Caramida aparenta

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Caramida aparenta

Caramida aparenta

Un gard, un zid, o treapta sau orice alta suprafata din beton, chiar daca sunt solide, au un aspect trist, de aceea trebuie sa fie decorate.


Acest lucru este posibil cu ajutorul caramizilor decorative. Usoare, cu o grosime de 1-2 cm, caramizile sunt simplu de fixat cu ajutorul unui adeziv .

Primul pas: trasarea unei retele pe perete, cu creionul. Asfel se stabilesc reperele pe orizontala si se delimiteaza spatiile unde vor fi aplicate caramizile.

Paralel cu aceste linii se intind de-a lungul peretelui niste corzi (fire). Distanta dintre corzi acopera si spatiul pentru rosturi. Firele vor fi acoperite cu ciment in timpul montarii caramizilor.


Pentru a calcula cantitatea de caramizi necesara se masoara lungimea si latimea peretelui. Impartiti aceste dimensiuni la lungimea respectiv la latimea caramizilor, fara sa uitati marimea �articulatiilor�. Marimea acestora va permite obtinerea unor numere intregi si se va evita decuparea unora dintre caramizi.


Pentru o montare sigura se recomanda curatirea peretelui, eventual umezirea lui. Se acopera toate fisurile si gaurile cu ciment sau cu ipsos. Montarea se efectueaza dupa reperele orizontale. Inainte de fixare, este bine sa se inmoaie caramizile in apa, pentru a evita o uscare prea rapida a cimentului si prin urmare o proasta aderenta. Din aceeasi cauza este recomandabil sa nu executati o astfel de lucrare in zile insorite. Toamna sau primavara evitati temperaturile sub 10 grade C. Incepeti montarea de sus, dupa ce ati curatat spatele caramizilor si l-ati nivelat prin aplicarea unui strat de ciment cu ajutorul unei spatule zimtate. Se asaza pe perete si se apasa cu putere pentru a asigura aderenta. Atunci cand cimentul s-a uscat se inlatura surplusul dintre cararmizi si se pregateste pasta, pentru rosturi. Se aplica pasta pana la acoperirea faliilor dintre caramizi. Dupa uscare, cu o bagheta de fier, se razuie surplusul si se niveleaza toata suprafata.


Pentru protejarea peretelui, se aplica o solutie impermeabila. Astfel curatarea se va face cu un simplu jet de apa.... mai mult...[1]

Montajul caramizilor aparente extrudate (similar si pentru cele antichizate)

Caramizile aparente extrudate klinker se pot aplica doar pe suprafete solide, plane, curate, fara impuritati.
* Cel mai potrivit suport este peretele tencuit cu mortar de ciment cu grosime de 1-1,5 cm.
* Caramizile aparente klinker se pot aplica si direct pe suprafete plane din beton.
* Suprafetele cu rezistenta slaba (tencuiala veche, zidarie de BCA, etc) trebuie curatate in prealabil si stabilizate pentru a fi placate.
* Placutele klinker nu se vor aplica direct pe suprafete cu aderenta slaba (fatade vopsite, pereti acoperiti cu vopsea pe baza de ulei etc).... mai mult...[2]

Etapele placarii

1.Pentru placarea suprafetelor cu caramizi aparente klinker se vor folosi doar adezivi flexibili pentru placari grele de la producatori consacrati. Adezivul va fi intins intr-un strat subtire, pe suprafata de placat, cu o gletiera cu dinti. De asemenea se va aplica adeziv si pe spatele placutelor tot cu gletiera cu dinti in asa fel incat adezivul sa umple canalele pentru aderenta.

2.Placutele se vor fixa pe locul lor prin apasare puternica si usoara miscare stanga-dreapta. In urma fixarii nu trebuie sa mai ramana bule de aer in masa adezivului. Nu este necesara o amorsare prealabila.

3.Pentru a fi siguri ca obtinem rosturi uniforme vom fixa cativa „stalpi" din loc in loc si la colturi, iar intre acestia se va folosi sfoara de nivel.
Dimensiunile recomandate pentru rosturi sunt:
- pentru placile inguste DF (ladime de 52 mm) 10mm
- pentru placile late NF (latime 71mm) 12mm
Pentru obtinerea unui efect cat mai rustic recomandam rosturi de 12-14mm.
Prin folosirea adezivilor recomandati placutelor nu vor mai luneca pe suprafata (perete) si astfel nu se va folosi nici un fel de ghidaj.
4.Distribuirea placutelor se va face de la colt pana la o deschidere (fereastra, usa etc) sau intre deschideri. La capat de rand si la marginea deschiderilor se va evita folosirea bucatilor mici. Recomandam folosirea jumatatilor sau a elementelor de colt. Folosirea elementelor de colt va produce un aspect perfect de zidarie a peretelui. In lipsa elementelor de colt se pot taia jumatati de placuta, dar in acest caz aspectul estetic va suferii.

5.Rosturile suprafetelor placate cu klinker se vor executa din mortar klinker. Acest tip de mortar nu contine saruri dizolvabile, se aplica foarte usor si nu pateaza suprafata caramizilor aparente. Mortarul klinker se prepara ca un mortar semi-uscat si se aplica cu ajutorul fierului de rostuit. Rosturilor astfel obtinute au un aspect rustic potrivit cu placutele. Prima data se executa rosturile orizontale.

6.Dupa rosturile orizontale urmeaza executarea rosturilor verticale. Dupa aceea urmeaza finisarea imbinarii rosturilor orizontale cu cele verticale. Mortarul in surplus ce ajunge pe fata placutelor se indeparteaza usor cu o perie.

2007-12-17 - Montajul caramizilor aparente extrudate (similar si pentru cele antichizate)
2008-02-16 - Date tehnice - caramizi aparente extrudate
2008-02-16 - Date tehnice - caramizi aparente antichizate
2008-02-28 - Piese speciale pentru carmizile aparente [2]

Caramida aparenta, păreri, forum

Caramida aparenta, păreri, forum şi informaţii despre caramida, aparenta, decorativa, accesorii, tigla, faianta, cusut, dale.... mai mult[3]

Unelte personale
Trusa de unelte