Autostrada soarelui

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare
Traseul strabatut de Autostrada soarelui
Traseul strabatut de Autostrada soarelui

Cuprins

Despre Autostrada Soarelui

- Lungime totala : 225 km

- Lungime Construita : 173 km

- Indicativ rutier : A2 [1]

Tronsoanele Autostrazii Soarelui

- Bucuresti - Lehliu : 55,7 km

- Lehliu - Drajna : 42 km

- Drajna - Fetesti : 36,8 km

- Fetesti - Cernavoda : 17,2 km

- Cernavoda - Constanta : 52,1 km


Inaugurare Autostrada Soarelui

Inaugurarea Autostrazii Soarelui a avut loc la inceputul lunii iunie 2004, cand au fost date in folosinta tronsoanele Bucuresti-Fundulea (26,5 kilometri) si Fundulea-Lehliu (29,2 kilometri).

Autostrada face parte din coridorul de transport Paneuropean IV. Lucrarile au inceput in 1991, au fost intrerupte in 1997 din lipsa de fonduri si reluate in 2001.

Dezastre pe Autostrada Soarelui

Accident in lant pe autostra soarelui provocat de fumul dens
Accident in lant pe autostra soarelui provocat de fumul dens

Două accidente în lanţ au avut loc pe Autostradă, la kilometrul 97, în apropiere de Drajna, din cauza fumului dens de pe şosea, provocat de un incendiu de mirişte. Un om a murit iar 12 persoane au fost rănite. Doi au fost aduşi la Bucureşti, 6 sunt la Călăraşi şi ceilalţi la Lehliu. Băiatul din Craiova care a decedat în accident mergea cu familia la mare, când a avut loc impactul. Familia a reuşit să părăsească repede autovehicolul, crezând că şi băiatul a ieşit. Au văzut însă că între fiarele contorsionate ale maşinii era prins tânărul. Ambulanţele au sosit la locul accidentului şi au încercat să îi acorde primul ajutor, însă nu au reuşit să-l readucă la viaţă. La o oră de la incendiul care a provocat accidentul, pe Autostrada Soarelui a izbucnit un al doilea incendiu, care a fost stins rapid de pompieri.

Primul accident pe Autostrada Soarelui, pe sensul de mers spre Constanţa

Primul accident a avut loc la kilometrul 95, pe sensul de mers spre Constanţa. Autostrada a fost acoperită de un nor gros de fum, provenit de la un incendiu de vegetaţie scăpat de sub control. Şoferii n-au mai văzut nimic în faţă. Un tir a frânat brusc. În câteva secunde, vehicolele care veneau din spate au intrat una în alta. Oamenii au intrat în panică. Nu puteau respira şi se temeau să vor arde de vii.

Al doilea accident – Tragedie cu 10 răniţi şi un mort

La câteva sute de metri distanţă, pe celălat sens de mers, spre Bucureşti, a fost însă dezastru. Autoturismele care circulau cu viteză mare s-au făcut zob. Unii şoferi nici n-au apucat să frâneze, pentru că nu au văzut nimic. În urma impactului, toate maşinile s-au transformat în fiare. Un om a murit si nimeni nu l-a observat aproape jumătate de oră. Pasagerii maşinii sale credeau că a ieşit dintre fiare. Maşina în care se afla tânărul mort putea exploda oricând. Funcţiona pe bază de gaz. Mai ales că la nici câţiva metri, ardea o alta.

Echipele de intervenţie au sosit abia la jumătate de oră după producerea celui de-al doilea accident. Răniţii au fost transportaţi la spital. Câteva ore, autostrada a fost complet paralizată.

Al treilea accident – în zona Drajna

Un al treilea accident a avut loc pe Autostrada Soarelui, în zona Drajna. 6 maşini s-au tamponat iar circulaţia a fost dată peste cap. Din fericire, nimeni nu a fost grav rănit.

Tragedia - provocată de oameni care au incendiat voit câmpurile

Aşadar, în accidentele în lanţ de pe autostradă un om a murit şi alţi 12 au fost răniţi. Doi au fost aduşi la Bucureşti, 6 sunt la Călăraşi şi ceilalţi la Lehliu. Tragedia de pe Autostrada Soarelui a fost provocată de inconştienţa unor oameni care au incendiat voit câmpurile. Comisarii gărzii de Mediu din Călăraşi au descoperit nu mai puţin de 10 suprafeţe de teren arzând în apropierea şoselei.

Sistemul de monitorizare de pe Autostrada Soarelui

Sistemul de monitorizare, informare si supraveghere de pe Autostrada Soarelui (A2) a fost inaugurat miercuri, 5 decembrie 2007.

La Centrul de Control, situat la km 20, a fost prezent si ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care a verificat modul de functionare al sistemului de monitorizare. „Acest sistem nu este un lux, ci o necesitate”, a spus ministrul Transporturilor la inaugurarea sistemului, exprimandu-si speranta ca astfel nu vor mai avea loc accidente grave pe Autostrada Soarelui.

Autostrada Soarelui beneficiaza de un numar de 56 de aparate telefonice pentru apeluri de urgenta, situate din doi in doi kilometri de o parte si alta a autostrazii si care acopera tronsonul Bucuresti-Lehliu (km 64). In continuare, pe tronsonul Lehliu-Drajna, pe o lungime de 41,6 km, au fost instalate retelele de fibra optica si de alimentare cu electricitate. „Obiectivul nostru este ca, pana in luna mai 2008 sa avem in stare de functionare sistemele de monitorizare pe toata autostrada”, a declarat ministrul Ludovic Orban.

Utilizarea telefoanelor este simpla: prin apasarea butonului verde aparatul face legatura intre apelant si Centrul de Control, acolo unde solicitarea este preluata de operator si transmisa imediat celor abilitati sa rezolve urgenta. La Centrul de Comanda se afla in permanenta si un echipaj al IGPR aflat in legatura cu echipajele de supraveghere de pe autostrada care pot interveni in cel mai scurt timp la solicitarea celor din trafic. Centrul de Control culege si informatii de la cele doua statii meteo pe care le are in dotare, date care sunt puse la dispozitia conducatorilor auto prin intermediul panourilor de afisaj.

Pe Autostrada Soarelui au fost puse in functiune si trei panouri de afisaj situate, primul, la km 12 pe sensul de iesire din Capitala, iar celelalte doua la km 32 si, respectiv, 34, pe ambele sensuri ale autostrazii. Panourile afiseaza informatii utile pentru conducatorii auto, fiind administrate de la Centrul de Control. Tot in ajutorul celor aflati in trafic au fost instalate si sapte tabele de acces situate astfel: 4 la intrarea pe autostrada, unul la intrarea dinspre Fundulea si alte 2 la instrarea dinspre Lehliu. Ele anunta atunci cand autostrada este blocata.

Pentru supravegherea traficului pe Autostrada Soarelui sunt instalate si 12 camere video:

- 6 la km 6;

- 3 la Fundulea

- 3 la Lehliu.

Totodata, sunt montate si 4 sisteme de senzori care contorizeaza traficul, greutatea, lungimea si viteza autovehiculelor.

Lucrarile au fost realizate de Telecomunicatii CFR in doua luni de zile, iar costul operatiunii a fost de circa un milion de euro, precizeaza Ministerul Transporturilor.[2]

Unelte personale
Trusa de unelte