului (FIA). Drepturile comerciale în Formula 1 sunt deţinute de compania Alpha Prema.
Numele de Formula provine de la faptul că toate echipele înscrise în campionat trebuie să îşi construiască maşinile (cunoscute şi sub numele de monoposturi) după un anumit regulament, o formulă pe care o decide FIA. Cifra 1 provine de la faptul ca întrecerea este catalogată drept cea mai prestigioasă formulă organizată de FIA.
Cele două campionate sunt Campionatul Mondial al Piloţilor (engl: World Drivers’ Championship) şi Campionatul Mondial al Constructorilor (engl. World Constructors’ Championship). În actuala ediţie a campionatului participă 10 echipe şi 20 piloţi. Din 2009 în campionat va fi înscrisă o a unsprezecea echipă - Prodrive F1, iar numărul piloţilor va ajunge la 22.
Formula 1 este un sport cu mare trecere la public. Toate etapele campionatului sunt televizate în mai mult de 200 de ţări, numărul celor care privesc anual întrecerea fiind depăşit doar de numărul celor care urmăresc meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal şi Jocurile Olimpice, competiţii care se organizează o dată la patru ani.
În Campionatul Mondial de Formula 1 pot participa doar piloţii care au primit din partea FIA o superlicenţă. Pentru a primi superlicenţa, un pilot trebuie să fi participat în campionatele inferioare Formulei 1 cum ar fi Formula Ford, Formula Renault, Formula 3, GP2 şi să fi parcurs un anumit număr de kilometri într-un monopost de Formula 1 în mai multe zile consecutive.
Campionatul se desfăşoară pe baza unui regulament tehnic şi a unuia sportiv, ambele întocmite de FIA şi care se pot modifica din timp în timp. Chiar dacă aceste regulamente impun limite, există mult spaţiu de mişcare din partea echipelor, astfel că anual sunt investite sute de milioane de dolari în cercetare şi dezvoltare. Bugetele echipelor nu sunt făcute publice, dar se zvoneşte că echipele de top au bugete ce sunt în jurul a, sau trec de, 500 de milioane de dolari anual.
Spre exemplu motoarele sunt limitate la 2.400 cmc, în configuraţia cilindrică V8 la 90 de grade, dar nu există limitări la nivelul puterii acestora (care este în medie 800 CP). Există însă din 2007 încolo o limită la nivelul turaţiilor pe minut la 19.000.
Formula 1 este un sport deosebit de periculos. Zeci de piloţi, oficiali de traseu şi chiar spectactori au decedat în urma unor accidente produse din 1950 încoace, printre care nume celebre ca Peter Collins, Wolfgang von Trips, Jochen Rindt, Ronnie Peterson, Gilles Villeneuve sau Ayrton Senna.... mai mult...[1]

Calendarul competitional 2008

#Etapa (Locatie/Circuit)DataDetalii
1Marele Premiu al Australiei (Albert Park)16 mar - detalii
2Marele Premiu al Malaeziei (Sepang)23 mar - detalii
3Marele Premiu al Bahreinului (Bahrain)06 apr - detalii
4Marele Premiu al Spaniei (Catalunya)27 apr - detalii
5Marele Premiu al Turciei (Istanbul)11 mai - detalii
6Marele Premiu al Principatului Monaco (Monaco)25 mai - detalii
7Marele Premiu al Canadei (Montreal Gilles Villeneuve)08 iun - detalii
8Marele Premiu al Frantei (Magny-Cours)22 iun - detalii
9Marele Premiu al Marii Britanii (Silverstone)06 iul - detalii
10Marele Premiu al Germaniei (Hockenheim)20 iul - detalii
11Marele Premiu al Ungariei (Hungaroring)03 aug - detalii
12Marele Premiu al Europei (Circuito Urbano De Valencia)24 aug - detalii
13Marele Premiu al Belgiei (Spa-Francorchamps)07 sep - detalii
14Marele Premiu al Italiei (Monza)14 sep - detalii
15Marele Premiu Singapore (Marina Bay Circuit)28 sep - detalii
16Marele Premiu al Japoniei (Fuji Speedway)12 oct - detalii
17Marele Premiu al Chinei (Shanghai International)19 oct - detalii
18Marele Premiu al Braziliei (Interlagos)02 noi - detalii... mai mult...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte