Africa

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Africa

Africa este al doilea continent ca mărime de pe Terra şi cel mai populat după Asia. În Africa se găseşte Nilul, cel mai lung fluviu din lume şi Sahara, cel mai mare deşert din lume. Cel mai înalt punct al continentului este Muntele Kilimanjaro din Tanzania (5.895 m), iar cel mai jos punct este lacul Assal situat în micuţa ţară Djibouti (156 m sub nivelul mării). Africa are o suprafaţă de 30,244,050 km² incluzând şi insulele adiacente, ocupă 20,3% din suprafaţa terestră a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori în 54 de ţări, Africa este gazdă a unei şeptimi din populaţia totală de pe glob. În Africa îşi are originea rasa umană, de-a lungul văii Marelui Rift African ce traversează Etiopia şi Kenya fiind descoperite acolo cele mai vechi schelete ale înaintaşilor oamenilor de azi.

Numele Africa a fost introdus în vocabularul vestic de către Romani, care foloseau denumirea Africa terra - "pământul Afri-lor" (plural, sau "Afer" singular) - pentru partea nordică a continentului, provincia Africa, cu capitala la Cartagina, localizată în Tunisia contemporană în nordul Saharei.

Originea cuvântului Afer poate proveni din:

  1. * feniciană, `afar (praf);
  2. * Afri, un trib - posibil berber - din nordul Africii, în apropiere de Cartagina;
  3. * cuvântul grecesc aphrike (fără frig)
  4. * sau din cuvântul latin aprica (însorit).

... mai mult...[2]

Africa sub reflector

Trebuie să percepem Africa pozitiv, spune preşedinta Parlamentului Pan-African

Femeile vor schimba Africa, ne-a spus doamna Gertrude Mongella, preşedinta Parlamentului Pan-African. La începutul lunii martie 2008, dumneaei a făcut o vizită la Parlamentul European cu ocazia Zilei Internaţionale a femeii. Într-un interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate, doamna Mongella ne-a vorbit despre potenţialul Africii, interesul reînnoit pentru acest continent şi parteneriatul acestuia cu Europa.

Doamnă preşedintă, se pare că există un interes din ce în ce mai mare pentru Africa, atât din partea economiilor în curs de dezvoltare cât şi din partea Vestului industrializat. Vedeţi în acest „scramble for Africa" (interes pentru Africa) o oportunitate sau o ameninţare?

Este o mare oportunitate. Cred că celălalt „interes" nu făcea decât să divizeze Africa. Acum lumea îşi dă seama că Africa are un mare potenţial: populaţia sa. Piaţa noastră este mare, dar la fel de importante sunt resursele naturale; Africa este încă un continent cu resurse naturale bogate.

În acelaşi timp trebuie să avem grijă ca acest interes să nu pună în pericol populaţia africană - aşa cum s-a întâmplat în Berlin în 1884-1885, când a fost împărţită Africa.

Poate fi UE un model pentru Uniunea Africană?

Este important să înveţi de la vecini. Dar am face o mare greşeală dacă am prelua ca atare ce aveţi în Uniunea Europeană. Tot o greşeală ar fi să nu apreciem sistemele pe baza cărora funcţionează UE.

De exemplu, Parlamentul European s-a dezvoltat de-a lungul a 50 de ani. Are deci, o experienţă bogată în privinţa funcţionării unui parlament continental. Trebuie să studiem activitatea Parlamentului European şi să alegem ceea ce ni se potriveşte în Parlamentul Pan-African. Colaborăm şi facem schimb de experienţă. Dar trebuie să interpretăm lucrurile, să le adaptăm la situaţia din Africa.




Cum evaluaţi rolul Europei în Africa?

Europa joacă un rol important în Africa. Europa este în Africa de mult timp, într-un fel sau altul. De aceea, ce vedem acum în Africa este rezultatul unei gestionări nepotrivite a Africii de către Europa, o guvernare ineficientă care nu a putut evita dezastrul colonizării.

Dar trebuie să continuăm să fim parteneri. Trebuie să examinăm noul rol al Europei. Trebuie să percepem Africa pozitiv, ca parteneri. Dacă abordăm sărăcia în parteneriat vor găsi soluţii. Multe femei mor din cauza unor probleme legate de maternitate. Europa are tehnologia, Europa are resursele, Europa a dezvoltat cunoaşterea ştiinţifică.

Nu putem rezolva împreună unele probleme de bază? Problema apei, de exemplu: avem râuri şi lacuri, nu trebuie decât să facem un sistem de conducte, nu poate Europa să abordeze aceste resurse şi să acţioneze eficient în Africa? Sunt sigură că putem rezolva aceste probleme dacă avem voinţa politică. Europa are de jucat un rol important. Şi Europa nu poate exista fără Africa, nu-i aşa?

Credeţi că situaţia din Africa s-ar îmbunătăţi dacă ar fi mai multe femei în politică?

Cu siguranţă da. De fapt, ne-ar trebui nu numai mai multe femei în politică, ci mai multe femei decât bărbaţi. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, Africa ar fi fost acum diferită.

De ce?

(râde) Pentru că bărbaţii sunt cei care au creat acest haos. Simplu. Femeile nu au luat niciodată decizii la nivel înalt. În Africa sunt conflicte, Africa este subdezvoltată - toate aceste lucruri s-au întâmplat sub dominaţia bărbaţilor.

Deci, timpul bărbaţilor a expirat; să schimbăm direcţia în care merge Africa! Spre acest lucru ne îndreptăm: eu sunt preşedinta Parlamentului Pan-African. Ellen Johnson-Sirleaf conduce Liberia, unde bărbaţii au adus numai conflicte. Vom continua până vom aduce Africa pe drumul cel bun... mai mult...[3]
Unelte personale
Trusa de unelte