Avorturi

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Avortul


Ce este avortul stim cu totii: intreruperea voita, la cerere, a unei sarcini nedorite.
Aici nu ne vom referi la avorturile spontane, produse fara voia mamei, din motive medicale, ci doar la cele efectuate in deplina cunostinta de cauza.
Stradania noastra este motivata de dorinta de a va impartasi din experienta acumulata in cadrul spitalelor de ginecologie, si de a va ajuta sa evitati o suferinta care poate lasa cicatrici adanci atat in sufletele cat si in trupurile voastre tinere.
Zilnic se efectueaza avorturi in spitalele de ginecologie dar si in cabinetele particulare si ne este dat sa vedem destul de des cazuri in care fete tinere, datorita unei hotarari luate in mod pripit, ajung in imposibilitatea de a mai deveni vreodata mame. Astfel ele risca sa-si pericliteze viitorul, o familie, o casnicie fericita.
Aspectul medical
Din punct de vedere medical avortul este o interventie chirurgicala, deci o operatie, dar nu este una obisnuita, pe "camp deschis" ci este o operatie oarba, bazata pe o tehnica speciala. Tocmai din acest motiv, anume ca medicul nu vede si nu poate urmari cu ochii ceea ce efectueaza cu mana, se pot intampla incidente, adica exista pericolul perforarii uterului cu aparatura folosita, sau pot ramane resturi, atat placentare cat si ale fatului, in uter, care provoaca nu rareori infectii uterine si duc apoi la cicatrici si sterilitate (adica imposibilitatea de a mai mentine o viitoare sarcina). Dar cel mai mare pericol este ruptura uterina, urmata de o hemoragie masiva, care duce deseori la soc hemoragic si uneori chiar la moartea mamei.
Din experienta indelungata a medicilor dar si a preotilor precum si din relatarile facute de mame care au avortat, putem infatisa aici multele consecinte nefaste asupra psihicului. Sindromul post avort cuprinde toate aceste simptome care apar dupa avort, iar aici vom enumera cateva:
tulburari de somn;
tulburari in alimentatie;
tulburari afective;
depresie;
ganduri de sinucidere izvorate din tristete, lipsa de speranta, inutilitate;
destramarea relatiilor interpersonale;
sindromul "aniversarii";
psihoze de scurta durata;
sentimentul de vinovatie;
sentimentul de neliniste, se retrage frecvent in consumul de alcool sau/si droguri;
retrairea avortului etc.
Doctorul Antun Lisec din Croatia relateaza despre consecintele avorturilor asupra mamei, familiei, societatii si a personalului medical. Iata asadar descrierea concisa pe care o face doctorul Lisec, aratandu-ne care sunt urmarile intreruperii vietii unui copil nenascut:
1. Pierderea copilului
Fiecare copil este mai pretios decat orice bogatie materiala din lumea aceasta.
2. Urmarile fizice asupra mamei (din care unele pot provoca moartea):
• leziunea colului uterin, perforatia uterului, hemoragii, lezarea intestinelor sau a altor organe abdominale ale mamei, inflamatia uterului, a trompelor, a pelvisului si a intregii cavitati abdominale, starea septica ("otravirea sangelui"), tromboembolie (cheaguri de sange care blocheaza vasele sanguine);
• obturarea trompelor uterine, sterilitate, hemoragii uterine neregulate, endometrioza, cresterea frecventei sarcinilor extrauterine, cicatrici si ingustarea colului uterin, cresterea frecventei avorturilor "spontane", predispozitie la nasteri premature, prelungirea nasterii, dereglari in perioada a treia a nasterii, atonia uterului, izoimunizare, insuficienta placentei.
3. Urmarile psihice
Depresii, sentiment de vinovatie, tristete, insomnii si visuri grele, atacuri de anxietate, frustratie, pierderea respectului fata de sine, distrugerea psihicului propriu, aparitia racelii emotionale si a pesimismului, pierderea motivatiei, dereglari sexuale. Pot apare si dereglari comunicationale cu alti oameni precum si cu partenerul de casatorie si cu copiii deja nascuti. Cateodata apar si reactii psihotice acute, reactii schizofrenice, psihoza afectiva, depresie, pierderea memoriei, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru activitatile desfasurate, predispozitie pentru bolile de dependenta, schimbari dramatice ale persoanei, predispozitie pentru plans. Daca si tatal a participat la omorarea copilului, aceste urmari apar si la el.
4. Urmari asupra familiei
Datorita urmarilor fizice sau psihice care apar la parinti, apar evident dereglari ale relatiilor dintre membrii familiei. Pierderea motivatiei, "raceala" emotionala, dezamagirile si alte stari nevrotice sau psihotice cauzate de omor, simt si copiii nascuti.
5. Urmari asupra societatii
Societatea ar fi mult mai fericita daca membrii ei nu ar fi raniti de traumatismul uciderii copiilor nenascuti. Orice boala fizica sau psihica a indivizilor se reflecta asupra intregii societati. In afara de aceasta, uciderea copiilor nenascuti a dus la o scadere dramatica a natalitatii. Care poate fi viitorul pentru cei care renunta la copii?
6. Urmarile intreruperii vietii copilului nenascut asupra celor care au participat la indeplinirea acestui act
Persoanele care au facut aceasta crima, cum ar fi unii doctori, surori medicale sau farmacisti, sunt afectati de tulburarile psihice deja enumerate. Toate acestea se rasfrang negativ si asupra familiilor lor, dupa cum recunosc ei insisi.
7. Intreruperea vietii unui copil nenascut vine in contradictie cu normele etice
Porunca lui Dumnezeu este: "Sa nu ucizi!". Aceasta porunca este intiparita in insasi constiinta omului. Fiecare medic, inainte de a primi in mana diploma, a depus un juramant public. Formularea de la Geneva a juramantului lui Hipocrate contine urmatoarea expresie: "Voi respecta in mod absolut viata umana inca din momentul conceptiei sale. declar aceasta liber si in deplina cunostinta de cauza, facand apel la onoarea mea!"... mai mult...[1]

