Alcoolism

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Alcoolul

*Alcoolul

Cuvantul alcool isi are originea in limba araba - al.articol si cohol "lucru subtil" - o traducere cu care multi vor fi desigur de acord cu incantare.

In cazul de fata, cand vorbim despre alcool, ne referim la alcoolul etilic al carui formula chimica este C2H5OH.

Din punct de vedere fizic alcoolul etilic in stare pura este un lichid incolor, inflamabil, cu punctul de fierbere la 78,3° C, cu gust amar, care arde cu flacara albastra. Se amesteca in orice protortii cu apa, cu alcoolul metilic, cu eterul si cu alte substante organice.

Alcolul se obtine pe cale naturala prin fermentarea zaharului si a amidonului din fructe, cereale, cartofi, in prezenta unei enzime (ferment) numita cozimaza, un produs de metabolism al ciupercii drojdiei de bere. In timpul fermentarii are loc un proces chimic de catabolizare (descompunere) a zaharului. ... mai mult[1]

Alcoolemia

  • Alcoolemie

Concentratia de alcool in sange, nivelul de alcool in sange, imbibatie alcoolica, intoxicatie alcoolica sau pe scurt alcolemia indica cantitatea de alcool in fluxul sanguin al unei persoane.

Alcoolemia se poate masura in respiratie, probe de sange sau urina.

De exemplu, alcoolemia de 0,10% inseamna ca o persoana are o parte de alcool pur la 1000 parti de sange si se poate exprima in miimi sau grame alcool la litru de sange g/l.

Imbibatia alcoolica masurata in respiratie se exprima de regula in micrograme alcool la 100 mililitri aer micrograme/100ml aer.

Din calcule pe care numai chimistii le pricep, relatia intre alcoolemia in sange "AS" si alcoolemia in respiratie "AR" este AS (miimi) = 2.1 AR mg/l Fiolele sau aparatele alcool test au indicat vizibil unitatile de masura si in unele cazuri se pot comuta din procente sau miimi in mg/l dupa necesitati sau legislatia fiecarei tari. In Romania, noua lege a circulatiei Rutiere a coborat limita de la 1 la mie la 0,8 la mie dincolo de care apare raspunderea penala.... mai mult[2]


Abuzul de alcool

Seneca (4.i.Hr. – 65 dupa Hr.) descria alcoolismul ca fiind nebunie liber consimtita care permite sa iasa la iveala orice slabiciune
Seneca (4.i.Hr. – 65 dupa Hr.) descria alcoolismul ca fiind nebunie liber consimtita care permite sa iasa la iveala orice slabiciune[3]
  • Majoritatea adultilor care consuma alcool stiu cat si cand sa consume alcool; cu toate acestea exista alte persoane care nu pot sa-si controleze aceste obiceiuri. Aproximativ un numar de 3 adulti din 10, consuma alcool irational si au probleme din aceasta cauza. Orice persoana care nu este capabila sa-si controleze apetitul excesiv pentru alcool, este posibil sa sufere de alcoolism sau de dependenta de alcool.

Abuzul de alcool, inseamna dobandirea unor obiceiuri nesanatoase si chiar periculoase in legatura cu consumul de alcool, in sensul unui consum exagerat sau inadecvat. Dependenta de alcool are si un impact social neplacut, de multe ori intalnirea cu alte persoane din anturaj poate deveni neplacuta datorita acestui obicei. In unele cazuri poate avea si implicatii legale, cum este de exemplu sofatul sub influenta alcoolului. Daca dependenta de alcool nu este tratata corespunzator, de cele mai multe ori aceasta duce la alcoolism cronic. Putem spune ca o persoana sufera de alcoolism, atunci cand aceasta nu poate sa renunte la consumul de alcool, chiar daca doreste acest lucru. Alcoolismul are o componenta emotionala puternica, in sensul ca in aceasta afectiune exista o dependenta fizica dar si psihica legata de consumul de alcool. Alcoolismul este caracterizat printr-o dorinta exacerbata de a consuma alcool, care poate fi extrem de puternica si care poate avea un impact negativ asupra vietii in general. In timp, sunt necesare cantitati tot mai mari de alcool pentru a satisface aceste pofte (pentru ca acesta sa-si faca efectul). Persoanele care sufera de alcoolism, pot prezenta iritabilitate, tremor sau alte simptome (de sevraj), in momentul in care incearca sa renunte la consumul de alcool. In timp, consumul exagerat de alcool poate cauza diferite afectiuni, precum: boli cardiace, hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale, boli de ficat (hepatite toxice, ciroze), litiaza biliala (calculi la nivelul colecistului), pancreatita sau diferite tipuri de cancer. Pot aparea de asemenea probleme de ordin social, la locul de munca sau in familie.... mai mult[4]

Betia

  • Tipuri de beţie în doctrina penală

În Codul Penal se face deosebire între diferitele forme de beţie care presupun şi consecinţe juridice diferite. Se face, astfel, distincţie între beţia accidentală şi cea voluntară, după cum cel care a ajuns în această stare a voit sau nu acest lucru.

a) beţia accidentală, involuntară sau fortuită este starea în care a ajuns o persoană independent de voinţa ei. Spre ex.: cineva care lucrează într-un mediu cu vapori de alcool, pe care, fără să-şi dea seama, îi inhalează ajungând într-o stare de beţie ori persoana care este constrânsă să consume băuturi alcoolice sau consumă substanţe aparent inofensive fără să-şi dea seama de efectul lor.

Conform art.49 Cod Penal: "Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă făptuitorul, în momentul săvârşirii faptei, se găsea, datorită unor


împrejurări independente de voinţa sa, în stare de beţie completă produsă de alcool sau alte substanţe." În acest caz, autorul nu va fi pedepsit.

Beţia completă se caracterizează prin lipsa aproape totală a energiei fizice şi afectarea psihică a individului. În această situaţie persoana este incapabilă să înţeleagă caracterul acţiunii ori inacţiunii sale.

b) beţia voluntară este starea în care ajunge o persoană care consumă voit băuturi alcoolice, ori substanţe al căror efect ebriant îl cunoaşte.

Starea de beţie voluntară completă produsă de alcool sau de alte substanţe nu înlătură caracterul penal al faptei şi drept urmare, făptuitorul este pedepsit.

Beţia premeditată este, totdeauna, o circumstanţă agravantă a răspunderii penale (art.75Cod Penal) deoarece persoana şi-a provocat anume această stare pentru a avea mai mult curaj în săvârşirea faptei ori pentru a o invoca drept scuză a încălcării legii. Conform art.78 Cod Penal pedeapsa în cazul existenţei de circumstanţe agravante poate atinge maximul special prevăzut pentru infracţiunea în cauză. Dacă maximul special este neîndestulător, în considerarea judecătorului, în situaţia pedepselor privative de libertate se poate adăuga un spor de pînă la 5 ani, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult jumătate din maximul special al amenzii pentru fapta în cauză.... mai mult[5]

Efectele alcoolului

Efectele alcoolului asupra creierului si sistemului nervos si psihicului. Celulele nervoase nu se regenereaza. La fiecare consum de alcool sunt distruse mii de celule nervoase. Distrugerea treptata a neuronilor se observa in timp, mai ales de catre persoanele apropiate alcoolicului. Aceasta reducere a numarului neuronilor cauzeaza si reducerea performantelor creierului, vizibile in scaderea capacitatii de memorizare (apar lacune de memorie), a capacitatii de gandire, de intelegere, pierderea simtului critic si a discernamantului. Consumul abuziv poate cauza in timp deteriorari si leziuni organice la nivelul creierului, ajungandu-se la psihosindromul organic, la convulsii, delirium tremens sau la dementa. Din punct de vedere psihic, dependentul de alcool manifesta o raceala emotionala, o alterare treptata a sentimentelor, indispozitii frecvente si schimbari bruste a opiniilor. Mai pot sa apara: - neliniste interioara, agresivitate, iritabilitate - tulburari de somn, cosmaruri, - lacune de memorie (nu-si mai aduce aminte ce a facut in urma cu doua ore sau doua zile) - depresie, frica, complexe de inferioritate ascunse uneori in spatele unei fatade de grandomanie - lipsa de vointa, promite dar nu-si tine promisiunea - izolarea si reducerea sferelor de interes - lipsa de igiena, decadere fizica si psihica Mai multe informatii despre acest subiectputeti cere pe forum. Puteti pune intrebari legate de alcoolism.[3]


