Arvuna

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Despre arvuna

Suma platita in avans reprezentand o parte din contravaloarea achizitionarii unui produs, a executarii unei lucrari sau a efectuarii unor servicii, conform prevederilor contractuale prestabilite.

Daca nu se respecta clauzele contractuale de catre client, suma varsata ca avans ramane vanzatorului.

Daca vanzatorul nu le poate executa, el trebuie sa-i verse cumparatorului dublul sumei primite. ...mai mult[1]

Arvuna si avansul pot fi parti esentiale pentru un contract

Arvuna si avansul sunt doua modalitati de a asigura incheierea unui contract intre doua parti, insa ele antreneaza efecte juridice distincte cand se pune problema nerespectarii prevederilor contractuale. Pentru a evita pierderile, persoanele care incheie un contract de vanzare-cumparare se pot asigura impotriva riscurilor financiare. Arvuna sau avansul isi gaseste reglementarea in Codul Civil cu referire la contractul de vanzare-cumparare (art.1297-1298 C.civ.) si da expresie principiului libertatii contractuale a partilor. De asemenea, constituie un exemplu de aplicare a principiului fortei obligatorii a contractelor.

Arvuna consta, de obicei, intr-o suma de bani sau orice alt bun mobil remisa in momentul incheierii unui contract, fie pentru a se marca, in mod ferm, incheierea unui contract si a garanta executarea sa, fie pentru a permite oricareia dintre partile contractante sa-si retraga ulterior consimtamantul dat la incheierea contractului.

Aceasta suma de bani, pe care una din partile unui contract o da celeilalte la incheierea contractului, va fi pierduta daca, din culpa acelei parti, contractul va ramane neexecutat, sau va fi primita indoit daca, din vina celeilalte parti, contractul nu va fi executat. Exista insa anumite situatii, prevazute de art.1927 C.civ., in care conventiile de arvuna nu produc niciun efect. Un prim caz este acela in care conventia principala a vanzarii este nula - fiind nul contractul de vanzare-cumparare, in mod firesc si conventia arvunei este lovita de nulitate.

Al doilea caz este acela in care vanzarea se executa. De asemenea, daca partile convin, de comun acord, asupra desfiintarii contractului, ori daca executarea vanzarii a devenit imposibila, fara culpa vreunei parti, conventia de arvuna nu va avea niciun efect. Dupa caz, in toate aceste situatii, arvuna va trebui restituita sau se „va prinde in prestatiile reciproce“, prin mecanismul compensatiei.

Dupa cum s-a aratat in practica judiciara, nu orice suma de bani ce se plateste cu ocazia perfectarii unui contract are caracter de arvuna, ci o astfel de suma poate avea si semnificatia unui avans din pretul care trebuie platit, adica ea poate constitui un inceput de executare a contractului. Desigur, calificarea unei sume de bani ca reprezentand o arvuna sau un avans (acont) va antrena efecte diferite in cele doua cazuri. Astfel, in caz de neexecutare a obligatiilor contractuale, acontul va fi restituit de catre vanzatori, in timp ce arvuna fie va fi pierduta de cel care a platit-o, fie va fi restituita „indoit“. Tot astfel, in cazul imposibilitatii executarii contractului, arvuna va fi restituita, in timp ce sumele platite cu titlu de avans nu pot fi restituite, daca cel ce a platit aceste sume este si partea ce suporta riscul executarii contractului.

De asemenea, neexecutarea obligatiilor contractuale deschide posibilitatea creditorului de a solicita si daune-interese in vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin neexecutare. In cazul in care contractul neexecutat a fost insotit de o conventie de arvuna (clauza penala), cuantumul acestor daune este fixat anticipat, in timp ce daca suma de bani avea semnificatia unui acont, cuantumul acestor daune va trebui determinat de instanta de judecata....mai mult[2]

Arvuna si acontul

Arvuna este un mijloc de constrangere pentru a determina partile sa perfectez contractul la care s-au angajat prin antecontract.

Arvuna are un aspect de garantie, de penalitate prestabilita si achitata in avans, care va fi retinuta de catre partea care o primeste daca cealalta parte refuza sa incheie contractul asa cum s-a angajat prin antecontract, despagubindu-se pentru prejudiciul cauzat.

Invers daca partea care a primit arvuna refuza sa incheie antecontractul in mod obisnuit urmeaza ca aceasta sa fie restituita de cele mai multe ori dublu sau triplu sau inmultita cu un alt factor de multiplicare.

