Calorifer

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Calorifer

Românii au inventat caloriferul cu baterie

  • Cativa romani ingeniosi au reusit să afle cum se poate mări puterea unui calorifer vechi, de fontă, fără să plătim in plus gigacalorii. Sub calorifer, indiferent de tipul acestuia, se montează o baterie de ventilator. Aceasta transformă caloriferul clasic într-un convector, care suflă aer cald. Aerul ventilat urcă printre elemenţii caloriferului şi acesta se încălzeşte.... mai mult...[1]

Caloriferul invizibil

Incalzirea prin pardoseala - caloriferul invizibil
Incalzirea prin pardoseala - caloriferul invizibil
  • Incalzirea prin pardoseala este o alternativa, recent intrata pe piata, la sistemele clasice de incalzire cu calorifere. Nu trebuie sa va inchipuiti ca va va „frige“ la picioare si nici la buzunare. Desi este mai scumpa decit sistemele clasice, incalzirea prin pardoseala are mai multe avantaje: confort termic constant, aspect estetic deosebit, curatare usoara, o durata de viata mult mai mare. Consumul energetic mic determina amortizarea cheltuielilor in cel mult trei ani.

Eliminarea caloriferelor din apartamente si inlocuirea acestora cu un sistem de incalzire prin pardoseala este o solutie recomandata persoanelor care doresc sa schimbe complet imaginea camerei clasice. In afara faptului ca proprietarul nu va mai fi incomodat de calorifer, acesta va beneficia de un spatiu liber pe care il poate folosi in diverse maniere.

Clasica sursa de caldura va fi inlocuita cu un un obiect „invizibil" care nu va mai deranja proprietarul. In afara acestui aspect, incalzirea prin podea este o solutie foarte buna pentru baie si bucatarie, camere in care se utilizeaza cu precadere gresia si faianta. Acest sistem va permite si copiilor sa utilizeze podeaua ca spatiu de joaca, fara teama ca s-ar putea imbolnavi.

Avantajele incalzirii prin pardoseala

Caloriferul este un obiect caruia nu i se acorda foarte multa importanta. Menirea lui este de a incalzi apartamentele pe timp de iarna, in restul timpului acesta aproape ca nu este observat. Din acest motiv, poate acumula praf si microbi. Prin sistemul de incalzire prin podea, pardoseala este radiatorul. Aceasta este mult mai des si mai bine intretinuta, efectele lipsei de igiena nefiind o problema deoarece curatarea raditorului coincide cu cea a pardoselii, gresiei, mochetei sau covorului din camera.

Tocmai datorita faptului ca sistemul clasic are lipsuri la capitolul igiena, spitalele din diferite colturi ale lumii prefera incalzirea prin podea. In plus, incalzirea prin podea este recomandata celor care sufera de alergii.

Acest sistem poate fi aplicat atit sub gresie cit si sub o pardoseala din lemn. Alegerea unui astfel de sistem este avantajos, in primul rind pentru ca distribuirea curentilor calzi se face pe toata suprafata camerei. Caldura este distribuita de jos in sus, spre deosebire de sistemele clasice de incalzire cu radiatoare, unde aerul circula, datorita curentilor formati intre zonele calde si cele reci ale incaperii.

Astfel, daca la nivelul podelei temperatura atinge 25 grade, in restul incaperii aceasta va pendula intre 20 si 23 grade. Pentru camerele de baie sau holuri temperatura poate atinge si 28 grade. Intr-o incapere in care exista incalzire prin pardoseala, podeaua devine un „prieten" pe care nu mai incerci sa il eviti dimineata. Acesta iti va fi alaturi cel putin 100 de ani, caci aceasta este durata de viata a sistemului.

Un alt avantaj pe care ni-l ofera acest sistem este legat de faptul ca poate fi oprit cind familia pleaca pe o durata mai mare de timp.

Dezavantajele incalzirii prin pardoseala

In primul rind, cladirile care se echipeaza cu astfel de sisteme trebuie sa fie bine izolate termic - sa aiba pierderi mici de caldura. Daca cladirea nu este bine izolata si pardoseala nu poate acoperi necesarul de caldura atunci este recomandat sa se adopte un sistem mixt, completind cu alte surse (radiatoare).

In ceea ce priveste proiectarea, sistemul de incalzirea prin pardoseala comporta calcule mai complexe fata de sistemul clasic de incalzire.

Un alt dezavantaj il constituie relativa rigiditate a sistemului care, odata executat, nu mai poate fi corectat prin adaugiri sau diminuari (lucru simplu si usor de facut la un radiator). In plus finisajul pardoselii trebuie sa ramina cel pentru care s-a elaborat proiectul (specialistii spun ca o pardoseala din gresie daca va fi acoperita cu o mocheta emisia de caldura din incapere se va injumatati)

Desi numarul avantajelor pe care le are sistemul de incalzire prin podea este multiplu, pretul pentru un astfel de produs poate fi considerat dezavantajos in raport cu cel clasic.

Firmele iesene care realizeaza sau importa sisteme de incalzire prin pardoseala au costuri ce variaza intre 20 si 25 de euro pe metru patrat. Astfel, daca camera de zi are intre 17 si 20 metri patrati, putem scoate din buzunare sume cuprinse intre 25.000.000 si 28.000.000 de lei, in care este inclusa si manopera. Aceste costuri pot fi amortizate destul de repede, intre 1-3 ani, deoarece echipamentul are un consum energetic mult mai redus decit cel clasic. ... mai mult...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte