Absolventi

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Absolventi

Promotia.ro iti ofera:

  1. 45.000 institutii 1.100 localitati
  2. Colegii promotiei tale
  3. Revederea peste ani
  4. Forum de discutii

Acceseaza cea mai mare baza de date a absolventilor romani din lumea intreaga. Redescopera oamenii, locurile si cultura anilor tai de inceput.

Revino la trecut si construieste contacte pentru viitor.... mai mult...[1]


Absolventii de facultate, incotro?

Terminarea studiilor universitare reprezinta pentru cei mai multi studenti un motiv de bucurie, care este insotit de un puternic sentiment de autoimplinire ca urmare a parcurgerii cu succes a uneia dintre ultimele etape ale ciclului educational.


Insa euforia care insoteste aceste momente incepe sa isi piarda din intensitate, si face loc unui nou sentiment cu care se confrunta un numar din ce in ce mai mare dintre proaspetii absolventi: indoiala.

O indoiala care se naste din teama pe care o resimtim ori de cate ori in viata nostra apare o schimbare, iar in situatia de fata este vorba despre schimbarea statutului social. Daca pana acum ne simteam oarecum protejati de statutul de student, vine acest moment care impune luarea unei decizii care sa aduca cu sine schimbarea mult dorita. Si cum satisfactia datorata oricarei schimbari este in general direct proportionala cu numarul, dar mai ales, calitatea alternativelor, putem constata ca acestea imbraca diferite forme in cazul absolventilor de facultate.

Orice noua optiune este raportata la experienta acumulata pana in momentul in care ne aflam in fata luarii unei decizii. Un criteriu deosebit de important in alegerea variantei optime il constituie nevoia de apartenenta la grup a tinerilor.

Si in general, aderarea lor la diverse grupuri se face pe baza inchegarii unor relatii preferentiale, mai degraba informale decat formale, acestia preferand medii in care sa nu existe constrangeri si unde sa poata conserva sistemul de valori, interese, motivatii, etc.

Din multitudinea variantelor imbratisate cu cea mai mare frecventa de catre proaspetii absolventi, pot fi conturate doua tendinte oarecum polare:

  • continuarea studiilor, fie prin inscrierea la o a doua facultate, sau la programe de masterat si doctorat in tara, sau in strainatate.
  • cautarea unui loc de munca conform pregatirii dobandite in cadrul facultatii.

Daca avem in vedere prima optiune, cu siguranta ca aceasta este una lipsita de neplaceri, ba mai mult, are rolul de a diminua intr-o oarecare masura teama de asumare a responsabilitatii dobandirii unui nou statut social, acela de angajat sau, in unele cazuri mai nefericite, acela de somer.

Referitor la persoanele care aleg a doua varianta, unii fac parte din categoria celor care au lucrat anterior in timpul facultatii, fapt care poate constitui un avantaj, dar si o piedica in continuarea traseului propriei cariere.

Si aceasta deoarece in majoritatea cazurilor alegerea joburilor avute pe perioada studiilor s-a facut pornind de la criterii care nu au avut neaparat un punct comun cu domeniul in care acestia acumulasera experienta de pana atunci.

Se intampla frecvent ca atunci cand studentii se confrunta cu necesitatea dobandirii unui prim loc de munca stabil, si de perspectiva, acestia sa prefere alegerea domeniului in care au acumulat experienta de lucru, si nu cel in care au dobandit cunostinte pe parcursul facultatii.

Pe de alta parte, acest aspect ar putea constitui unul dintre motivele care i-ar putea determina pe absolventi sa aleaga continuarea studiilor, prin inscrierea la o a doua facultate, care sa fie intr-un domeniu conex cu cel in care au dobandit experienta practica.

Cat timp insa va persista dilema aceasta cu care se confrunta tinerii in momentul incheierii studiilor universitare? Putem evita oare tendinta de amanare a momentului primului pas in cariera, sau ascunderea in spatele asa ziselor "joburi de tatonare", a adevaratelor aspiratii, motivatii si valori pe care le au tinerii fata de primul loc de munca? ... mai mult... [2]


Cum ii vad angajatorii pe absolventii facultatilor particulare

Diferenta intre absolventii facultatilor de stat si cei ai facultatilor particulare creeaza de multe ori o falsa disputa. Angajatorii spun ca, atata vreme cat un candidat are experienta necesara si este potrivit pentru un job, diploma - de oriunde ar proveni ea - nu mai conteaza.

"Probabil ca atunci cand se vor ivi primele personalitati marcante care sa fi absolvit facultati particulare romanesti sau primele lor rezultate stiintifice, care vor genera schimbari sociale, acestea vor puncta major la capitolul credibilitate. Dar cred ca mai avem ceva de asteptat", spune Valentina Neacsu, senior consultant la Itex, companie de recrutare si consultanta HR in domeniul IT&C.

Absolventii facultatilor private sunt integrati pe piata muncii, tocmai pentru ca numarul lor este foarte ridicat. Spre exemplu, in prezent, studentii de la facultati private reprezinta aproape 60% din numarul total de studenti din tara. Numai la universitatea particulara Spiru Haret - aflata in centrul unui scandal puternic privind numarul mare de diplome emise si legalitatea acestora - invata peste 300.000 de studenti, in timp ce in celelalte 31 de universitati private acreditate din tara exista aproximativ 400.000 de studenti. ... mai mult... [3]

Unelte personale
Trusa de unelte