In cazul in care antecontractul se executa corect, de cele mai multe ori, partile se inteleg ca ea sa fie dedusa asupra pretului.

Totusi avansul sau acontul se deosebeste de arvuna deoerece acesta nu are caracter de despagubire in caz de neexecutare a antecontractului, ci este intotdeauna o parte din pretul contractului.

Datorita utilizarii nu intotdeauna corecte a celor doi termeni, este necesar sa se interpreteze clauzele contractuale conform principiului vointei reale a partilor pentru a se determina daca partile s-au inteles a prevedea in contract o arvuna sau un avans.

In caz de rezolutiune a antecontractului avand in vedere caracterul de clauza penala a arvunei, daunele pentru neexecutarea contractului sunt stabilite in functie de clauzele cu privire la arvuna. Astfel, daca cel care a promit arvuna nu a executat obligatia el trebuie sa restituie arvuna, eventual in cuantumul determinat de factorul de multiplicare prevazut de parti.

In cazul in care in antecontract s-a prevazut un avans si nu o arvuna in caz de rezolutiune ar trebui restituit avansul, iar daunele suferite de catre partea de buna credinta urmeaza a fi evaluate....mai mult[3]

Arvuna sau avansul isi gaseste reglementarea in Codul civil doar in materia contractului de vanzare - cumparare (art.1297 -1298 C.civ) dand astfel expresie principiului libertatii contractuale a partilor si constituind inca un exemplu de aplicare a principiului fortei obligatorii a contractelor.

Arvuna, consta de obicei, intr-o suma de bani sau orice alt bun mobil, remise in momentul incheierii unui contract, fie pentru a se marca, in mod ferm, incheierea unui contract si a garanta executarea sa, fie pentru a permite oricareia dintre partile contractante sa-si retraga ulterior consimtamantul dat la incheierea contractului. Aceasta suma de bani, pe care una din partile unui contract o da celeilalte la incheierea contractului va fi pierduta daca, din culpa acelei parti, contractul va ramane neexecutat, sau va fi primita indoit, daca neexecutarea contractului se va datora culpei celeilalte parti. Exista anumite situatii, prevazute de art.1927 C.civ., in care conventiile de arvuna nu produc nici un efect. Un prim caz este acela in care conventia principala a vanzarii este nula; fiind nul contractul de vanzare - cumparare, in mod firesc si conventia accesorie a arvunei este lovita de nulitate.

Al doilea caz in care conventia de arvuna nu produce efecte este acela in care vanzarea se executa. De asemenea, daca partile, de comun acord, convin asupra desfiintarii contractului, ori daca executarea vanzarii a devenit imposibila, fara culpa vreunei parti, conventia de arvuna nu va avea nici un efect. Dupa caz, in toate aceste situatii, arvuna va trebui restituita sau se "va prinde in prestatiile reciproce", prin mecanismul compensatiei. Dupa cum s-a aratat in practica judiciara, nu orice suma de bani ce se plateste cu ocazia perfectarii unui contract are caracter de arvuna , ci o astfel de suma poate avea si semnificatia unui avans din pretul care trebuie platit, adica ea poate constitui un inceput de executare a contractului. Desigur, calificarea unei sume de bani ca reprezentand o arvuna sau un avans (acont), va antrena efecte diferite in cele doua cazuri. Astfel, in caz de neexecutare a obligatiilor contractuale, acontul va fi restituit de catre vanzatori, in timp ce arvuna va fi pierduta de cel ce a platit-o ori va fi restituita "indoit". Tot astfel, in cazul imposibilitatii executarii contractului, arvuna va fi restituita, ea neproducandu-si efectele sale obisnuite, in timp ce sumele platite cu titlu de avans nu pot fi restituite, daca cel ce a platit aceste sume este si partea ce suporta riscul executarii contractului. De asemenea, neexecutarea obligatiilor contractuale deschide posibilitatea creditorului de a solicita, o data cu rezolutiunea contractului pentru neexecutare, si daune-interese in vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin neexecutare; cuantumul acestor daune - interese este fixat cu anticipatie in cazul in care contractul neexecutat a fost insotit de o conventie de arvuna (clauza penala), in timp ce daca suma de bani avea semnificatia unui acont, cuantumul acestor daune - interese va trebui determinat de instanta de judecata. Avansul poate fi asigurat prin incheierea unei polite de asigurare facultative.

Unelte personale
Trusa de unelte