Dependenta de Alcool - Alcoolismul


Ce intelegem prin dependenta de alcool?
Alcoolismul, cunoscut de asemenea drept "dependenta de alcool", este o boala care consta intr-o nevoie puternica de a bea, si neincentarea consumarii bauturii in momentul in care apar probleme provocate de alcool, ca de exemplu pierderea slujbei sau incalcarea legii si consecintele acesteia. Dependenta de alcool include patru simptome:
nevoia incontrolabila de a consuma alcool
pierderea controlului - incapacitatea de a se plimita la un singur pahar de bautura la o ocazie deosebita
dependenta psihica - simptome provocate de abtinerea de la alcool, ca de exemplu ameteli, greata, anxietate, tremuraturi si transpiratie abundenta
toleranta - nevoia de a creste cantitatea de alcool consumata pentru a-i simti efectele
Este dependenta de alcool o boala ?
Da!

Alcoolismul este o boala cronica, de obicei progresiva, cu simptome care include dorinta de a bea alcool, in ciuda efectelor negative. Ca multe alte boli, are un curs in general previzibil, simptome recunoscute si este influentata de factorii genetici si inconjuratori.
Se mosteneste dependenta de alcool ?
Alcoolismul
se transmite din generatie in generatie, abia dupa aceea devenind boala, dar factorii genetici explica partial acest tipar. In acest moment, cercetatorii sunt pe drumul cel bun spre gasirea genelor care influenteaza vulnerabilitatea catre alcoolism. Mediul inconjurator al unei persoane, ca de exemplu:
influenta prietenilor
nivelul de stres
usurinta de obstinere a alcoolului
Au impact asupra problemelor legate de bautura si evoluarea acestora. Totusi, alti factori, ca de exmplu suportul social, pot ajuta in evitarea alcoolului chiar si persoanele inclinate spre genul acesta de probleme. Nu este o regula insa. Un copil cu un parinte alcoolic, nu il urmeaza neparat, iar o persoana fara rude cu genul acesta de prbleme, poate deveni dependent.
Poate fi vindecata dependenta de alcool ?
Inca nu.

Dependenta de alcool este o boala tratabila, si medicamentatia este de asemenea folosita in prevenirea recaderii, dar un leac nu a fost inca descoperit. Asta inseamna ca, desi un alcoolic este de mult timp "treaz" si si-a recapatat sanatatea, el/ea poate reveni in orice moment la acest viciu si trebuie sa continue sa evite orice fel de legaturi cu alcoolul.
Exista medicamentatie pentru dependenta de alcool ?
Da!

Exista doua tipuri de medicamente folosite de obicei in tratament impotriva dependentei de alcool.
Primul consta in tranchilizante (ex: Valium, Librium), care sunt folosite in primele zile de tratament, si care ajuta pacientii sa se poata abtine de la alcool fara risc.
Al doilea tip este folosit pentru a mentine persoanele "treze". Cand este folosit impreuna cu sedintele de psihoterapie, acesta miscoreaza nevoia de alcool si previne recaderea.
Alt medicament folosit impotriva alcoolismului se numeste Antabuse si descurajeaza consumarea alcoolului cauzand ameteala, greata, varsaturi, si alte reactii neplacute cand aceste este folosit.
Tratament impotriva dependentei de alcool - functioneaza ?
Tratamentul pentru dependenta de alcool este eficient in multe cazuri. Studiile arata ca o minoritate de alcoolisti raman treji un an dupa tratament, in timp ce altii au perioade in care nu consuma bautura, alternand cu recaderi. Totusi, unii sunt incapabili sa reziste tentatiei si tratamentul este facut in van. Cu cat o persoana se abtine mai mult de la bautura, cu atat este mai probabil ca aceasta sa renunte definitiv la viciu.
Este important sa retinem ca multi oameni recad o data sau de mai multe ori inainte de a elimina pe lung timp nevoia de alcool. Revenirile la acest "narav" sunt foarte comune, dar nu inseamna ca persoana respectiva a esuat sau nu-si poate reveni de pe urma alcoolismului. Daca se intampla o recadere, este foarte importanta incetarea consumarii bauturii din nou si obtinerea ajutorului necesar.
O persoana care are probleme cu alcoolul este neaparat alcoolica ?
Nu.

Chiar daca nu esti alcoolic, consumarea in abuz a alcoolului poate avea rezultate negative, atat asupra sistemului nervos, cat si de ordin social:
accidente
insucces la munca
esec la scoala
renuntarea la indeplinirea responsabilitatilor in cadrul familiei
In unele circumstante, problemele pot rezulta din consumarea moderata a bauturii, de exemplu cand conduc, in timpul sarcinilor, sau cand iau anumite medicamente.
Ce tipuri de persoane au inclinatia spre a deveni dependenti de alcool ?
Da.

