Antreprenori

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Antreprenori

Antreprenoriat

  • Recunoasterea anreprenorilor dateaza inca din secolul XVIII in Franta ,cand economistul Richard Cantillona asociat asumarea de riscuri in economie cu antreprenoriatul. In Anglia ,in jurul aceleiasi perioade Revolutia Indusriala evolua,iar anreprenorii jucau un rol vizibil in transformarea resurselor.... mai mult...[1]

Cele mai frecvente forme de antreprenoriat

Cele mai frecvente forme de antreprenoriat sau munca pe cont propriu sunt: formele de activitate comerciala cu licenta sau forma companiilor comerciale.

Principala diferenta între cele doua forme este ca un comerciant (persoana fizica) face afaceri pe cont propriu si are nevoie de asa-numita autorizatie comerciala, în timp ce o companie (persoana juridica) face afaceri în contul companiei, adica pentru toti patronii sai. Pentru a înfiinta o astfel de companie este nevoie de autorizatia comerciala a fondatorilor, ca si de un contract legal încheiat între acestia.


ACTIVITATI CU AUTORIZATIE COMERCIALA

O activitate cu autorizatie comerciala este cea mai simpla modalitate de a începe o afacere. Trebuie solicitata o autorizatie comerciala care sa confere dreptul de a face afaceri într-un anumit domeniu. Exista diferite cerinte pentru urmatoarele tipuri de activitati comerciale (toate necesita probitate):

Comert liber - nu este necesara o calificare specifica, ci numai un extras de cazier judiciar (aceste activitati includ, de exemplu, activitatea obisnuita de vânzare sau activitati intermediare diverse etc.)

Activitati mestesugaresti - este necesara ucenicia sau alte cursuri specifice de învatamânt si pregatire profesionala sau sase ani de experienta în activitatile sau ocupatiile respective (printre acestea se numara, de exemplu tâmplaria, fieraria, activitatile mecanice, zidaria, tinichigeria, serviciile cosmetice etc.)

Activitati reglementate - pe lânga calificarile adecvate exista cerinte suplimentare definite în diverse regulamente (acestea sunt activitati ca, de exemplu, contabilitatea, montajul, repararea si controlul aparatelor electrice, productia chimica, optica, serviciile de masaj, consilierea psihologica etc.)

Tipurile de activitati de mai sus se numesc activitati înregistrate. Solicitantul care îndeplineste cerintele specifice depune documentele relevante la registrul comertului, care elibereaza licenta comerciala.

Concesionari - pentru acestea sunt definite cerinte (inclusiv calificari) prin legi si regulamente. În plus, pe lânga înmatriculare, solicitarea necesita aprobarea din partea unei anume autoritati administrative de stat (de exemplu pentru schimbul valutar – Banca nationala). În cazul în care aprobarea este acordata, solicitantul primeste, pe lânga licenta comerciala, asa-numita concesionare. Printre exemplele de concesionari se numara: productia, repararea, vânzarea si utilizarea de arme, furnizarea de servicii de comunicatii, servicii de taximetrie etc.


ANTREPRENORIATUL ÎN FORMA ÎNTREPRINDERILOR COMERCIALE (SOCIETATI SAU PARTENERIATE COMERCIALE)

Cei care nu doresc sa faca afaceri singuri, ci doresc sa îsi uneasca fortele si resursele financiare cu alti parteneri, lucru care ar putea fi inevitabil în cazul în care costurile de începere a afacerii sunt mari, au ocazia de a înfiinta o societate comerciala. Cea mai frecventa este asa-numita societate cu raspundere limitata (SRL). Fiecare partener este obligat sa faca o depunere de capital de baza, din care vor putea fi platite datoriile sau alte angajamente financiare în cazul lichidarii societatii (acesta este motivul pentru care raspunderea este limitata – societatea este raspunzatoare numai în limita capitalului de baza). Partenerii încheie contractul de parteneriat care mentioneaza, printre altele, suma investita de catre fiecare partener si modul în care se va face distribuirea profitului comun. O asemenea societate cu raspundere limitata poate fi de asemenea înfiintata de catre un singur partener. Exista si alte tipuri de societati comerciale, ca de exemplu societatile pe actiuni, companiile publice, parteneriatele anonime etc. Detaliile sunt definite în Codul Comercial.

... mai mult...[2]

Lectia de antreprenoriat

Zeci de afaceri lansate. Un grup de companii cu o cifra de afaceri de peste 200 de milioane de euro in 2007. Firme care sunt in topul liderilor pe segmentele pe care activeaza: Diverta, Office Express, Debenhams, Best Computers sunt doar cateva exemple. Octavian Radu. Fondatorul Grupului RTC. Intr-un interviu special acordat startups.ro. Despre antreprenoriat, strategii de lider si noi inceputuri.


Despre generatiile de antreprenori

In Romania, cred ca exista mai degraba valuri de business si nu mai multe valuri de antreprenori. Este evident ca a existat o generatie de oameni de afaceri romani la inceputul anilor ’90. Insa, dupa acest moment, cred ca a inceput antreprenoriatul normal.

Afacerile de succes apar pe fondul unor schimbari – tehnologice, politice, sociale, etc. Aceste schimbari genereaza nevoi care trebuie sa fie acoperite prin business-uri noi. De exemplu, acum se poate spune ca exista un val al internetului.


Timing Este mult mai greu sa lansezi o afacere acum, fata de inceputul anilor ’90. Chiar daca au mai ramas nise descoperite, presiunea vine dinspre companiile eficiente. Cei care nu tin pasul cu acestea, trec in pierdere.

Acum, cererea este rezolvata eficient pe multe segmente de piata – comert, productie, avocatura, dar inca nu am ajuns la nivelul de eficienta din occident. Mai exista zone neacoperite unde pot fi lansate noi afaceri. Si, inca mai pot fi adaptate idei de afaceri din afara la piata din Romania. Insa, acestea sunt din ce in ce mai putine.

Pentru romani, ar fi mai bine sa se gandeasca la afacerea lor in contextul pietei de aici. Sa nu se gandeasca neaparat de la inceput sa se adapteze la contextul european in vederea unei eventuale extinderi. Asta pentru ca noi nu prea am reusit sa iesim cu afaceri pe piata din afara. Poate si din cauza ca am inceput sa facem afaceri intr-un moment in care economia este deja globalizata.

Iar daca incepi o afacere pe un segment pe care intra si un jucator puternic din strainatate e bine sa mergi sa mergi pe principiul “if you can’t beat them, join!” – daca nu poti face fata concurentei, mai bine te asociezi sau vinzi.... mai mult...[3]

Unelte personale
Trusa de unelte