Tipuri de avorturi


Pentru ca e bine sa stii inainte sa devii criminala.

• avort prin chiuretaj

Este metoda cea mai des utilizatǎ la noi în ţarǎ. La început se dilatǎ colul uterin pentru ca medicul sǎ poatǎ pǎtrunde cu insrumentele necesare în cavitatea uterinǎ. Cu ajutorul unui instrument care seamǎnǎ cu un cleşte, se extrage copilul care astfel este rupt în bucǎţi. Dupǎ ce se extrag toate fragmentele copilului, cu ajutorul unei chiurete se scoate placenta. Pacienta pierde mult sânge. Se controleazǎ dacǎ copilul a fost scos în totalitate prin ,reconstituirea” lui cu ajutorul fragmentelor extrase. Cu toate acestea se ajunge frecvent la infecţii, perforǎri uterine, soldate uneori cu extragerea uterului sau chiar cu moartea femeii.

• avort prin aspiratie

• avort cu hormonul prostaglandine

• avort prin operatie cezariana

• avort cu RU 486... mai mult ...[2]

CE FEL DE AVORTURI EXISTĂ?

DILATAŢIA ŞI ASPIRAŢIA
Dilataţia şi aspiraţia este cea mai utilizată metodă de avort. Ea se foloseşte cel mai adesea în cazul sarcinilor aflate între 9 şi 12 săptămâni, când avortul se poate face „la cerere". Metoda constă în aspirarea violentă a embrionului şi a ţesuturilor adiacente din uter. Operaţia debutează cu anestezie locală sau generală. Pentru dilatarea colului cervical se folosesc fie metode mecanice, cel mai adesea se apelează la aşa-numitele dilatatoare (cu bujii sau laminarii), fie medicamentele (analogi de prostaglandine). Aspirarea se face cu ajutorul unei canule, legate la o pompă de vid. Pentru că trupul copilului nu poate fi scos întreg, acesta este făcut bucăţi şi aspirat de o pompă cu o forţă de 10 ori mai mare ca a unui aspirator casnic. În final, după ce totul este scos afară prin mişcări mecanice violente, medicul ginecolog face un control riguros, pentru a fi sigur că nu a mai rămas nimic înăuntru. Orice bucăţică de ţesut rămasă în uter ar putea declanşa o infecţie. Embrionii de dimensiuni mici, aflaţi la o vârstă de câteva săptămâni, pot fi aspiraţi printr-o canulă, al cărui diametru este de maximum 8 mm. În acest caz, nu se mai face anestezie generală.
DILATAŢIA ŞI CHIURETAJUL
Această tehnică nu mai este, în acest moment, una separată, fiind inclusă în procedura dilataţiei şi evacuării. Dilataţia şi chiuretajul se foloseşte în cazul sarcinilor timpurii, între 5 şi 12 săptămâni. Dilataţia colului uterin se face urmând aceleaşi proceduri de mai sus, apoi se introduce o chiuretă-ferestrău, cu ajutorul căreia medicul taie fătul în bucăţi mici. După ce scoate bucăţile, medicul răzuieşte pereţii uterului, ca să desprindă placenta. Dacă operaţia nu este făcută cu atenţie şi dacă placenta nu este complet îndepărtată, pot apărea hemoragii abundente şi infecţii.
DILATAŢIA ŞI EVACUAREA
În cazul dilataţiei şi evacuării, ca instrument chirurgical de bază, se foloseşte forcepsul. Folosirea lui este combinată cu aspiraţia, când sunt scoase afară, prin aspirare, bucăţile din făt şi ţesut adiacent. În cazul unei sarcini avansate, când oasele copilului au început să se calcifieze, operaţia presupune mari dureri. Medicul sfarmă cu forcepsul oasele şi craniul copilului. Metoda dilataţiei şi chiuretajului se practică în cazul sarcinilor mari şi este combinată cu metoda dilataţiei şi evacuării.
Riscurile avortului pentru o femeie cresc foarte mult, o dată cu începerea celui de-al doilea trimestru de sarcină. De cele mai multe ori, se apelează la metode speciale. În spitalele americane, pentru sarcinile tardive, mai mari de 20 de săptămâni, în cazul aşa-numitului „avort prin naştere parţială", se foloseşte metoda dilataţiei şi extracţiei. De fapt, procedura este o naştere parţială. După ce colul uterin a fost dilatat, fătul este tras cu violenţă afară. Cel mai adesea, extracţia se face prinzând copiii de picioare. Când se extrage capul, operaţia implică o violenţă ieşită din comun. Mai întâi, medicul face o gaură la baza craniului copilului, îi aspiră creierul cu tubul de absorbţie astfel încât capul să-i fie scos mai uşor.
AVORTUL PRIN INSTILAŢII CU DIVERSE SOLUŢII
Această metodă constă în introducerea unei soluţii de sare concentrată în uter sau formol (metoda Boëro). Copilul moare lent. Operaţiunea este foarte dureroasă şi periculoasă pentru mamă.... mai mult...[3]