Spre exemplu, aproape 14 milioane de oameni in Statele Unite, 1 din 13 adulti, consuma alcool in exces sau sunt alcoolici. Totusi, mai multi barbati decat femei sunt dependenti de alcool. Cele mai multe probleme legate de alcoolism sunt la tinerii adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani si mai putine la adultii de 65 de ani sau mai mult.
Daca am probleme cu bautura nu pot doar sa reduc consumul de alcool, fara sa ma opresc definitiv ?
Depinde.

Daca esti diagnosticat ca alcoolic, raspunsul este NU.
Studiile arata ca aproape toti alcoolici care incearca sa reduca "portia" sunt incapabili sa se opreasca definitiv. In schimb, abtinarea de la alcool este vitala pentru o recuperare plina de succes. Dar daca nu esti alcoolic, ci doar ai probleme legate de alcool, este eficienta si reducerea cantitatii de alcool consumata.
Daca un alcoolic nu vrea sa primeasca ajutor, este vreo posibilitate sa-l tratam ?
Aceasta poate fi o situatie dificila. Un alcoolic nu poate fi fortat sa fie ajutat cu exceptia unor circumstante, ca de exemplu cand se petrece un incident violent ce se termina cu chemarea politiei sau a cadrului medical. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa astepti o criza pentru a face ceva. Bazandu-se pe experiente clinice, multi specialisti in tratamente pentru alcoolism recomanda urmatorii pasi pentru a convinge un alcoolic sa accepte tratamentul.
Pasii ii puteti accesa, dand click pe urmatorul link: Tratarea Dependentei de Alcool.
Care este cantitatea medie de alcool ce poate fi consumata ?
Majoritatea adultilor pot bea o cantitatea moderata de alcool pe zi:
pana la doua pahare pe zi pentru barbati
numai unul la femei si persoane in varsta, pentru a evita probleme.
Totusi, unele persoane nu ar trebui sa bea deloc. Aceasta categorie include:
femeile insarcinate sau care incearca
oamenii care conduc
cei care iau anumite medicamente
alcoolici care incearca sa-si revina
persoanele sub 21 de ani.


Este sigur sa bei in timpul sarcinii ?
Nu.

Bautura in timpul sarcinii poate avea efecte daunatoare asupra copilului nou-nascut, ca retardatia, anormalitati ale unor organe si probleme de comportament. De multe ori multe dintre aceste tulburari dureaza pana devine adult. Deocamdata nu se stie care este cantitatea exacta de alcool care cauzeaza probleme, de aceea, pentru a fi 100% sigur, femeile insarcinate trebuie sa se abtina de la alcool.
Provoaca alcoolul reactii diferite in corpul unei femei decat in cel al unui barbat ?
Da.

Femeile devin mai intoxicate dupa ce beau decat barbatii, raportandu-ne bineinteles la aceeasi cantitate. Aceasta se intampla deoarece corpul barbatului contine mai multa apa. Deoarece alcoolul se amesteca cu apa corpului, o anumita cantitatea de alcool devine mai concentrata in corpul unei femei decat in cel al unui barbat. De aceea limita maxima de consum al alcoolului este mai ridicata la barbati.
Este adevarat ca alcoolul este bun pentru inima ?
Cateva studii au aratat ca persoanele care beau unu-doua pahare pe zi sunt mai putin expuse pericolului de a avea boli legate de inima decat cele care nu beau deloc sau in cantitati mari. Alcoolul (in cantitati moderate) protejeaza inima de anumite boli ridicand nivelul colesterolului "bun" si reducand riscul formarii cheagurilor in artere.
Recomandare

Alcoolismul este o boala ce afecteaza viata spirituala, sociala, psihologica si biologica a persoanei. Tratamentul alcoolismului inseamna consiliere si psihoterapie, un stil de gandire si de viata sanatos. Aflati mai multe despre alcoolism la www.dependenta.ro. Site-ul contine:
Alcoolism: Informatii, Evolutie si Tratament !
Dependenta de substante - Dependenta de alcool si droguri
"Povestea mea" - Alcoolismul
Sfaturi pentru parinti - Tineti copiii departe de alcool si droguri ... mai mult...[6]

Unelte personale
Trusa de unelte