AVORTUL – UCIDERE DIN CULPA

Avortul, ultima etapa a nimicirii iubirii conjugale

A vorbi despre avort inseamna a ne referi, potrivit moralei ortodoxe, la cel mai mare pacat pe care il poate savarsi cineva in lume. La inceputul crestinismului, trei pacate erau considerate a fi cele mai grave: apostazia, uciderea si desfranarea. Avortul se pare a fi sinteza acestor trei pacate laolalta si inca ceva mai mult. E ultima pecete a condamnarii la disparitie a iubirii conjugale. In intelepciunea Sa negraita, Dumnezeu a hotarat ca un prunc, inainte de a vedea lumina zilei, sa petreaca vreme de noua luni in sanul maicii sale. Acest san ii este adapost si hrana, pavaza si mijloc de aparare in fata oricarei primejdii. Trupul mamei, sanul matem, este, fara indoiala, cel mai sigur loc ce poate ocroti o fiinta umana. E si templul iubirii celor doi soti. Caci asemenea unei providente divine,acest san ofera, asa cum se exprima profetul Isaia, "un loc de scapare in incercari, un liman in vremea furtunii si o umbra in plina dogoare " (XXV,4). Dar mama, careia i s-a incredintat ocrotirea copilului, isi tradeaza aceasta indatorire, care ii revine prin casatorie, omorandu-si propiul ei odor. Uciderea se savarseste tocmai in acest loc, in care este prezenta, intr-un chip deosebit, mana lui Dumnezeu. Sfintii Parinti ai Bisericii Rasaritene spun ca, prin lepadarca voita a copilului, pacatul patrunde in vistieriile vietii. Chiar si din punct de vedere rational, ridicand o problema ca aceasta "suntem sau nu suntem inca in prezenta unei fiinte umane?", inseamna sa prejudiciem intrebarea. Faptul in sine priveste adevarul ca Dumnezeu insusi intentioneaza sa creeze o faptura omeneasca si ca aceasta faptura, aparuta in sanul mamei, este prin avort in mod deliberat, privata de viata, iar acest lucru nici nu este altceva decat un asasinat. Orice crima este un ultragiu adus persoanei si trupului omenesc, nici una insa nu se aseamana cu pruncuciderea, care secatuieste tezaurul vietii, distrugand familia si ruinand neamul.
Avortul, ultima etapa a nimicirii iubirii conjugale
Atitudinea Bisericii Ortodoxe fata de avort
Avortul in perspectiva responsabilitatii si a culpei
Motivele religios-morale ale condamnarii avortului de catre Biserica Ortodoxa
Temeiurile metafizice ale spiritualitatii sufletului omenesc
Combaterea avortului provocat de catre Sfintele canoane
Alte materiale despre pãcatul avortului aici! ...[4]

Unelte personale
Trusa de unelte